Finans

Claus og Claus har skaffet danskerne et afkast på 52 mia. kr. - og har fyret flere topchefer undervejs

ATP har investeret 4,6 pct. af den samlede formue i danske virksomheder. Det har givet et godt afkast og danskerne ekstra penge at leve for som pensionister.

Artiklens øverste billede
ATP's aktiechefer Claus Wiinblad (tv) og Claus Berner Møller (th) har tjent 52 mia. kr. på at investere i danske aktier de seneste 10 år. Foto: Stine Bidstrup

Året er 2012. Vestas’ bestyrelsesformand Bent Erik Carlsen bliver væltet af en gruppe utilfredse investorer, og allerede året efter ryger den profilerede adm. direktør Ditlev Engel samme vej ud af bagdøren.

Udefra ligner det et dramatisk magtopgør om vigtige positioner, men for to hovedpersoner, der huserer i kulisserne, er der meget mere på spil end titler og prestige.

»Efter vores bedste overbevisning var selskabet jo ved at gå konkurs. De var på vej lige ind i muren med 220 i timen, og så trak vi meget hårdt i bremsen,« fortæller Claus Berner Møller.

Han er underdirektør for danske aktier i ATP, og sammen sin chefkollega og vicedirektør Claus Wiinblad, peger han på oprydningen i Vestas som en af deres vigtigste bedrifter under deres mangeårige parløb.

Og det siger ikke så lidt.

Claus og Claus er et fænomen i dansk erhvervsliv. De har været med til at afsætte op til flere bestyrelsesformænd og topchefer, og måske er det netop derfor, at dørene ind til topcheferne altid står åbne, når de to gange Claus ønsker at drøfte strategi med de danske virksomheder, som de har investeret 42,5 mia. kr. af danskernes penge i.

Claus Wiinblad (th) og Claus Berner Møller (tv) har flere gange været med til at fyre en bestyrelsesformand eller en CEO. Foto: Stine Bidstrup

Finans har sat de to chefer for ATP’s investeringsafdeling for danske aktier stævne, fordi det nu er 10 år siden, at de i fællesskab etablerede en samlet og fokuseret dansk investeringsportefølje.

Claus Wiinblad og Claus Berner Møller har kørt parløb hele vejen igennem, og ud over redningsaktioner i Vestas og andre selskaber har de gjort det lidt sjovere for danskerne at have tvungen opsparing i ATP.

»Vi har jo tjent et afkast på 52 mia. kr.,« siger Claus Wiinblad.

Over 10 år har ATP leveret et gennemsnitligt afkast på 23,7 pct. om året før omkostninger. Det er ifølge ATP ikke til at sammenligne direkte med andre danske aktieporteføljer, som opgøres efter omkostninger, men tal fra Morningstar giver et klart billede af, at ATP ligger blandt de allerbedste både på 3, 5 og 10 års horisont.

Da den danske aktieportefølje blev etableret for 10 år siden, var det med en klar filosofi om, at ATP som investor skulle helt tæt på selskaberne og dybt ind i de strategiske beslutninger.

Aktieduoen opererer helst under radaren. De to Claus’er er kendt for deres afbalancerede udmeldinger på virksomhedernes generalforsamlinger, men når der skal tales med store bogstaver, sker det bag lukkede døre.

»Vi stiller os ikke op på generalforsamlinger og kræver, at en bestyrelsesformand skal skiftes ud. Men vi sørger for at gøre vores holdning gældende bl.a. over for andre aktionærer. Vores ejerandel i Vestas (i 2012, red.) var ikke så høj, så vi fik samlet andre aktionærer med samme synspunkt som os og fik derigennem gennemtrumfet vores vilje,« siger Claus Wiinblad.

Vi fik samlet andre aktionærer med samme synspunkt som os og fik derigennem gennemtrumfet vores vilje.

Claus Wiinblad, vicedirektør i ATP, om fyringen af Vestas' formand

Et lidt andet forløb gjorde sig gældende i Genmab to år tidligere. ATP ejede på det tidspunkt mere end 5 pct. af medicinalselskabet, men var utilfreds med strategien, hvor pengene nærmest fossede ud.

Ledelsen ville ikke lytte til storaktionæren, men i stedet for at sælge ud valgte ATP at købe op, indtil de var så tunge, at bestyrelsen lyttede og fyrede den daværende direktør Lisa N. Drakeman.

»Vi kunne godt lide deres teknologi, og vi kunne få den billigt. Så vi syntes, det var en super god case, men den var jo ikke god, hvis de blev ved med at have en håbløs strategi,« siger Claus Berner Møller.

ATP's aktiechef Claus Berner Møller er uddannet læge og interesserer sig derfor for flere af de danske medicinalvirksomheder. Foto: Stine Bidstrup

På et tidspunkt havde ATP over 10 pct. af aktierne i Genmab, og kursen nåede at falde til under 30 kr., før tingene vendte. Men tålmodigheden gav pote, og da aktiekursen toppede sidste sommer, var den tæt på 3.000 kr. pr. aktie.

»Her var vi virkelig oppe og røre ved maksimal risiko i et enkelt selskab. Der var på et tidspunkt, hvor vi havde et større beløb investeret i Genmab end i Novo Nordisk,« siger Claus Berner Møller.

Wiinblad tilføjer, at det selvfølgelig også sker, at ATP sælger sin andel i en virksomhed, fordi de mister troen på strategien. Men de går aldrig ud og truer med at gøre det, hvis ikke selskabet retter ind.

»Der tror jeg, at selskaberne ofte vil opfatte os som ret tavse. Det tjener ikke noget at skade et selskab ved, at vi står og laver en masse ballade over, at de ikke gør, som vi synes,« siger han.

Vi syntes, det var en super god case, men den var jo ikke god, hvis de blev ved med at have en håbløs strategi.

Claus Berner Møller, underdirektør i ATP, om Genmab

Når det kommer til nyere sager, er aktiecheferne påpasselige med at dele ud af detaljerne. De ser ingen grund til at pege fingre af topfolk, der stadig har positioner i toppen af dansk erhvervsliv.

De åbner dog lidt op i forhold til en de senere års helt store erhvervsskandaler: Hvidvaskkrisen i Danske Bank.

ATP's aktiechef Claus Wiinblad var med til at fyre Ole Andersen som bestyrelsesformand i Danske Bank i 2018. Foto: Stine Bidstrup

Ifølge Claus Wiinblad spillede ATP en central rolle, da ledelsen blev skiftet ud i 2018.

Det var vel ikke jer, men A.P. Møller Holding med Robert Mærsk Uggla i spidsen, som fyrede ledelsen i Danske Bank?

»Som det også bliver nævnt i indkaldelsen til den ekstraordinære generalforsamling, var det med opbakning fra os, at Ole Andersen (Danske Banks daværende bestyrelsesformand, red.) skulle væltes. Det var vi dybt involveret i, og vi var faktisk tidligt i forløbet ude med signaler om, at der var brug for forandringer i Danske Banks bestyrelse,« siger Claus Wiinblad.

Danske Bank er – ligesom B&O – et eksempel på, at ATP’s investeringsteam ikke lykkes med alle sine investeringer. Claus Wiinblad indrømmer i dag, at ATP holdt fast i den massive Danske Bank-eksponering for længe.

»Vi undervurderede ganske enkelt omfanget. Vi troede, at problemet kunne afgrænses til Estland, men vi fandt ud af, at det drejede sig om hele kulturen i en institution, som vi var medejer af. Det tog væsentligt længere tid at ændre, end vi havde regnet med,« siger Claus Wiinblad.

Vi kan ikke tage vores danske investeringsmodel og transformere den over i S&P 500-indekset.

Claus Wiinblad, vicedirektør i ATP

Han indrømmer også, at det spillede en rolle for tålmodigheden med Danske Bank, at nu afdøde Ole Andersen var formand i Danske Bank.

Aktiechefen har nemlig kendt Ole Andersen, der også var formand i B&O, igennem mange år, og han nærede stor respekt for manden.

»Men jeg tror, at Ole Andersens refleksion i dag også ville have været, at han undervurderede omfanget af hvidvasksagen i Danske Bank,« siger Claus Wiinblad.

ATP's aktiechefer Claus Wiinblad (tv) og Claus Berner Møller (th) vil ikke overføre deres danske investeringsstrategi til andre lande. Foto: Stine Bidstrup

Dykker man ned i ATP’s fokus på danske aktier, står det klart, at hele Danmarks pengetank gør netop det, som enhver bankrådgiver med bare minimum af uddannelse fraråder danskerne at gøre – nemlig at placere for mange af ens penge i én kurv.

ATP, der investerer en formue på 925 mia. kr., har nemlig placeret 42,5 mia. kr. i danske aktier svarende til 4,6 pct. af den samlede formue under forvaltning. Det danske aktiemarked udgør dog kun 0,7 pct. af det globale aktiemarked.

Alligevel holder pensionskæmpen fast i politikken med at være overeksponeret i danske aktier.

»Vi gør det, fordi vi tror på, at vi kan skabe en værdi ved at investere aktivt. Og fordi vi har fundet vores niche, og det er Danmark, hvor vi har dyb viden og brugt lang tid på at dygtiggøre os. Her er vi i stand til at skabe en god ejerportefølje,« siger Claus Wiinblad, der skynder sig at understrege, at han ikke bilder sig ind, at ATP kan vinde afkastguld i hele verden.

»Vi tror ikke på, at vi kan gøre det samme internationalt. Vi kan ikke tage vores danske investeringsmodel og transformere den over i S&P 500-indekset (et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder, red.),« siger Claus Wiinblad.

Men løber I ikke for stor en risiko, når I investerer så stor en andel af den samlede formue i én kurv?

»Det er jo et bevidst valg. Vi synes, at vi har nogle virkelig gode selskaber i Danmark – herunder Coloplast, Novo Nordisk og Ørsted – som vi gerne vil investere i og være medejere af. Og vi følger dem jo tæt og kender dem og deres strategier indgående,« siger Claus Wiinblad.

Ifølge ATP’s opgørelse har det da også været en glimrende prioritering indtil nu. Således har afkastene i ATP’s danske aktieportefølje med afstand slået de store internationale aktieindeks som S&P 500 og Stoxx Europe 600.

Vi har haft en dårlig januar måned. Der er selvfølgelig noget skæbnens ironi over at have sådan et interview om 10 års høje afkast lige netop nu.

Claus Wiinblad, vicedirektør i ATP

Ørsted er en af de investeringer, som Wiinblad og Berner Møller er særligt stolte af.

»Det er måske den aktie, vi har tjent allerflest penge på,« siger Claus Wiinblad.

Han sad tre år i Dongs bestyrelse både i den periode, hvor Goldman Sachs var storaktionær, og også i perioden efter børsnoteringen i 2016.

»Det er et af de selskaber, hvor vi har været med til at gøre den største forskel. Ledelsen havde selvfølgelig en klar forretningsplan, men vi var sammen med Goldman Sachs med til at drive fokuseringen væk fra olie,« siger Claus Wiinblad.

Til gengæld er de ikke specielt stolte af de afkast, som den danske aktieportefølje har leveret siden nytår, hvor kurserne er raslet ned på selskaberne i det danske eliteindeks C25.

»Vi har haft en dårlig januar måned. Der er selvfølgelig noget skæbnens ironi over at have sådan et interview om 10 års høje afkast lige netop nu,« siger Claus Wiinblad.

Men selv om kurserne dykker, ryster han ikke på hånden.

»Vi kigger på vores strategier på den lange bane og accepterer, at der kommer et stormvejr en gang imellem,« siger Claus Wiinblad.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.