Flere større banker kritiseres for at afkræve kunder negative renter fra første krone
Forbrugerrådet og bankekspert kritiserer en række banker for den måde, som de lader de negative renter ramme kunderne på.
Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank får drøje hug fra en af landets førende bankeksperter og Forbrugerrådet for at gøre det besværligt såvel som ugennemskueligt for kunderne at håndtere de negative renter.
Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver fra Aalborg Universitet, mener, at de tre banker og andre banker, der bruger Bankdata som it-leverandør, ofte lader kunderne blive ramt af negative renter allerede fra den første krone, fordi grænsen på 100.000 kr. kun gælder på én konto - ofte den, der anvendes som en NemKonto.
Det er ikke tilfældet i Danske Bank, Nordea og Nykredit Bank og de banker, der anvender datacentralerne BEC og SDC. Her må hver kunde have op til 100.000 kr. stående på en og flere konti, så længe det samlede beløb ikke overstiger 100.000 kr., ligesom investerings- og pensionskonti er undtaget fra negative renter.
Det får Lars Krull til at ryste på hovedet.
Jeg synes ikke, at det er i orden, at Bankdata-bankerne behandler deres kunder på en anderledes og mindre gennemskuelig måde end eksempelvis Danske Bank og Nordea.
»En grænse på 100.000 kr. for negative renter er reelt ikke en grænse på 100.000 kr. i alle banker. For i Bankdata-bankerne bliver kunderne jo ramt af negative renter alligevel fra første krone på andre, helt almindelige konti som budget- eller opsparingskonti. Jeg synes ikke, at det er i orden, at Bankdata-bankerne behandler deres kunder på en anderledes og mindre gennemskuelig måde end eksempelvis Danske Bank og Nordea,« siger Lars Krull.
Han kommer med et eksempel: En kunde i Jyske Bank, Sydbank eller Ringkjøbing Landbobank overfører hver måned 20.000 kr. til en budgetkonto i sin bank, som skal bruges til at betale de faste udgifter. De bliver med det samme og fra første krone ramt af en negativ rente på 0,6 pct., hvis budgetkontoen ikke er defineret som den konto, som friholdes for negative renter for indeståender på op til 100.000 kr. - ofte NemKontoen. Langt de fleste danskere har deres lønkonto som NemKonto.
For boligejere i de større byer, som ofte har store boliglån og betaler meget i grundskyld og ejendomsværdiskat, kan det i nogle måneder være nødvendigt at have mange tusinde kroner stående på budgetkontoen, og det skal der altså betales negative renter af fra første krone i bankerne i Bankdata-samarbejdet.
Jeg er ret sikker på, at bankerne vil få flere irriterede kunder, når de opdager, at de faktisk betaler negative renter, selvom deres samlede indskud ikke overstiger 100.000 kr.
Mange danskere sparer også op til pensionstilværelsen i deres bank. Investeringerne herigennem kan give positive afkast hen over året, som bliver sat ind på en pensionskonto, og disse penge bliver også ramt af negative renter fra første krone i Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank og de øvrige Bankdata-banker.
»Disse kunder burde i princippet skynde sig at investere afkastet fra pensionsopsparingen med det samme, men for mange er det for småt at investere et afkast på eksempelvis 6.000 eller 10.000 kr. Det er bedre og billigere at investere for større beløb, men så bliver afkastet på pensionsopsparingen ramt af negative renter i mellemtiden. Sådan er det ikke, hvis man er kunde i Danske Bank, Nordea eller Nykredit,« siger Lars Krull.
Forbrugerrådet Tænk kalder det for »forbrugerfjendsk«, at banker som Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank behandler deres kunder på den måde.
»Det rammer jo helt almindelige dagligdags betalinger, når det er skruet sammen på denne måde. De fleste danskere har fundet en fornuftig måde at håndtere deres privatøkonomi og faste udgifter på bl.a. ved at bruge forskellige konti, hvilket jo nu er problematisk i flere banker, fordi man ikke selv kan bestemme, hvordan man vil indrette sin privatøkonomi og alligevel undgå negative renter, selv om man samlet set har mindre end 100.000 kr. stående i banken,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Han opfordrer derfor kunderne i de omtalte banker til at være opmærksomme på deres »privatøkonomiske infrastruktur«.
»Som forbruger og kunde i disse banker er man altså nu nødt til at være ekstra opmærksom og bruge ekstra tid på at undgå negative renter. Jeg er ret sikker på, at bankerne vil få flere irriterede kunder, når de opdager, at de faktisk betaler negative renter, selvom deres samlede indskud ikke overstiger 100.000 kr.,« siger Morten Bruun Pedersen.
Det er sådan noget, som kan føre til, at flere ønsker at placere pengene hjemme under madrassen.
Han peger på, at essensen af erhvervsminister Simon Kollerups kritik af bankernes indførsel af negative renter over for deres privatkunder netop handlede om, at den daglige håndtering af privatøkonomien ikke skulle rammes eller besværliggøres.
»Men det sker jo netop i disse banker, så det er interessant at høre, hvad ministeren siger til dette,« siger Morten Bruun Pedersen.
Cheføkonomen må imidlertid vente lidt endnu på at høre Simon Kollerups svar, for han oplyser gennem sin presseafdeling, at han ikke har tid til at kommentere sagen.
Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, bryder sig imidlertid ikke om, at helt almindelige danskere rammes af negative renter, selvom deres samlede indskud ikke overstiger grænsen - i det fleste tilfælde på 100.000 kr. per person.
Det er sandt, at man så potentielt skal flytte nogle penge rundt, men til gengæld slipper man for at skulle holde øje med, hvor mange penge man har stående på forskellige konti.
»Dette er helt almindelige tillidsfulde borgere, som regner med, at bankerne tager hensyn til dem og ikke fokuserer for meget på at passe på egne lommer. Det er sådan noget, som kan føre til, at flere ønsker at placere pengene hjemme under madrassen, for det nytter ikke, at almindelige danskere efterhånden skal have den udvidede grønthandler-eksamen for at håndtere deres egen privatøkonomi,« siger Orla Hav.
Sydbank afviser kritikken fra bankeksperten og Forbrugerrådet.
»I Sydbank har vi valgt en model, som vi synes er enkel og overskuelig for alle. Nemlig, at man kan have 100.000 kr. stående på en friholdelseskonto, man selv vælger. Det er sandt, at man så potentielt skal flytte nogle penge rundt, men til gengæld slipper man for at skulle holde øje med, hvor mange penge man har stående på forskellige konti,« siger Henning Dam, bankdirektør i Sydbank.
I forhold til en samlet grænse på 100.000 pr. kunde vil vores løsning derfor være bedre for mange kunder, men kan også være marginalt dårligere for nogle.
I Ringkjøbing Landbobank erkender privatdirektøren, at bankens model kan ramme nogle kunder, men han er alligevel uenig i dele af kritikken, fordi grænsen i banken i virkeligheden er 125.000 kr. pr. person.
»Hver kunde har to grænser i Ringkjøbing Landbobank. En NemKonto med 25.000 kr. i friholdelse og derudover en konto med 100.000 kr. i friholdelse. For et par altså fire grænser med i alt 250.000 kr. i friholdelse for negative renter. I forhold til en samlet grænse på 100.000 kr. pr. kunde vil vores løsning derfor være bedre for mange kunder, men den kan også være marginalt dårligere for nogle,« siger Lars Knudsen, privatdirektør i Ringkjøbing Landbobank.
Han uddyber desuden, at denne model er indført af hensyn til it-systemet, konkurrencekraften og for at være transparent over for kunderne.
Jyske Banks kommunikations - og marketingdirektør, Erik Qvirin Hansen, skriver i en e-mail, at banken ingen kommentar har til kritikken, udover at modellen for beregning af negativ rente på indlån hænger sammen med de systemmæssige muligheder, der var på det tidspunkt, hvor banken som den første danske bank påførte privatkunder negative renter.
Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bankdata.