Finans

Buldrende vækst for Nordea - overskud rammer 7,5 mia. kr.

Den store nordiske bank fremviser markant fremgang i 3. kvartal på både top- og bundlinje.

Artiklens øverste billede
Nordea har offentligjort sine tal for 3. kvartal af regnskabsåret 2021. Foto: Nordea

Nordea fik et fremragende tredje kvartal med fremgang på både indtjeningen og i de samlede indtægter.

Nettooverskuddet blev på 1001 mio. euro (ca. 7,5 mia. kr.), hvilket er bedre end analytikernes forventninger om 946 mio. euro.

De samlede indtægter blev på 2344 mio. euro og er også en spids bedre end investorerne havde regnet med.

Selv om vi kun er et par måneder fra årsafslutningen offentliggør Nordea stadig ikke sine forventninger til hele året.

»I de seneste måneder har vi været vidne til mange opmuntrende ting. De nordiske samfund er åbnet igen, hvilket har givet millioner af mennesker mulighed for at genoptage en mere normal livsstil. Vi er gået ind i en ny fase af genopretning fra pandemien, og som bank har vi gjort det fra en stærk position. I tredje kvartal fortsatte vi med at gøre gode fremskridt i implementeringen af vores forretningsplan og leverede igen en stærk præstation,« siger koncernchef Frank Vang-Jensen fra Nordea.

De samlede indtægter viste en fremgang i kvartalet på 9 pct. til 2344 mio. euro, og Nordea kunne samtidig fastholde målet om sine omkostninger ”omkring 4,6 mia. euro” som nærmest er den eneste ”forventning” til hele året banken har offentliggjort.

»Nordea har aflagt endnu et solidt regnskab. Banken er stærkt kapitaliseret og godt til på vej til at indfri 2022 målsætningen med hensyn til omkostninger, omkostningsprocent og egenkapitalforrentning. Der må være plads til en positiv investorreaktion,« skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en umiddelbar reaktion på regnskabet.

Nordea skriver selv om sit tredje kvartal, at banken oplevede en stærk kvalitet i sine udlån - det vil sige lille risiko for tab - og dermed med meget få tab på udlånene i kvartalet.

»Alle vores forretningsområder leverede fortsat stærke præstationer. I Personal Banking fortsatte vi med at øge forretningsaktiviteten, understøttet af vores omnichannel-model og nye digitale funktioner. Realkreditmængder og markedsandele steg yderligere i hele Norden,« siger Frank Vang-Jensen.

Mens banken ikke giver meget fra sig, når det drejer sig om forventninger til 2021, så fokuserer Nordea mere på, at nå sine finansielle mål for 2022.

Her er målet, at forrentningen af egenkapitalen (ROE) skal ”være højere end 10 pct.” og at omkostningsprocenten (cost-to-income ratio) skal ligge på 50 pct.

I tredje kvartal var disse tal henholdsvis 11,3 pct. og 47 pct.

I årets første ni måneder lå forrentningen af egenkapitalen på 10,9 pct. i forhold til 6,5 pct. i samme periode i 2020. Omkostningsprocenten blev på 49 mod 55 pct. året før.

For aktionærerne i Nordea er der også noget at hente i form af et tilbagekøbsprogram af egne aktier.

»Vi fortsætter med at generere kapital hvert kvartal, hvilket styrker vores stærke kapitalposition. Aktietilbagekøb er et redskab til at opretholde en effektiv kapitalstruktur og distribuere overskydende kapital. Vi modtog tilsynsgodkendelse i september for et tilbagekøb på op til 2 mia. EUR - og var blandt de første banker i Europa, der gjorde det. Bestyrelsen har nu besluttet at igangsætte programmet. Vi er også i dialog med ECB om et opfølgningsprogram og forventer at indgive en formel ansøgning i begyndelsen af 2022,« skriver Frank Vang-Jensen til investorerne i kvartalsmeddelelsen.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.