Finans

Bankekspert om finansielt supervåben: Sådan finder russernes penge ud af landet udenom Swift

Det er muligt for russiske virksomheder at betale for varer og tjenesteydelser uden om det globale betalingssystem, Swift, lyder det fra bankekspert. Alligevel ønsker eksempelvis Venstre at udelukke Rusland.

Artiklens øverste billede

USA og EU har indført en række sanktioner over for Rusland og bandlyst en række navngivne russiske banker som følge af landets invasion af Ukraine.

De vestlige lande har dog ikke gjort brug af muligheden for at udelukke russiske virksomheder fra al samhandel med udlandet via det globale betalingssystem, Swift.

Flere har kaldt en udelukkelse fra Swift for »et finansielt supervåben«, og ifølge en dansk bankekspert vil det da også ramme Rusland hårdt, hvis landets virksomheder ikke længere kan anvende Swift til at føre penge ind og ud af landet som betaling for varer og tjenesteydelser. Men det er ikke altødelæggende.

»Hvis man fjerner Rusland fra Swift, vil russiske virksomheder få problemer med at få deres elektroniske betalingsoverførsel frem til den virksomhed i udlandet, som man køber noget fra. Det er selvsagt problematisk og besværligt, og det er en stærk nedgradering af omverdenens tillid til russiske banker,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Hvis man tror, at en udelukkelse fra Swift er altødelæggende for Rusland, skal man tro om.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet

Swift står for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, og forskeren fra Aalborg Universitet hæfter sig især ved det sidste ord - telecommunications.

For Swift er et kommunikationssystem, som mere end 11.000 finansielle institutioner i dag er koblet op på. Via systemet kan en virksomheds bank enten direkte eller via en korrespondentbank bede en bank i et andet land om at acceptere en overførsel af penge - ofte som betaling for en vare eller en tjenesteydelse.

Hvis den på gældende bank accepterer denne overførsel, vil pengene blive sat ind på den rette virksomheds konto.

»En swift er en instruktion i at håndtere en transaktion af en given type. Hvis modparten accepterer swiften, så er afsenderen forpligtet til at foretage den transaktion, som man har bedt om. Dette er så sat i system i via Swift, men i virkeligheden er det ikke andet end kommunikation mellem banker,« siger Lars Krull.

Han påpeger, at det derfor ikke nødvendigvis er andet en »megairriterende« for Rusland, hvis landet udelukkes fra at anvende Swift.

»Det er besværligt, fordi russernes penge så skal finde andre veje ud af landet. Men hvis man tror, at en udelukkelse fra Swift er altødelæggende for Rusland, skal man tro om. Der er intet, som forhindrer en russisk bank i at ringe til en udenlandsk bank og bede dem om at tage imod en transaktion. Ligesom russerne jo bare kan udvikle en software, som kan det samme bilateralt som Swift kan globalt,« siger Lars Krull.

Det rammer hårdere, når man peger målrettet på en bank og siger, at den og den vil vi ikke have noget at gøre med.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet

Han roser derfor især USAs tilgang til sanktionerne, som i højere grad handler om at navngive konkrete banker og personer, som så er uønskede i alle sammenhænge.

»Det rammer hårdere, når man peger målrettet på en bank og siger, at den og den vil vi ikke have noget at gøre med hverken direkte eller indirekte. For så kan den ikke overføre penge bilateralt og ringe til en udenlandsk bank og bede om at modtage penge, fordi den vil opdage, at den russiske bank er sanktioneret,« sige Lars Krull.

Ifølge den internationale erhvervsavis Financial Times ønskede amerikanerne faktisk at trække Rusland ud af Swift allerede nu, men Tyskland, Italien og Ungarn ønskede at beholde nogle sanktionskort på hånden, så det er muligt at intensivere sanktionerne senere.

Financial Times skriver, at især Tyskland er imod at trække Swift-kortet, fordi landet betaler for den store gasleverance fra Rusland via Swift. Og det er uheldigt, hvis Tyskland får vanskeligt ved at betale for gassen, så længe det stadig er vinter, og befolkningen har brug for at varme deres huse op.

Enkelte danske politikere ønsker på linje med USA at udelukket Rusland fra Swift allerede nu. F.eks. skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen på Twitter, at »Rusland skal udelukkes fra Swift-samarbejdet. Vi må bruge de absolut hårdeste økonomiske sanktioner imod Putins afskyelige handlinger.«

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, og Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, skriver også på Twitter, at Rusland skal udelukkes fra transaktioner via Swift.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.