Finans

Gik galt op til finanskrisen: Nu køber danskere igen bolig, før den gamle er solgt

Under finanskrisen gav det store tab, at kunder fik lov at købe ny bolig, inden den gamle var solgt. Nu har den måde at handle på igen vundet indpas.

Artiklens øverste billede
SERIE: Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. I en ny artikelserie kortlægger Finans udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op.

Boligmarkedet er nu så hedt, at stadig flere familier føler sig pressede til at købe deres nye hjem, inden det gamle er solgt. Bankerne tillader det nye fænomen, som var medvirkende årsag til, at det gik rigtig galt på boligmarkedet op til finanskrisen i 2008.

Nye tal fra Nordea viser, at køb før salg hos bankens kunder er eksploderet med en stigning på 88 pct. i første kvartal i år i forhold til samme periode sidste år. Konkurrenterne Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank bekræfter tendensen uden dog at offentliggøre tal.

En ekspert er bekymret over udviklingen.

»Vi har en udfordring, hvis bankerne begynder at konkurrere på risiko. Det er et tegn på et overophedet boligmarked i de områder, hvor fænomenet er udbredt. Det vil jeg gerne advare imod. Det er farligt, hvis priserne på et tidspunkt falder,« siger Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter.

Nordea lægger ikke skjul på, at køb før salg giver en særlig risiko. Derfor er det også et af de forhold, bankdirektør Mads Skovlund har særligt fokus på, når han overvåger storbankens udlån for at sikre sig, at der ikke tages for store risici i udlånspolitikken.

»Op til finanskrisen blev husene solgt så hurtigt, at kunderne sagde, at der ikke var nogen risiko ved at købe, før man fik solgt. Men en krise kan komme meget pludseligt, og så står markedet stille, og husene kan ikke sælges,« siger Mads Skovlund, der har ansvaret for privatkunder i Nordea Danmark.

Det hårdt pumpede boligmarked har fået Jyske Bank til for nylig at lempe sin udlånspolitik. Det er sket, efter at banken ellers i lang tid var tilbageholdende med at låne ud til kunder, der endnu ikke havde solgt den gamle bolig.

Den forsigtighed har ifølge Jyske Bank kostet markedsandele på realkreditudlån.

»Vi har netop besluttet at bløde op på dette, så vi nu også i højere grad accepterer, at det kan være nødvendigt på et buldrende boligmarked for nogle kunder at købe drømmeboligen, før den gamle er solgt,« siger Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank.

Køb før salg betyder, at familier i en periode ejer to boliger. Det giver en markant større privatøkonomisk risiko og fik under finanskrisen alvorlige konsekvenser for mange familier og en række primært mindre banker, som led så store tab på boligmarkedet, at de gik ned.

Finanskrisen fik boligpriserne til at falde kraftigt, og mange kom i klemme, fordi de ikke som forventet kunne sælge den gamle bolig. Dermed tabte de penge på begge boliger.

Vi har en udfordring, hvis bankerne begynder at konkurrere på risiko.

Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter


Men nu er der igen så meget fart på boligmarkedet, at familier ikke har tid til at vente på, at deres eksisterende bolig sælges, inden de køber en ny. For i ventetiden bliver den nye bolig solgt til anden side. Derfor køber de, inden de har solgt.

»Køb før salg er stigende, fordi det går så stærkt på boligmarkedet. Vi ser en del budrunder, hvor det er svært at deltage, hvis man ikke køber, før man har solgt. Det er også svært at sælge først, fordi man så står uden bolig og det kan være svært overhovedet at få købt en ny,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark.

Boligekspert Curt Liliegreen opfordrer bankerne til at være selektive, når de tillader køb før salg.

»Det bør kun tillades, når vi befinder os i områder som i og omkring København og Aarhus, hvor der er en stor efterspørgsel. Men jeg frygter, at bankerne begynder at slække på dette, hvilket jeg faktisk ikke kan forstå, fordi det kan være medvirkende årsag til, at politikerne kommer med et indgreb,« siger Curt Liliegreen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.