Finans

Milliardinvestering i Nordic Aviation Capital blev anset som lavrisiko - nu har PFA indkasseret det største tab i selskabets 104 årige historie

Ifølge en pensionsekspert er PFA Pensions tab på 3 mia. kr. på en enkelt investering det største i den danske pensionssektors historie. Det har betydet, at 0,5 pct. af PFA-kundernes samlede opsparing er tabt i ét hug.

Artiklens øverste billede
Investeringsdirektør Kasper Lorenzen har det dårligt med, at PFA har tabt 3 mia. kr. på det, som selskabet anså for at være en investering med lav risiko.

Landets største kommercielle pensionsselskab, PFA Pension, anså det for at være en investering med lav risiko i et kernesundt selskab, men casen har udviklet sig til den værste enkeltinvestering i pensionsselskabets 104-årige historie.

I 2018 skød PFA 3 mia. kr. i en juniorobligation i Nordic Aviation Capital, NAC, som er et dansk flyleasingselskab.

Coronapandemien ødelagde flyselskabets forretningsmodel, og ad to omgange har PFA nedskrevet værdien af investeringen, som pensionsselskabet kort før jul endegyldigt opgav.

Mig bekendt er der tale om det største tab nogensinde i hele den danske pensionssektor.

Søren Andersen, pensionsekspert

På det tidspunkt trak PFA sig fra forhandlinger om at restrukturere selskabet, som stadig pågår. Da stod det nemlig helt klart, at alt er tabt for PFA, som ikke havde nogen former for sikkerhed i NAC’s flyflåde eller andre aktiver.

»Det er det største tab, PFA har haft på en enkeltinvestering. Det er jo rigtig ærgerligt. Det har givet et tab på 0,5 pct. af vores samlede portefølje,« siger Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA.

I runde tal har PFA’s kunder en opsparet formue på 600 mia. kr. i pensionsselskabet. Halvdelen af tabet på 3 mia. kr. er bogført i 2020 og resten i 2021.

»Mig bekendt er der tale om det største tab nogensinde i hele den danske pensionssektor på en enkeltinvestering. Jeg har ikke kendskab til tab på enkelte aktiver i den størrelsesorden,« siger Søren Andersen, som er pensionsekspert og indehaver af rådgivningsvirksomheden FPension.

Fordi PFA anså investeringen for at have lav risiko, har den været placeret bredt i kundernes porteføljer og altså ikke kun hos kunder med høj risiko.

Det har jeg det rigtig dårligt med.

Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA

Investeringen gav en løbende rente på 8 pct., indtil NAC kom i alvorlige økonomiske problemer og blev ude af stand til at svare enhver sit.

»Vi betragtede investeringen til at have en risiko til den lave side, og derfor har den indgået bredt i vores kunders porteføljer,« bekræfter Kasper Lorenzen.

Hvordan har du det med, at PFA har tabt så mange penge - det største beløb i selskabets historie - på en enkeltinvestering? 

»Det har jeg det rigtig dårligt med, men det er jo vilkårene, når man investerer. Nogle investeringer trækker afkastet op, andre ned. I dette tilfælde var det desværre meget markant på grund af konsekvenserne for flybranchen under pandemien,« siger Kasper Lorenzen.

Han påpeger, at det samlede afkast for alternative investeringer hos PFA i 2021 landede på 16,3 pct.

Selv med PFA’s størrelse er der tale om en meget stor enkeltinvestering. I dag har PFA placeret ca. 16 mia. kr. i unoterede obligationer. Investeringen i NAC svarer derfor til 19 pct. af de samlede investeringer inden for den kategori i dag.

Noget af den læring, vi tager med os, er at fokusere på koncentrationsrisikoen.

Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA

På PFA’s officielle lister over aktiver fra 2018 - da investeringen blev foretaget - er der kun fire andre investeringer, som pensionsselskabet havde placeret flere penge i. De tre var store ejendomsfonde, mens den sidste var en stor aktiepost på 4,9 mia. kr. i Danske Bank.

»Noget af den læring, vi tager med os, er at fokusere på koncentrationsrisikoen. Vi går meget op i at få bygget brede porteføljer, som er robuste,« siger Kasper Lorenzen.

Betyder det, at PFA fremover ikke vil placere så store beløb i unoterede enkeltpapirer? 

»Vi tænker os i hvert fald om en ekstra gang,« siger Kasper Lorenzen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.