PFA glider uden om Finanstilsynets krav ved at flytte tusinder af kunder
Finanstilsynet har grebet ind over for de milliardstore underskud på syge- og ulykkesforsikringer i pensionsbranchen. Det har fået PFA til at gå solo.
Med en smart manøvre er det lykkedes landets største pensionsselskab, PFA Pension, at sno sig uden om nye, stramme regler, som Finanstilsynet har indført for at sikre lige konkurrence i sektoren.
Reglerne er indført fra årsskiftet for at gøre op med de milliardstore underskud, som pensionsselskaberne i årevis har ophobet, fordi de har solgt syge- og ulykkesforsikringer til langt under kostprisen.
Den praksis vil tilsynet ikke længere acceptere, men PFA har reageret på regelstramningen ved at beslutte at flytte pensionsselskabets virksomhedskunder med flere hundredtusinder ansatte fra en forretningsenhed til en anden. En flytning, som er begyndt.
Den forretningsenhed, som kunderne flyttes over i, er ikke underlagt Finanstilsynets nye regler.
Samtidig med at nye regler træder i kraft, som skal sikre det, beslutter PFA at gå enegang.
Ifølge pensionsekspert Søren Andersen fra FPension ville PFA uden flytningen kunne få problemer med at konkurrere med landets øvrige pensionsselskaber.
»Der er ikke noget forkert i det, som PFA gør, men det er opsigtsvækkende. For der har været store diskussioner i pensionsbranchen om, hvordan man sikrer lige konkurrencevilkår på dette felt. Samtidig med at nye regler træder i kraft, som skal sikre det, beslutter PFA at gå enegang,« konstaterer Søren Andersen.
Pensionsselskaberne har benyttet en praksis med at sælge forsikringer med enorme underskud, fordi landets virksomheder er gået meget op i prisen på forsikringer, når de har valgt pensionsleverandør til deres medarbejdere.
Underskuddene er blevet dækket af, at pensionsselskaberne har taget ekstra høje priser for at investere kundernes opsparing.
Pensionsselskaberne har været enige i, at det er uholdbart med de milliardstore forsikringsunderskud, men de har alligevel grundet den intense konkurrence ikke formået at ændre på situationen.
Dybest set lever vi med dette tiltag fuldt ud op til ånden i Finanstilsynets nye regler.
Især pensionsselskabet Velliv er blevet mødt med hård kritik, fordi selskabet i årevis gik enegang og blev beskyldt for at brugte underskuddet i sin forsikringsforretning til at skaffe nye kunder. Men Velliv besluttede for nylig at ændre sit setup, så man fik den samme struktur som konkurrenterne. Det er den struktur, som PFA nu forlader.
PFA flytter de tabsgivende forsikringer fra det, der på fagsprog hedder skadesforretningen, som er underlagt tilsynets nye regler, og over til en livforretning, som ikke er underlagt de nye regler.
PFA oplyser, at selskabet fortsat agter at fjerne de store underskud på forsikringsområdet, men fastslår samtidig, at det naturligvis vil holde øje med konkurrencesituationen på markedet.
»Finanstilsynet har ønsket en skarpere opdeling mellem de forskellige forretningsområder. Vi får en meget skarp opdeling ved at flytte vores forretning helt ud af skadesforretningen og over i en livforretning. Så dybest set lever vi med dette tiltag fuldt ud op til ånden i Finanstilsynets nye regler,« siger Anders Damgaard, koncernfinansdirektør i PFA.
PFA adskiller sig fra konkurrenterne og specielt ærkerivalen, Danica Pension, ved ikke at have ret megen egenkapital. Til gengæld har PFA meget kundekapital, som er en type kapital, som kunderne stiller til rådighed for pensionsselskabet.
Mens PFA’s egenkapital blot udgør 8 mia. kr., har selskabet for 33 mia. kr. kundekapital. Flytningen af kunderne betyder, at PFA får bedre mulighed for at udnytte kundekapitalen, vurderer pensionsekspert Søren Andersen.
»PFA har en speciel kapitalstruktur, hvor langt det meste af kapitalen er bundet i kollektiv kundekapital. Den kapital forsøger PFA at bringe i spil i konkurrencen med de øvrige selskaber,« vurderer Søren Andersen
PFA bekræfter, at flytningen handler om pensionsselskabets specielle kapitalstruktur.
»Det passer godt ind i vores forretningsmodel og vores kapitalstruktur. Det er den bedste løsning for os,« siger Anders Damgaard om kundeflytningen.
De nye regler kunne ende med at gøre PFA’s kundekapital mindre brugbar end Danica Pensions egenkapital.
Ifølge Søren Andersen ville PFA uden flytningen risikere, at den meget store kundekapital ikke ville kunne bruges, når selskabet fremover konkurrerer i udbudsrunder med specielt Danica Pension.
For selv om Finanstilsynets nye regler betyder, at forsikringer ikke længere konsekvent må sælges med underskud, har Danica signaleret, at selskabet vil bruge af egenkapitalen til at give rabatter til udvalgte og attraktive kunder på anden vis.
»Det er min vurdering, at de nye regler kunne ende med at gøre PFA’s kundekapital mindre brugbar end Danica Pensions egenkapital. Det ville på sigt kunne blive et problem på et meget konkurrencepræget marked,« vurderer Søren Andersen.
Mens Velliv og AP Pension har hævet priserne for bedre at leve op til Finanstilsynets nye regler, har Danica Pension og PFA ifølge Søren Andersen endnu ikke fulgt trop.
Han er spændt på, hvad PFA’s kundeflytning kommer til at betyde for den fremtidige konkurrence, men han håber, at det lykkes at gøre de indtil nu stærkt tabsgivende forsikringer rentable.
Det vil nemlig betyde, at pensionsselskaberne ikke længere behøver at opkræve ekstra høje investeringsomkostninger for at dække forsikringstabene. Dermed vil omfordelingen mellem kundegrupper kunne reduceres.
»Vi mangler at se, hvad dette kommer til at betyde for konkurrencen. Men jeg kan ikke se PFA’s tiltag som andet end et forsøg på at forblive konkurrencedygtig i forhold til f.eks. Danica,« siger Søren Andersen.
PFA begyndte at flytte kunderne i sidste del af 2021, og fra den 1. januar bliver alle nye aftaler indgået i det nye setup, oplyser PFA.
»Så i løbet af et par år vil hele denne forretning bliver flyttet,« siger Anders Damgaard.
Hvis vi mister konkurrencekraft, så tager vi en drøftelse med vores bestyrelse om fremtiden.
Danica Pensions topchef, Ole Krogh Petersen, oplyser, at selskabet ikke har planer om at lave den samme kundeflytning som PFA.
AP Pension ønsker ikke at kommentere direkte på konkurrentens beslutning om at flytte underskuddet fra én kasse til en anden.
»Vi tilstræber en holdbar forretningsmodel, som imødegår Finanstilsynets hensigter om balance på udgifterne til syge- og ulykkesforsikringer. Vi har derfor ikke til hensigt at ændre vores forretningsmodel, der har fokus på rimelighed uden omfordeling,« siger Bo Normann Rasmussen, adm. direktør i AP Pension.
Det lyder nobelt, men hvad hvis det betyder, at I bliver udkonkurreret og mister de fleste af jeres kunder?
»Hvis vi mister konkurrencekraft, så tager vi en drøftelse med vores bestyrelse om fremtiden, og selvfølgelig overvåger vi markedet og vurderer løbende, om vi skal foretage små eller store ændringer,« siger Bo Normann Rasmussen.
Pensionsselskabet Velliv har indtil sidste sommer brugt en regnskabspraksis, hvor udgifterne til syge- og ulykkesforsikringerne blev placeret i en pengekasse, der minder om den, som PFA nu gør brug af. Dog blev Velliv kritiseret for at benytte optjente reserver fra kunder med ydelsesgarantier til at dække en del af underskuddene på forsikringer solgt til andre kunder. Det er ikke en del af PFA’s nye model.
Velliv opgav den praksis efter hård kritik fra andre pensionsselskaber og pensionseksperter med den begrundelse, at selskabet ønskede transparens.
»I Velliv har vi et ønske om at sikre, at pensionsmarkedet er gennemsigtigt for kunderne. Derfor er det naturligt, at vi tager skridt, der bidrager hertil, og vi vil sammen med branchen og myndighederne fremadrettet arbejde på at sikre endnu mere gennemsigtighed og fælles rammevilkår,« lød det dengang fra Steen Michael Erichsen, adm. direktør i Velliv.
Selskabet oplyser, at det ikke ønsker at kommentere PFA’s nye tiltag.
Finanstilsynet vil ikke svare på, om PFA ved at flytte sin forretning fremover kan bruge den 33 mia. kr. store kundekapital til at dække eventuelle fortsatte underskud på at sælge forsikringer.
Tilsynet vi heller ikke svare på, hvad det siger til PFA’s reaktion på de netop indførte skærpede regler inden for det forretningsområde, som PFA nu forlader.
I stedet skriver direktør Jesper Berg fra Finanstilsynet i en e-mail:
»Finanstilsynet kan ikke kommentere på individuelle sager. Generelt gælder, at Finanstilsynet naturligvis forventer, at pensionsselskaberne lever op til de gældende regler for syge- og ulykkesforsikringsprodukter. Finanstilsynet vil føre et meget tæt tilsyn på dette område og bruge de værktøjer, som er nødvendige, hvis det mod forventning ikke skulle være tilfældet.«