Finans

Finans Danmark vil give danskerne ny grøn pensionsmulighed: »Det vil give mere firepower«

Danskerne skal have et helt nyt og grønt pensionsprodukt, som skal hjælpe med til den grønne omstilling, foreslår Finans Danmark.

Artiklens øverste billede
Står det til Finans Danmark, skal danskerne have mulighed for at spare op til alderdommen med en ny og bæredygtig ratepension. Foto: Morten Lau-Nielsen

Danskernes pensionspenge skal i endnu højere grad være med til at drive den grønne omstilling.

Derfor skal danskerne have mulighed for at spare op til deres alderdom med et helt nyt og grønt pensionsprodukt med en økonomisk gulerod oven i hatten i form af et markant højere skattefradrag.

Sådan lyder et helt nyt forslag fra interesseorganisationen Finans Danmark, der bl.a. repræsenterer banker og realkreditinstitutter.

»I finanssektoren mener vi, at vi kan gøre en forskel i forhold til den grønne omstilling. Pension er et godt værktøj i forhold til den grønne omstilling, og det er et område, hvor vi kan hjælpe kunderne med at gøre en forskel,« siger Carsten Egeriis, topchef i Danske Bank og formand for Finans Danmark.

Konkret lægger Finans Danmark med sit forslag op til, at der skal laves en ny form for bæredygtig ratepension, som både banker og pensionsselskaber skal kunne tilbyde deres kunder.

De penge, der bliver indbetalt, må så kun investeres bæredygtigt. Det gælder både i opsparings- og udbetalingsperioden. Hvad der er bæredygtigt, er bestemt ud fra EU’s regelsæt for bæredygtighed.

Vi vil gerne have, at det er et beløb, der er til at tage og føle på

Carsten Egeriis, topchef i Danske Bank og formand for Finans Danmark.

Mens der ifølge forslaget altså skal være et mindre udbud af værdipapirer at investere i end med en normal ratepension, lægger man fra Finans Danmark samtidig op til, at man skal kunne spare flere penge op med den nye pensionsform end med den nuværende ratepension.

Finans Danmark ønsker sig nemlig, at fradragsloftet alene for dette produkt skal ligge på minimum 100.000 kr. om året. Loftet lyder på en normal ratepension i år på 59.200 kr. Dermed vil danskerne - hvis forslaget bliver en realitet - altså kunne have et samlet fradragsloft på næsten 160.000 kr. om året.

»Vi vil gerne have, at det er et beløb, der er til at tage og føle på. Jo højere det kommer op, desto større forskel vil det gøre i forhold til den grønne omstilling. Det vil give mere firepower,« siger Carsten Egeriis.

Carsten Egeriis, der er topchef i Danske Bank, blev valgt til bestyrelsesformand i Finans Danmark i slutningen af 2020. Foto: Stine Bidstrup

Selv om mange danskere i dag har mulighed for at placere pensionsmidler i bæredygtige produkter, mener man i Finans Danmark, at der er plads til det nye produkt på markedet. Det vil bl.a. kunne skabe mere konkurrence, uden at det vil gøre det danske pensionssystem mere uoverskueligt, lyder det.

»Jeg kan kun se, at det er en positiv ting, at der er flere produkter at vælge imellem. Jeg ikke i tvivl om, at det vil være et produkt, som vil kunne gøre en forskel, og at det vil være efterspurgt,« siger Carsten Egeriis.

Jeg synes, det ville klæde branchen at gøre den eksisterende del af opsparingerne grønnere

Bo Øksnebjerg, generalsektretær i WWF Denmark.

I den grønne tænketank Concito er man positivt stemt over for forslaget fra Finans Danmark.

»Det er svært at være negativ over for det. Der er brug for at få så mange penge som muligt over i en grøn retning, og finansmarkederne spiller en meget stor rolle i forhold til at komme i mål med Paris-aftalen,« siger Jarl Krausing, der er international chef i Concito.

Nogenlunde samme toner kommer fra NGO’en WWF Verdensnaturfonden.

»Vi er begejstrede for alle idéer, der kan sende penge ind i den grønne omstilling og bevare natur. Staternes indsats er ikke nok i forhold til Paris-aftalen. Så det kan ikke lade sig gøre uden investorerne. Dette forslag vil dog hjælpe på det gigantiske finansieringsgap, der er,« siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Denmark.

Stod det til generalsekretæren i WWF Denmark, er det dog ikke kun de nye penge, der skal investeres grønt.

»Jeg synes, det ville klæde branchen at gøre den eksisterende del af opsparingerne grønnere. Vi har travlt, så det handler både om de nye og gamle penge, for ellers når vi det ikke,« siger Bo Øksnebjerg.

Klimakrisen er vor tids største udfordring, og vi har brug for alle aktører og brugbare værktøjer

Jeppe Bruus, skatteminister.

Hvis forslaget skal blive til virkelighed, kræver det i sidste ende, at politikerne på Christiansborg skal vende tommelfingeren opad.

»Vi håber, at vi kan skubbe tingene i den rigtige retning, og at politikerne lader sig inspirere,« siger Carsten Egeriis.

Skatteminister Jeppe Bruus oplyser, at han endnu ikke vil kommentere forslaget fra Finans Danmark.

»Klimakrisen er vor tids største udfordring, og vi har brug for alle aktører og brugbare værktøjer. Jeg vil ikke kommentere Finans Danmarks forslag endnu, men der er ingen tvivl om, at vi har brug for at tænke grønt, og jeg glæder mig derfor til at læse Finans Danmarks forslag og drøfte det med dem,« lyder det fra Jeppe Bruus i et skriftligt svar.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteordførerne i Enhedslisten, SF, Radikal Venstre eller Det Konservative Folkeparti. I landets største oppositionsparti er man umiddelbart åben over for forslaget.

»Det lyder interessant, så det vil vi gerne se nærmere på, hvis Finans Danmark henvender sig til skatteudvalget,« siger Louise Schack Elholm, der er skatteordfører for Venstre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.