Finans

Drama i PFA: Finanstilsynet har afvist Allan Polacks efterfølger

PFA har i længere tid vidst, at Allan Polack ville stoppe som topchef. Afløseren er endnu ikke fundet, og det skyldes problemer med Finanstilsynet.

Artiklens øverste billede
Det er stadig et åbent spørgsmål, hvem der skal tage over efter Allan Polack som topchef i PFA. Foto: Stine Bidstrup.

Der har været stor uenighed mellem PFA’s bestyrelse og Finanstilsynet om, hvem der skal afløse Allan Polack som pensionsselskabets topchef.

Det har Finans fået oplyst fra flere centrale kilder, som også giver et indblik i forløbet omkring Allan Polacks exit.

Således har Finanstilsynet ikke villet godkende flere af de interne og eksterne kandidater, som PFA’s bestyrelse har ønsket som erstatning fra Allan Polack.

Finansielle virksomheder adskiller sig fra resten af erhvervslivet ved, at det ikke udelukkende er op til bestyrelsen at bestemme, hvem der skal varetage ejernes interesser som direktion.

Hvis Finanstilsynet vurderer, at en kandidat ikke har de nødvendige kvalifikationer og den rette erfaring, kan han eller hun ikke få jobbet. Tilsynet skal nemlig foretage en såkaldt fit & proper-vurdering.

Det ifølge Finans’ oplysninger kostet mere end én af PFA’s kandidater muligheden for at tage over efter Allan Polack.

Derfor er der endnu ikke en afløser på plads, selv om PFA’s bestyrelse har haft lang tid til at lægge en ny ledelseskabale.

Allan Polack informerede allerede sidste sommer bestyrelsen om, at han ville stoppe i PFA, men dog ikke med det samme.

Han ønskede at fortsætte i jobbet i en rum tid endnu, men bestyrelsen fandt det ikke optimalt at have en topchef gående på gangene i lang tid efter, at han havde besluttet sig for, at hans fremtid ligger et andet sted – måske som professionelt bestyrelsesmedlem.

Derfor er konklusionen, at Allan Polack selv har valgt at gå, men at bestyrelsen har skiftet ham ud tidligere, end han selv ønskede.

Til Finans bekræfter Allan Polack, at han sidste sommer informerede den nu tidligere bestyrelsesformand om, at han ville prøve en bestyrelseskarriere af.

PFA’s nuværende direktion består ud over Polack af finansdirektør Anders Damgaard, investeringsdirektør Kasper Lorenzen og de to koncerndirektører Mads Kaagaard og Camilla Holm.

De tre første kan med deres lange erfaring i pensionssektoren sandsynligvis uden problemer godkendes af Finanstilsynet. Mads Kaagaard er da også indsat som midlertidig topchef, indtil bestyrelsen har Allan Polacks afløser på plads.

Det kan Camilla Holm til gengæld ikke. Nok har hun flere års erfaring på direktionsniveau i den finansielle sektor, og hun stod i knap tre år i spidsen for Totalkredit. Men hun har kun været i PFA – og dermed i pensionssektoren – siden den 1. juli sidste år.

Dermed lever hun ikke op til Finanstilsynets formelle krav, og dermed er det et meget godt bud, at hun er den interne kandidat, som Finanstilsynet har afvist.

Hvem den eller de eksterne kandidater er, som også har fået et nej i tilsynet, ved Finans ikke.

PFA har på det seneste fået megen kritik, fordi pensionsselskabets kunder i årevis er blevet spist af med nogle af branchens dårligste afkast. Men det er ifølge Finans’ oplysninger ikke årsagen til, at Polack nu stopper.

Han har været vellidt i PFA, og hvor der i bestyrelsen tidligere har været magtkampe mellem arbejdsgiver- og arbejdstagersiden, så har der denne gang ikke været den slags uoverensstemmelser.

Desværre for Polack falder afgangen sammen med kritikken i medierne af de dårlige afkast, men de to ting har ifølge Finans’ oplysninger ikke noget med hinanden at gøre.

Det er ifølge Finans’ oplysninger headhunter Frank Halborg fra Heidrick & Struggles, som sammen med PFA’s bestyrelse er i gang med at finde PFA’s kommende topchef.

PFA forventer snart at kunne oplyse, hvem det bliver.

Finanstilsynet oplyser i en skriftlig kommentar, at det ikke må kommentere på konkrete sager, men:

»Generelt kan vi oplyse, at det følger af de gældende regler, at en kandidat både skal have tilstrækkelig viden, faglig kompetence og erfaring og være hæderlig i forhold til at bestride en given post i en finansiel virksomhed omfattet af reglerne. Det er i udgangspunktet den finansielle virksomheds eget ansvar at sikre, at dette er tilfældet.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.