Finans

Tusindvis af virksomheder har sparet milliarder i banken trods negative renter

Alene i 2020 har danske virksomheder sparet et større milliardbeløb, fordi deres lånerenter er dykket kraftigt, viser en analyse fra Finans Danmark. Ifølge en bankekspert er konkurrencen på bankernes produkter dog utilstrækkelig.

Landets virksomheder har siden 2014 opnået en samlet besparelse i milliardklassen på deres låneforretninger, fordi udlånsrenten er faldet mere end renten på indlån.

Det viser en analyse fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark. Den fastslår, at landets lidt over 150.000 virksomheder sidste år fik en nettobesparelse på 4 mia. kr. i forhold til 2014, som var året, før bankerne indførte negative renter for erhvervskunder.

»Der har været meget fokus på, hvad de negative renter koster kunder med indlån. Men der er også en positiv side af rentefaldet. Det samlede regnestykke viser, at dansk erhvervsliv opnår store gevinster, som tilfalder et bredt felt af virksomheder,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Det er indlysende, at der er tale om en ganske markant milliardbesparelse.

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark

Besparelsen udgjorde i snit 27.000 kr. pr. virksomhed sidste år. Finans Danmark har ikke et bud på, hvor meget den samlede besparelse er i de snart syv år, virksomheder har betalt negative renter.

»Men det er indlysende, at der er tale om en ganske markant milliardbesparelse,« siger Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark, der mandag er vært for finanssektorens årsmøde i Skuespilhuset i København, hvor også erhvervsminister Simon Kollerup vil være gæst.

Sidste år betalte virksomheder i snit 1,8 pct.point mindre i rente af deres bankgæld og 1,3 pct. mindre i rente af deres realkreditgæld end i 2014. I samme periode er renten på indlån faldet med 0,8 pct.point.

Landets største erhvervsorganisation, DI, er enig i, at landets virksomheder samlet set sparer penge på de negative renter.

»Generelt er det en klar gevinst for virksomhederne og aktuelt selvfølgelig især for de virksomheder, som ikke er blevet negativt ramt på omsætningen af coronakrisen, men som kan høste gevinsten på de fortsat lave renter,« siger Morten Granzau Nielsen, underdirektør i DI.

Han understreger, at de største virksomheder har haft mest gavn af de negative renter, fordi de også er bedst til at navigere uden om ulempen ved de negative renter - nemlig, at det koster penge at have penge stående på indlånskonti.

Danske virksomheder opnår store fordele af de negative renter, påpeger adm. direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmar. Foto: Lars Krabbe

Det bekræfter analysen fra Finans Danmark. De største virksomheder fik i snit 1,9 mio. kr. i rentegevinst sidste år, mens mellemstore og små virksomheder tjente henholdsvis 407.000 kr. og 71.000 kr. i snit. Mikrovirksomheder med under 10 ansatte måtte nøjes med 4.200 kr. i snit.

»Det er forholdsvis store gevinster for de virksomheder, der har brug for at låne penge,« siger Ulrik Nødgaard.

DI har også bemærket, at bankerne i perioden med de lave renter har hævet gebyrerne, men at det ikke ændrer ved, at det samlet har været økonomisk fordelagtigt for virksomhederne med de lave renter.

»Man kan faktisk undre sig over, at virksomhederne ikke har lånt flere penge af bankerne i en periode, hvor renteniveauet er så lavt, og der er ingen oplagt forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan, for der er en generel tilfredshed blandt vores medlemmer med adgangen til penge i bankerne,« siger Morten Granzau Nielsen.

De virksomheder, som fortsat er hårdt ramt på omsætningen af corona, ville nok hellere end gerne betale en lidt højere rente.

Morten Granzau Nielsen, underdirektør i DI

Enkelte virksomheder og brancher har dog svært ved at glæde sig over den vedvarende, billige adgang til penge.

»Coronakrisen har været en vigtig årsag til, at renterne ikke er steget, som det ellers var ventet. De virksomheder, som fortsat er hårdt ramt på omsætningen af corona, ville nok hellere end gerne betale en lidt højere rente, hvis de kunne vinke farvel til coronaen,« siger Morten Granzau Nielsen.

Analysen viser da også, at det ikke er alle danske virksomheder, der har profiteret af udviklingen. Således har ca. hver tredje af de små og mellemstore virksomheder fra 10 op til 249 ansatte tabt penge på udviklingen.

En uafhængig bankekspert bekræfter, at danske virksomheder har vundet på de negative renter samlet set. Han stiller dog spørgsmålstegn ved, om besparelsen er tilstrækkelig stor.

»Jeg undrer mig over, at bankerne nærmest synkront har sænket renten og er endt på stort set samme niveau. Det er derfor nærliggende at konkludere, at området ikke er tilstrækkeligt konkurrenceudsat,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han er helt med på, at Finans Danmark har haft Copenhagen Economics til at undersøge konkurrencen i sektoren, og at konklusionen her var, at konkurrencen i sektoren er hård, og at bankerne faktisk ikke tjener penge nok.

»Men min påstand er, at konkurrencen på produktniveau er utilstrækkelig. Og det er her, at konkurrence virkelig kan gavne kunder og dermed samfundsøkonomi,« siger Lars Krull.

To år efter at en virksomhed har fået negativ rente på bankbogen, har den i gennemsnit øget sin beskæftigelse med omkring 3 procentpoint.

Kim Abildgren, chefrådgiver i Nationalbanken

De danske renter er faldet, i takt med at Den Europæiske Centralbank har nedsat renten. Det er sket for at gøre det mere attraktivt for virksomheder at investere og for privatpersoner at sætte deres opsparing i arbejde. Begge dele kan være med til at stimulere den økonomiske vækst.

Finans Danmark er dog ikke overbevist om, at medicinen er effektiv.

»Der er ikke tegn på, at den effekt har været stor. Det har også været en diskussion i Europa, om pengepolitikken er blevet svækket, fordi renterne er kommet så langt ned,« siger Ulrik Nødgaard.

Han kan til gengæld få øje på en oplagt negativ konsekvens af de negative renter, som specielt er et problem i Sydeuropa.

»Bankerne spiller en stor rolle i Europa, og isoleret set svækker den meget lave rente bankerne. Man kan diskutere, om det er godt for Europa,« siger Ulrik Nødgaard.

Nationalbanken har i en analyse sammenlignet adfærden hos virksomheder, som betaler negative renter på indlån, med virksomheder som endnu ikke gør.

Ifølge den får negative indlånsrenter virksomheder til at øge investeringerne og antallet af ansatte.

»To år efter, at en virksomhed har fået negativ rente på bankbogen, har den i gennemsnit øget sin beskæftigelse med omkring 3 procentpoint mere end en tilsvarende virksomhed, som ikke er blevet mødt med negativ indlånsrente. Og virksomhedens investeringskvote er omkring 0,5 procentpoint højere,« skriver chefrådgiver Kim Abildgren fra Nationalbanken i en e-mail.

Det kan ifølge Nationalbanken skyldes, at virksomhederne bliver ekstra opmærksomme på deres økonomi og finanser, når de skal til at betale for at have penge stående i banken.

Nationalbankens analyse er baseret på data fra 2014-2018 fra ca. 45.000 virksomheder.

Analysen fra Finans Danmark omfatter virksomheder registreret i en selskabsform, men ikke personligt ejede selskaber. Landbrug og selskaber inden for råstofindvinding er dog ikke inkluderet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.