Finans

Kæmpe overraskelse: Jyske Banks kronprins afvist af Finanstilsynet

Finanstilsynet har ikke fit & proper-godkendt Lars Stensgaard Mørch, der netop er blevet ansat i Jyske Bank

Artiklens øverste billede
Lars Stensgaard Mørch skal alligevel ikke afløse Anders Dam som øverste chef i Jyske Bank som følge af en manglende godkendelse fra Finanstilsynet. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Manden, som af flere var udset til at være Jyske Banks nye kronprins, er alligevel ikke blevet godkendt af Finanstilsynet. Den opsigtsvækkende melding kommer, efter at Lars Stensgaard Mørch siden 1. august har været ansat i ledelseslaget lige under koncerndirektionen, der består af Anders Dam, Niels Erik Jakobsen, Peter Schleidt og Per Skovhus.

Bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet har ikke været i tvivl om, hvorfor Jyske Bank ansatte Lars Stensgaard Mørch.

»Lars Mørch vil være et godt valg som afløser for Anders Dam, og jeg vurderer, at der ikke kommer til at gå mange år, før det sker,« lød det fra Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, da det for nylig kom frem, at Jyske Bank havde ansat Lars Mørch.

Lars Krull er derfor forundret over udmeldingen fra Finanstilsynet.

»Det er meget overraskende. Med denne afgørelse gør Finanstilsynet sig jo til dommer over for personer, som ikke er blevet dømt for noget. Jeg forstår det ganske enkelt ikke,« siger Lars Krull.

Han peger på, at en anden, tidligere Danske Bank-direktør, Tonny Thierry Andersen, blev godkendt til et topjob i Nykredit.

Jyske Bank skriver i en pressemeddelelse, at Lars Stensgaard Mørch er blevet fældet af hvidvasksagen i Danske Bank.

»Finanstilsynets vurdering var begrundet i Lars Stensgaard Mørchs rolle i Danske Bank i forløbet med Danske Banks estiske hvidvasksag. Finanstilsynet har lagt særlig vægt på en ændring af lov om finansiel virksomhed fra juni 2018, som efter Finanstilsynets vurdering indebærer en skærpet vurdering i sagen. Finanstilsynet fremhæver, at Finanstilsynet ved vurderingen af, om en person opfylder fit & proper-kravene, skal lægge vægt på, om ledelsesmedlemmet før sin indtræden i ledelsen for den finansielle virksomhed har været en del af ledelsen i en virksomhed, der har overtrådt regler på hvidvaskområdet.«

Jyske Bank er utilfreds med Finanstilsynets afgørelse.

»Jyske Bank er uenig i Finanstilsynets vurdering, som vi både mener er baseret på en for streng standard og er udtryk for en forkert vurdering af Lars Stensgaard Mørch i et komplekst forløb, hvor han i sin ageren har tilstræbt at gøre det rigtige. Denne vurdering er også støttet af vores advokater,« lyder det i en meddelelse fra Jyske Bank.

Banken oplyser endvidere, at Lars Stensgaard Mørchs nuværende stilling ikke kræver en fit & proper-godkendelse.

»Jyske Bank er meget tilfreds med ansættelsen af Lars Stensgaard Mørch, og ser frem til at kunne aktivere og få glæde af Lars Stensgaard Mørchs kompetencer, som efter vores klare overbevisning vil være en styrkelse af banken og til gavn for vore kunder, aktionærer og medarbejdere.«

Lars Stensgaard Mørch måtte forlade Danske Bank, fordi han som chef for bankens business banking-afdeling også havde det ledelsesmæssige ansvar for Danske Banks filial i Estland, hvor der foregik hvidvask af beskidte penge i milliardklassen.

Han blev derfor sammen med andre Danske Bank-chefer sigtet af Bagmandspolitiet for at have overtrådt reglerne for at forhindre hvidvask. Bagmandspolitiet droppede dog senere alle sigtelser mod Lars Stensgaard Mørch.

»Der kom intet frem, som kan plette ham i fit & proper-regi. Han er ikke sigtet for noget, og han er derfor hæderlig og lever efter min overbevisning op til alle krav, som Finanstilsynet måtte stille til en kommende topchef i Jyske Bank,« siger Lars Krull.

Den ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, er fyldt 65 år, mens Niels Erik Jakobsen og Per Skovhus er i begyndelsen af 60’erne, og Peter Schleidt er 57 år. Finans har tidligere beskrevet, at netop Jyske Bank mangler en oplagt kronprins.

»Der er en række banker, som har udfordringer med en oplagt afløser, men jeg synes især, at Jyske Bank blandt de store banker skiller sig ud. Det er på høje tid, at den nye bestyrelsesformand (Kurt Bligaard Pedersen, red.) begynder at kigge på det,« lød tidligere på året fra Per Grønborg, aktieanalytiker i erhvervs- og investeringsbanken SEB.

Noget tyder på, at Kurt Bligaard Pedersen lyttede til analytikeren fra SEB netop ved at hyre Lars Stensgaard Mørch, som Jyske Bank har haft et godt øje til længe. Anders Dam oplyste for nylig i forbindelse med bankens offentliggørelse af halvårsregnskabet, at banken havde drøftet ansættelse med den tidligere Danske Bank-direktør, siden Bagmandspolitiet droppede sigtelserne mod ham i april i år.

Lars Stensgaard Mørch er ikke dømt ude som kandidat til at afløse Anders Dam for altid. Finanstilsynet skriver i en pressemeddelelse, at han ikke kan »fit & proper-godkendes på nuværende tidspunkt.«

Finanstilsynet har tidligere afvist at godkende kandidater, som bankerne har forsøgt at placere i topchefstolen. Det bedst kendte eksempel var, da Finanstilsynet vendte tommelfingeren nedad til Jacob Aarup-Andersen, der var Danske Banks kandidat til at afløse Thomas Borgen, som blev fældet af hvidvaskskandalen.

Finans har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Jyske Bank og Finanstilsynet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.