Finans

Klimapensionsfonde investerer i banker, som storfinansierer sort industri

Både PFA og Velliv tilbyder kunderne en særligt bæredygtig pensionsopsparing, men investerer pengene i to amerikanske storbanker, der siden Paris-aftalen har finansieret den fossile industri med flere hundrede milliarder dollars. Det møder hård kritik.

Artiklens øverste billede
Sæt din pensionsopsparing på ekstra hårdt arbejde for klimaet. Sådan lyder et af salgsargumenterne for PFA's Klima Plus. Men de klimabevidste pensionsopspareres penge bliver bl.a. investeret i to amerikanske storbanker, der i stor stil finansierer den fossile industri. Arkivfoto: Bloomberg/Luke Sharrett.

Pensionspenge fra fonde dedikeret til grønne investeringer bliver investeret i storbanker, der er blandt verdens største udlånere til den fossile industri.

Både PFA Pension og Velliv har placeret millioner af kroner fra deres grønne fonde i storbankerne Bank of America og Citigroup. Danica Pension har investeret midler fra deres bæredygtige pensionsopsparing i storbanken Bank of America.

Men investeringerne er langt fra klimavenlige, vurderer Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School. Han peger på, at de to banker er »dybt involveret i at finansiere sektorer, der forhindrer den nødvendige, globale grønne omstilling frem for at muliggøre den.«

»Det nedslående i denne kontekst er, at Citigroup og Bank of America endda øger deres finansiering af de virksomheder, der fortsat ekspanderer inden for fossil brændsel,« siger han.

En omfattende opgørelse fra en international sammenslutning af klimaorganisationer fra foråret 2021 viser, at de to storbanker har finansieret den fossile industri med henholdsvis 238 og 198 millarder dollars, siden Paris-aftalen blev indgået i 2015.

Citigroup og Bank of America indtager dermed anden- og fjerdepladsen blandt verdens 60 største finansielle institutioner, når det kommer til at finansiere den sorte industri.

Hvis ikke der er investorer, der engang imellem tager arbejdstøjet og får lidt skidt på fingrene, så er der jo ikke nogen, der driver denne omstilling.

Klaus Ørtoft Madsen, aktiechef hos PFA Pension

I Forbrugerrådet Tænk kalder økonom Jacob Ruben Hansen pensionsselskabernes investeringer »at snyde på vægtskålen«.

»Det er at tage kunderne ved næsen, hvis man siger, at man ikke giver penge til sort energi, men til gengæld giver penge til dem, som giver penge til sort energi. Så har man jo blot lagt et ekstra led ind i forhold til de sorte investeringer,« siger han.

Også Mellemfolkeligt Samvirke og Oxfam Ibis kritiserer investeringerne.

PFA har investeret flest af de klimabevidste pensionsopspareres penge i de to storbanker. Ud af de 6,8 mia. kr., som pensionsopsparere har i PFA’s Klima Plus-fond, er mere end 260 mio. kr. investeret i Bank of America og Citigroup.

Klima Plus bliver markedsført som en måde at sætte sin pension »på ekstra hårdt arbejde for klimaet«. Men Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, mener, at investeringerne i de to storbanker er »at holde kunderne i Klima Plus for nar.«

Det er at tage kunderne ved næsen, hvis man siger, at man ikke giver penge til sort energi, men til gengæld giver penge til dem, som giver penge til sort energi.

Jacob Ruben Hansen, økonom hos Forbrugerrådet Tænk

Klars Ørtoft Madsen, aktiechef i PFA, forsvarer investeringerne med, at bankerne har lovet at sætte gang i den grønne omstilling og finansiere bæredygtige projekter for trillioner af dollars frem til 2030. Løfter, som PFA vil følge op på.

»Hvis ikke der er investorer, der engang imellem tager arbejdstøjet og får lidt skidt på fingrene, så er der jo ikke nogen, der driver denne omstilling,« siger han og understreger, at f.eks. kapitalfonde ville lave investeringerne, hvis ikke pensionsselskaberne gjorde det.

»Selskaberne forsvinder jo ikke bare ud af klimaregnskabet, men ryger i stedet ud af offentlighedens søgelys.«

Vellivs bæredygtige fond har investeret 18 mio. kr. i de to banker, og i Danica Pensions Bæredygtigt Valg er 6 mio. kr. investeret i Bank of America. Velliv kalder investeringerne for »isoleret set problematisk«. Ud fra et behov for risikospredning var de to banker alligevel bedste bud målt på bæredygtighedskriterier bredt set, siger Velliv.

Danica peger ligesom PFA på Bank of Americas konkrete løfter om at finansiere bæredygtige projekter for milliarder af dollars i årene frem. Danica fremhæver desuden, at Bank of America som et af verdens største finansielle institutter vil spille »en afgørende rolle i den grønne omstilling«.

Både Citigroup og Bank of America har tilsluttet sig det internationale initiativ Net Zero Banking Alliance, hvor bankernes adm. direktører har skrevet under på at sætte bindende mål for, hvordan bankerne kan komme til at leve op til Paris-aftalens mål om at nedbringe CO2-udslippet, så verdens temperaturstigninger kan holdes under 1,5 grader.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.