Obligationer for 16,5 billioner dollars har negativ rente
Flere og flere obligationer bliver handlet til en rente under nul.
Den seneste tids rentefald har sendt flere og flere obligationer ned i det negative territorium. I øjeblikket bliver obligationer til en værdi af 16,5 billioner dollars handlet til en negativ rente, skriver Financial Times.
Det svarer til mere end 100 billioner danske kr. Og det er ikke en tastefejl. Det er billioner og ikke milliarder. 16,5 billioner er det højeste niveau i seks måneder. Det højeste niveau nogensinde blev nået i slutningen af 2020, hvor obligationer for mere end 18 billioner dollars blev handlet til negativ rente.
Renterne begyndte året med at stige, og flere økonomer og analytikere havde ventet, at renterne ville have pil opad i takt med, at økonomierne fik mere og mere fart på i takt med, at de rystede coronakrisen af sig.
Det betød bl.a., at den 10-årige danske statsobligation i februar for første gang siden 2019 nåede op i positivt territorium. Efterfølgende er udviklingen dog vendt. Kurserne på obligationerne er steget, og det har presset renterne ned.
»De seneste måneders rentefald i USA var heller ikke en del af vores drejebog,« skrev Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, f.eks. i en analyse i slutningen af juli.
I Danmark har det f.eks. betydet, at samtlige statsobligationer igen bliver handlet til en negativ rente. I Japan er renten på landets 10-årige statsobligationer dykket ned under 0, og i Tyskland er hele rentekurven nu i det negative felt. Dermed er renten på landets 30-årige obligation i øjeblikket også negativ.
Der er delte meninger om, hvorfor renterne er faldet. Nogen peger på, at det er bekymringer for delta-varianten. Antoine Bouvet, der er strateg hos hollandske ING, peger på, at det markante rentefald skyldes centralbankernes pengepolitik, hvor de bl.a. foretager store opkøb på netop obligationsmarkedet.
»Normalt er markante rentefald et rimelig godt tegn på, at markederne forventer, at økonomierne ganske dramatisk mister fart eller ligefrem ender i en recession. Jeg er ikke helt enig i forhold til bekymringerne, men i det store hele er grunden til, at renterne er faldet så meget centralbankerne ageren,« siger Antoine Bouvet til Financial Times.