Finans

Anders Dam i frontalangreb på Nykredit: Vil sælge boliglån til Totalkreditbankerne

Jyske Banks udlån til boligmarkedet falder, men topchefen håber snart at kunne sælge boliglån til kunder i andre banker.

Artiklens øverste billede
Anders Dam, der er øverste direktør i Jyske Bank, er tilfreds med regnskabet. Foto: Linda Johansen

Jyske Banks topchef håber nu på at kunne sætte en kæp i hjulet på den dominans, som Totalkredit har på boligmarkedet.

Det kan ske, hvis Handelsbanken sælger sin danske bankforretning, som er blevet sat til salg, til en bank i Totalkreditsamarbejdet.

Så bliver Totalkredit, som i forvejen har en dominerende position på det danske realkreditmarked med en markedsandel på 46,6 pct. af privatkundemarkedet for realkreditlån ultimo 2020, så dominerende en spiller, at det øger sandsynligheden for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ifølge Anders Dam, vil stille krav om en opblødning af de eksisterende barrierer for levere produkter til banker i Totalkreditsamarbejdet.

Jeg kan godt se for mig, at det vil det øge vores muligheder for at sælge vores produkter til andre banker i Totalkreditsamarbejdet.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Her får bankerne en formidlingsprovision for at sende kunder til Totalkredit, og den risikerer de at miste, hvis de sælger boliglån fra andre realkreditselskaber.

Det måtte Jyske Bank sande, da den købte BRFkredit og begyndte at sælge realkreditlån til kunderne herigennem, hvorefter banken mistede indtægterne for de Jyske Bank-kunder, som havde optaget et realkreditlån i Totalkredit.

»Jeg kan godt se for mig, at det vil øge vores muligheder for at sælge vores produkter til andre banker i Totalkreditsamarbejdet, hvis Handelsbankens danske afdeling overtages af en bank i denne kreds, fordi der så kan komme et krav om en opblødning af den konkurrentbarriere, som har eksisteret i nu 18 år,« siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, og fortsætter:

»Man skal ikke være en særlig skarp iagttager af finanssektoren for at nå frem til den konklusion, at der er en stigende sandsynlighed for, at konkurrencemyndighederne vil kræve en opblødning af eksisterende, konkurrencehæmmende aftaler for at acceptere sådan et opkøb,« siger Anders Dam.

Vi har produkter, som Totalkredit ikke har. Eksempelvis vores Jyske F1, som det efter min bedste overbevisning vil klæde andre banker at have på hylderne.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Han peger på, at det vil øge konkurrencen i finanssektoren til gavn for forbrugerne, hvis Totalkreditbankerne får lov til også at sælge Jyske Banks produkter, uden at de mister den eksisterende formidlingsprovision.

Anders Dam overvejer nemlig at give de banker, der vil formidle Jyske Banks boligprodukter, bedre vilkår, end de har i Totalkreditsamarbejdet.

»Vi har produkter, som Totalkredit ikke har. Eksempelvis vores Jyske F1, som det efter min bedste overbevisning vil klæde andre banker at have på hylderne. Men det kan ikke lade sig gøre i dag som følge af TK-aftalen (aftalen mellem mere end 40 banker og Totalkredit, red.),« siger Anders Dam.

Men kan du ikke bare købe Handelsbanken selv?

»Jeg kan af gode grunde ikke kommentere på Jyske Banks syn på Handelsbanken,« lyder det fra Anders Dam.

Jeg kan derfor ikke sige noget om, hvordan vi vil se på et eventuelt salg af Handelsbanken

Søren Bo Rasmussen, chef for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens fusionsenhed.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere på, hvad der sker, hvis en bank i Totalkreditsamarbejdet køber Handelsbanken.

»Vi tager først stilling til en fusion, når den er anmeldt til os. Hvis det sker, så er vores opgave alene at forbyde den, hvis den begrænser konkurrencen, eller godkende den, hvis ikke gør. Jeg kan derfor ikke sige noget om, hvordan vi vil se på et eventuelt salg af Handelsbanken,« siger Søren Bo Rasmussen, chef for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens fusionsenhed.

Tilbage til Jyske Banks netop offentliggjorte regnskab for årets første ni måneder. Heri fremgår det, at Jyske Banks realkreditudlån til ejerboliger og fritidsboliger er skrumpet med 2,3 pct. i årets første ni måneder trods et buldrende boligmarked i samme periode.

Vi falder lidt på det private boligudlån, men det er ikke bekymrende, fordi boliglån kun er en delmængde.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Det får dog ikke topchefen til at ligge søvnløs om natten.

»Vi falder lidt på det private boligudlån, men det er ikke bekymrende, fordi boliglån kun er en delmængde af det, som vi gerne vil sælge til privatkunder. Vi glæder os over, at vores erhvervsudlån er stigende,« siger Anders Dam.

Men Jyske Realkredits markedsandel er vel faretruende tæt på at ryge under den markedsandel, som BRFkredit havde, da I købte selskabet. Det må være utilfredsstillende?

»Det er ikke unaturligt, at man ser et realkreditselskabets markedsandel falde til den, som banken generelt har. Det så man også, da Danske Bank købte Realkredit Danmark, så igen: Vi er ikke bekymrede over udviklingen, men glæder os over, at vi har konkurrencedygtige og unikke produkter, som kunderne har glæde af,« siger Anders Dam.

Han glæder sig desuden over, at banken øger indtjeningen pr. aktie, som potentielt ender med at blive det dobbelt af niveauet sidste år.

Det hænger først og fremmest sammen med, at der år for år bliver færre Jyske Bank-aktier på markedet, fordi banken i stor stil køber egne aktier op. Faktisk køber banken ifølge topchefen 40.000 aktier hver eneste dag, hvilket hele tiden øger hovedaktionæren BRFfondens ejerandel, fordi dens Jyske Bank-aktier ikke er til salg.

Anders Dam vil ikke ud med, om han gerne ser BRFfonden og medarbejderne overtage aktiemajoriteten, så banken bliver fondsejet.

»Jeg har ingen holdning til og vil ikke komme med værdiladede udsagn om dette scenarie. Jeg nøjes med nøgternt at konstatere, hvad den nuværende udvikling kan ende med,« siger Anders Dam.

Nykredit ønsker ikke at kommentere udmeldingen fra Jyske Banks topchef.

Regnskabstal for årets første tre kvartaler:

(mio. kr.) 1.-3. kvt. 2021 1.-3. kvt. 2020 Ændring i pct.
Nettorenteindtægter 3.696 3.771 -2,0
Nettogebyrindtægter 1.663 1.510 10,1
Basisindtægter 6.425 5.856 9,7
Basisomkostninger 3.516 3.669 -4,2
Basisresultat før nedskrivn. 2.909 2.187 33,0
Nedskrivninger -73 963
Basisresultat 2.982 1.224 143,6
Resultat før skat 3.064 1.011 203,1
Periodens resultat 2.391 778 207,3

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.