Finans

Antallet af boliger solgt til overpris når nye højder på glohedt boligmarked

Flere og flere danskere byder over prisen for at sikre sig drømmeboligen på et boligmarked, der i visse områder af landet er glohedt.

Boligkøbere er nu så sultne efter at realisere deres boligdrømme, at de stadig oftere tilbyder sælgerne mere end udbudsprisen.

Nye tal fra ejendomsmæglernes digitale salgsportal, Boligsiden, afslører, at andelen af boliger solgt til overpris på sommerhusmarkedet i april måned udgjorde 21 pct. af handlerne, mens tallet for lejligheder og helårshuse var henholdsvis 17 og 16 pct.

Til sammenligning lå andelen i januar 2020 på 7,7 pct. for lejligheder, mens tallet var 4,6 pct. for villaer og rækkehuse.

SERIE: Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. I en ny artikelserie kortlægger Finans udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op.

Niveauet skræmmer en erfaren boligøkonom.

»Det er ret så voldsomme tal. Jeg er ikke i tvivl om, at det afspejler det lave udbud, som gør, at danskerne kæmper indædt om boligerne,« siger Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, der som upartisk aktør indsamler data om boligmarkedet med det formål at kvalificere den boligøkonomiske debat.

Jeg er faktisk ikke i tvivl om, at der er yderligere prisstigninger på vej.

Curt Liliegreen, projektdirektør ved Boligøkonomisk Videncenter.

Han frygter, at de mange overbud vil presse priserne endnu højere op.

»Det er en indikator, som bør føre til prisstigninger. Jeg er faktisk ikke i tvivl om, at der er yderligere prisstigninger på vej,« siger Curt Liliegreen.

Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, har i løbet af 2021 solgt 1.362 boliger med en overpris ud af 9.700 handler indtil nu. Det højeste overbud lå på 2,5 mio. kr. på et sommerhus på Djursland i Østjylland, der var sat til salg til 3,995 mio. kr.

Det vidner om et marked, der er intenst for køberne.

Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

»Det vidner om et marked, der er intenst for køberne, når de attraktive ejendomme kommer til salg. Så står køberne i kø,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

De mange overbud er et resultat af, at boligerne er blevet flået ned fra ejendomsmæglernes hylder i et tempo, som gør, at udbuddet i dag er væsentlig mindre end normalt. Sidste år blev der således solgt flere end 100.000 boliger, hvilket er det højeste niveau i nyere tid.

Det har fået huspriserne til at stige med 14,3 pct. de seneste 12 måneder, mens sommerhuse er blevet 24,4 pct. dyrere. Situationen har betydet, at såvel Finanstilsynet som Nationalbanken har opfordret politikerne til at gribe ind for at dæmme op for prisudviklingen.

En boligøkonom i Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, peger på, at tallene fra Boligsiden med al tydelighed viser, hvor hurtigt det går på boligmarkedet netop nu.

Jeg er overrasket over, at niveauet er så højt.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Jeg er overrasket over, at niveauet er så højt. Vi taler jo om tal på landsplan. Nogle steder går det ikke så stærkt, så andre steder er budrunderne endnu mere omfattende, end tallene indikerer,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han peger på, at nogle boligkøbere kan blive mere og mere desperate, fordi de har dårlige erfaringer fra boligjagten.

»Der er ofte budrunder, og når man flere gange som boligkøber oplever at miste boligen i en budrunde, kan det betyde, at man bliver endnu mere aggressiv i næste budrunde. Det kan give et yderligere pres på markedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Andelen må gerne komme ned på et lavere niveau, for det er med til at presse priserne yderligere.

Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank.

Jyske Bank peger på, at udviklingen er usund.

»Andelen må gerne komme ned på et lavere niveau, for det er med til at presse priserne yderligere op, fordi det får ejendomsmæglerne til at sætte en højere pris næste gang, der kommer noget til salg i området,« siger Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.