Finans

Pensionsselskaber blæser på skelsættende klimarapport: Stemmer ja til udskældte energikæmpers oliejagt

Med en ny rapport slår Det Internationale Energiagentur fast, at investeringer i nye olie- og gasfelter bør stoppes. Samme dag stemte fem danske pensionsselskaber for Shells klimahandlingsplan, der netop indeholder efterforskning i nye olie- og gasfelter for milliarder af kroner.

Artiklens øverste billede
Fem danske pensionsselskaber har som aktionærer i oliekæmpen Shell valgt at stemme ja til en ny strategi, der bl.a. indeholder planer om milliardinvesteringer i nye olie- og gasfelter, selvom IEA påpeger, at det er uklogt, hvis verden skal stoppe udledning af drivhusgasser i 2050. Fra venstre ses adm. direktør i Danica Pension Ole Krogh Petersen, adm. direktør i PFA Pension Allan Polack, adm. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Sampension Hasse Jørgensen og adm. direktør i Løgernes Pension Chresten Dengsøe. Collage: Anders Thykier

Danske pensionsselskaber møder massiv kritik for at blåstemple en mangelfuld klimaindsats hos internationale oliekæmper. 

Det sker, efter at fem danske pensionsselskaber tidligere på ugen stemte for Shells klimahandlingsplan, samtidig med at en ny skelsættende rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA) slog fast, at man øjeblikkeligt skal stoppe enhver jagt på nye forekomster af olie og gas, hvis verden skal have en chance for at bringe udledningen af drivhusgasser ned på nul i 2050.

»Den nye IEA-rapport er en gamechanger. Den konkluderer soleklart, at man skal stoppe investeringerne i at finde nye forekomster af olie- og gas, så hvordan i alverden kan danske pensionsselskaber bakke op om Shells klimaindsats, når selskabet vil fortsætte med at bruge milliarder af dollars på olie- og gasefterforskning?« siger Lars Koch, der er politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

Det er pensionsselskaberne PFA, Danica, PensionDanmark, Sampension og Lægernes Pension, der tirsdag stemte for Shells klimahandlingsplan sammen 89 pct. af Shells aktionærer. De fremhæver samstemmende, at Shell er et af de olieselskaber, der er længst fremme med den grønne omstilling med en vision om at være CO2-neutral i 2050.

»Vi synes generelt, at Shell er et af de mere fremsynede energiselskaber med bl.a. et støt stigende forretningsomfang inden for vedvarende energi og fremlæggelse af en egentlig transitionsplan, som uanset at den ikke er helt ambitiøs nok endnu, er blevet til efter inddragelse af aktionærer og andre interessenter,« siger PensionDanmarks ESG-chef, Jan Kæraa Rasmussen.

Men det er ikke godt nok til PKA og Industriens Pension, der brugte afstemningen til at markere, at Shell mangler at vise en vej til at nå målet i 2050.

»Vi valgte at stemme imod Shells plan, da vi ikke synes, at planen er ambitiøs nok og i overensstemmelse med målene i Paris-aftalen. Blandt andet er strategien ikke tilpasset Paris-aftalens mål om CO2-reduktioner i Shells olie- og gasproduktion,« siger Jon Johnsen, adm. direktør i PKA.

De danske pensionsselskaber har tilsammen investeret milliarder af kroner i Shell og andre store olieselskaber. De argumenterer ofte for, at det ikke gavner klimaet at sælge aktierne i olieselskaberne, og at de kan gøre en større forskel ved at påvirke selskaberne indefra. 

Men den argumentation falder fra hinanden, når pensionsselskaberne stemmer ja til olieselskabernes tvivlsomme handlingsplaner, lyder det fra Thomas Meinert Larsen fra Ansvarlig Fremtid, der er et netværk for pensionskunder, der kæmper for en skrappere klimakurs. 

»Det er dybt problematisk, at en række danske pensionsselskaber bakker op om en utilstrækkelig klimahandlingsplan hos Shell. Og hvis de samtidig anerkender, at planen ikke er ambitiøs nok, så skal de jo netop stemme imod, så de presser Shell til at blive mere ambitiøs,« siger han.

Rapporten fra IEA har sendt rystelser igennem olieindustrien, fordi institutionen ellers har været kendt for at bakke op om fortsat brug af fossile brændstoffer. Efter næsten et års arbejde med at opbygge nye beregningsmodeller, som er gennemgået af flere end 100 eksperter verden over, lyder konklusionen altså, at investeringerne i at finde nye forekomster af olie, gas og kul er nødt til at stoppe. 

»Det globale olieforbrug skal nedbringes fra 90 mio. tdr. i døgnet i dag til 24 mio. tdr. i døgnet i 2050, og den olie kan leveres fra allerede eksisterende forekomster,« slog IEA’s adm. direktør, Fatih Birol, fast forleden.

PFA og PensionDanmark påpeger, at de ikke kendte til IEA’s rapport, før de afgav deres stemme på Shells generalforsamling, og at IEA’s konklusioner vil indgå i deres overvejelser fremadrettet. 

Omvendt påpeger Lægernes Pension og Danica, at IEA-rapporten ikke får dem til at ændre holdning. Begge selskaber oplyser således også, at de i næste uge forventer at stemme for en klimahandlingsplan hos det franske olieselskab Total, der ligesom Shell bliver mødt med kritik fra en lang række NGO’er.

»Vi læner os ikke op ad enkelte rapporter, men laver vores egne konklusioner ud fra flere forskellige ESG-data og analyser,« siger Danicas Investeringsdirektør, Poul Kobberup.

I Akademikerpension har investeringschef Anders Schelde valgt at ekskludere både Shell og Total sammen med de fleste andre olieselskaber. Han mener, at EIA-rapporten understreger, at olieselskaberne stadig ikke er i mål med deres grønne omstillingsplaner. 

»Vi følger bl.a. Shell ganske nøje, og de har bestemt gjort fremskridt siden vores frasalg medio 2019, men for nærværende mener vi ikke, at de er i mål i forhold til at blive Paris-kompatible,« siger han.

Shell oplyser til Finans, at man ikke har planer om at ændre sin klimahandlingsplan på grund af IEA’s rapport, og at man fortsat mener, at planen lever op til Parisaftalen. Forleden fremhævede selskabets topchef, Ben van Beurden, at investorernes opbakning til klimahandlingsplanen er et klart bevis på, at Shell er på rette kurs. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.