Finans

Skidt nyt for kunderne: PFA Pension har leveret branchens dårligste afkast

PFA løber en langt højere risiko på kundernes vegne, end de fleste konkurrenter gør, men alligevel har pensionsselskabet leveret dårlige afkast, viser en ny afkastmåling af pensionssektoren.

Landets største pensionsselskab, PFA, skaber landets dårligste pensionsafkast.

Det viser en ny analyse af pensionssektorens afkast. Den dokumenterer, at næsten uanset hvor ung eller gammel kunderne er, eller hvilken risiko de løber, kommer PFA ind på sidstepladsen i konkurrencen om at give danskerne en økonomisk tryg alderdom.

I år indtil den 1. september har PFA skabt et afkast for den brede kundegruppe med middel risiko og 20 år til pension på 11,3 pct. Det er dårligst af alle 17 pensionsselskaber i analysen.

På tre og fem års sigt er der kun tal for 11 pensionsselskaber. Her er PFA også dårligst af alle, ligesom selskabet ligger i den absolutte bund, når det gælder kunder, der løber en høj risiko. For kunder med lav risiko er kun et andet selskab, Topdanmark, dårligere end PFA.

»Det er virkeligt uheldigt for PFA’s mange kunder. Det er ikke sjovt at være landets største pensionsselskab og døje med afkastene,« siger den uafhængige investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen, der har lavet pensionsanalysen.

En pensionsekspert vurderer, at PFA risikerer at miste kunder som følge af de dårlige afkast.

»PFA har mange store kunder, og de kan godt finde ud af at læse en afkastopgørelse. Allerede nu er PFA’s dårlige afkast et debatemne, når virksomheder sender deres kunders pensionsopsparing i udbud, og hvis det ikke snart bliver bedre, vil en del kunder forlade PFA,« siger Søren Andersen, aktuar og adm. direktør i pensionsrådgivningsfirmaet FPension.

Han vurderer, at PFA har mange dygtige investeringsfolk og gode processer i investeringsafdelingen. Men der er et problem.

»De beslutninger, som de har truffet, har jo tydeligvis givet PFA’s kunder et dårligere afkast end hos konkurrenterne. Det er altså skidt for hr. og fru Jensen, at de får et dårligere afkast også på mellemlang sigt i landets største pensionsselskab,« siger Søren Andersen.

Analysen dokumenterer, at PFA på trods af det dårlige afkast er et af de pensionsselskaber, som tager den højeste risiko for deres kunder med middel risiko. Kun Sampension tager en højere risiko, men det har her givet pote i form af årets næsthøjeste afkast.

PFA mener, at undersøgelsens måde at måle risiko på er skæv.

»Jeg kan ikke løbe fra konklusionen, men undersøgelsen måler risikoen på den måde, som vores brancheorganisation Forsikring & Pension opgør det på, og det er en metode, som er hård ved unoterede investeringer, som vi har mange af. Og selv med denne metode, ligger vi jo afkastmæssigt kun få basispunkter efter nogle af konkurrenterne,« siger Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA.

Mens PFA er bundskraberen, går det bedre for landets næststørste pensionsselskab, Danica Pension, som er ejet af Danske Bank.

I år ligger Danica Pension nr. 5 ud af 17, men på tre års sigt er selskabet bedst af alle med et gennemsnitligt årligt afkast på 11,2 pct.

Danica Pension lavede en ny investeringsstrategi i 2016, som det tog et par år at implementere. Det er den, der nu viser sit værd, mener investeringsdirektør Poul Kobberup.

»Kunder med middel risiko har en pæn andel risikofyldte aktiver, og det har igen været et ganske fornuftigt aktieår,« siger han.

Udover høje afkast på aktiemarkederne har Danicas alternative investeringer været en succes. Her er en stor del af formuen placeret i private equity - alternative investeringsfonde, der typisk investerer i unoterede aktiver.

»2021 har været et stærkt år, hvor der har været mange børsnoteringer af selskaber fra private equity-fondene. Det har givet gode resultater,« siger Poul Kobberup, som peger på, at Danicas alternative investeringer i år har givet et bedre afkast - ca. 24 pct. - end aktier, som har givet ca. 21 pct.

Til gengæld har investeringer i ejendomme og obligationer stort set ikke givet noget afkast, men kunder med middel risiko har ikke en stor andel af den type aktiver.

»Det har været et år, hvor det har været meget vigtigt at have styr på de risikofyldte aktiver, for der har været store udsving på markedet,« siger Poul Kobberup. 

De seneste år har PFA brugt kræfter på at opbygge landets største afdeling, der investerer i alternative investeringer.

Blandt de mest kendte af den type investeringer er ejerskabet af realkreditselskabet Nykredit og teleselskabet TDC, men PFA har også investeret i havvindmølleparker, ejendomme og andre unoterede aktiver.

Det er sket med blandet succes.

PFAs investeringer i infrastruktur har givet et samlet afkast på 30,9 pct. fra 2019 til og med første halvdel af 2021. Det er bedst af alle og dermed klart bedre end gennemsnittet for pensionsselskaberne, viser Nikolaj Holdt Mikkelsens analyse. I gennemsnit har selskaberne skabt 20,3 pct. i afkast.

Men det ser mere tungt ud med de øvrige kategorier af alternative investeringer, viser analysen.

Investeringerne i private equity har siden 2019 samlet givet 29,1 pct. i PFA. Her er gennemsnittet i branchen 37,1 pct. Ejendomme har i samme periode givet 11 pct. i PFA mod et branchesnit på 15 pct.

Helt skidt er det gået med PFA’s investeringer i hedgefonde. De har givet et samlet tab på 16,6 pct. siden 2019. Her ligger snittet for hele branchen på -3,9 pct. i den periode. Det er der dog en forklaring på.

»PFA har historisk kun i mindre grad investeret i hedgefonde, og den aktivitet er nu lukket ned,« siger Kasper Lorenzen fra PFA.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.