Finans

Trods interesserede købere: Banken er stopklods for salg af populært og indbringende spisested

Det er ikke lykkedes familien Sørensen at sælge Cafeteria-kroen, selv om den giver et solidt overskud. Bankerne siger ifølge ejendomsmægleren nej på grund af postnummeret.

Artiklens øverste billede
Alice, Esben og Uffe Sørensen har svært ved at få Cafeteria-kroen i Hampen solgt, fordi bankerne holder igen med at finansiere den type virksomhed. Foto: Joachim Ladefoged.

De ejer et succesfuldt spisested med et stort kundeklientel og en solid økonomi. Alligevel har Alice og Uffe Sørensen svært ved at få det solgt.

Deres ejendomsmægler har godt nok fundet en køber, men postnummeret gør bankernes kreditchefer fjerne i blikket, og branchekoden er heller ikke den mest attraktive. Derfor fik køberne nej til at tage over. Det fortæller ejendomsmægler Morten Skovbo Jakobsen fra Ejendomscentret, som har 25 års erfaring at trække på.

Der er ellers tale om et spisested, Cafeteria-kroen i Hampen i Midtjylland, hvor der bliver serveret masser af wienerschnitzler, frikadeller og stegt flæsk. Det ligger ved et vejkryds på landevejen mellem Viborg og Vejle med hærvejen i baghaven.

Tusindvis af bilister drøner hver dag forbi. En del holder ind for at spise frokost eller aftensmad, og om aftenen er parkeringspladsen proppet med lastbiler. Der kommer også masser af gæster fra oplandet.

I det endnu ikke offentliggjorte regnskab for 2021 er overskuddet efter skat på 869.000 kr. Årene forinden gav Cafeteria-kroen overskud på 679.000, 422.000, 789.000 og 610.000 kr.

Et stort kundeklientel har sikret Uffe Sørensen og resten af familien, at Cafeteria-kroen er blevet en god forretning. Foto: Joachim Ladefoged.

Familien Sørensen - som også omfatter sønnen Esben, der forpagter stedet af forældrene, satte stedet til salg for 2,9 mio. kr. i september sidste år. Siden er prisen reduceret til 2,75 mio. kr. En privatbolig kan følge med i handlen, men så stiger prisen med 1 mio. kr.

Der har været flere tusinde inde at se salgsopstillingen hos ejendomsmægleren. Enkelte har ringet for at høre nærmere. Parret, der ville købe, er fra lokalområdet, og i flere måneder kørte dialogen, mens parrets revisor udarbejdede erklæringer til dets sparekasse. Men lige før jul afviste den at yde kredit. Derfor faldt handlen til jorden.

»Andre folks låneproblemer er vores problem,« siger Esben Sørensen over et rundstykke og en kop kaffe i Cafeteria-kroens store spiseområde.

Der er plads til godt og vel 300 gæster, når alle lokaler er i brug, men i højsæsonen er der så meget tryk på, at man kan risikere at stå i kø til et bord i 10 minutter, fortæller han.

Stedet skal sælges, fordi Alice Sørensen sidste år kom galt af sted og sprængte sin akillessene. Det giver så store gener, at en travl og fysisk krævende arbejdsuge i Cafeteria-kroen ikke længere går an. Esbens ægtefælle var ikke vild med idéen om at tage over, så tiden er inde til at lade andre komme til.

»Vi vil gerne sælge, mens vi har det godt. Men det er sørgeligt, at det ikke er til at sælge en god forretning herude,« siger 66-årige Uffe Sørensen.

16 personer herunder ungarbejdere og flexjobbere er ansat. Det svarer til 8 fuldtidsstillinger. De bidrog til en omsætning på 4,5 mio. kr. sidste år. Den er vokset år efter år, siden Alice og Uffe Sørensen købte stedet for 22 år siden.

»Det er primært postnummeret, der gør, at det ikke er nemt at sælge. Restaurationsbranchen er også altid svær. Men steder med en god omsætning, som den her, kan handles i byerne. Så det er primært på grund af beliggenheden, at det er svært,« siger Morten Skovbo Jakobsen, som er indehaver af Ejendomscentret.

Esben Sørensen på vej ind i en af de feriehytter, som familien har udbygget forretningen med. Foto: Joachim Ladefoged.

Det er ifølge familien Sørensen et paradoks. Det er nemlig beliggenheden i et område med masser af trafik og uden konkurrenter, som har sendt omsætningen i vejret. Den positive udvikling skyldes dog også familiens opfindsomhed. Forretningen er løbende blevet udbygget med bl.a. seks feriehytter og en dagcampingplads, som også bruges til kræmmermarkeder, traktortræk og som udgangspunkt for Team Rynkebys træning i det bakkede jyske landskab, før cykelholdet drager mod Paris for at samle penge ind til børn med kritiske sygdomme.

Familien forstår ikke modviljen i bankerne. Set i forhold til indtjeningen er salgsprisen i dens optik knivskarp.

»Der er stadig nogen, der gerne vil bo på landet. Men nogle gange kan man godt tænke, at der er et ønske om at affolke det åbne land. Når man ser huspriserne i byerne, forstår jeg ikke, at det er så meget op ad bakke med finansieringen her,« siger Uffe Sørensen.

Det er Sparekassen Kronjylland, som ikke var parat til at finansiere handlen til parret fra lokalområdet. Her ønsker man ikke at udtale sig om konkrete sager.

Men kreditdirektør Sigurd Simmelsgaard oplyser, at sparekassen blandt andet forholder sig til forretningsmodellen, kundegrundlaget, leverandørsituationen og konkurrenterne, når den vurderer, om der skal ydes lån til at overtage en forretning. De historiske resultater og forventningen til fremtiden spiller selvfølgelig også ind.

»Det er klart, at der er færre kunder på landet end i byerne. Men der er typisk også færre konkurrenter. Så jeg ved ikke, om det er sværere at låne i landdistrikter end i de større byer,« siger Sigurd Simmelsgaard.

Ifølge ham er det ikke sværere at få lån til en virksomhed i restaurationsbranchen end i andre brancher.

»Det er ikke umuligt at låne penge i restaurationsbranchen. Men corona har gjort, at der nogle steder er brug for at tænke nye tanker, fordi de har været mere udfordrede af nedlukningerne af samfundet end andre,« siger kreditdirektøren.

Coronaen tvang også Alice, Uffe og Esben til at tænke nye tanker. Under nedlukningerne satsede de meget på take away.

»Vi slap nådigt gennem corona. Sådan en krise rammer ikke os så hårdt, fordi vi har et lavt prisleje. Folk sparer de dyre steder, men ikke hos os. Det så vi også under finanskrisen,« siger Esben Sørensen.

Alice, Esben og Uffe Sørensen håber, at det snart lykkes at finde en køber, der kan få grønt lys af sin bank til at overtage deres spisested. Foto: Joachim Ladefoged.

For Alice og Uffe Sørensen er det ingen nyhed med genstridige banker. De oplevede også modstand, da de efter finanskrisen brugte et millionbeløb på at renovere køkkenet og kroen. De fik ikke lov til at finansiere forbedringerne med et realkreditlån, men måtte i stedet bruge kassekreditten, som har en væsentligt højere rente.

I 2014 deltog de i tv-programmer på Danmarks Radio om problemerne med at få lån i landdistrikterne og blev efterfølgende inviteret til møde med daværende minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.

»Politikerne lovede, at de ville kigge på sagerne. Men der er ikke sket noget,« konstaterer Uffe Sørensen.

Finans ville gerne have interviewet bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, om problemstillingen. Det har ikke været muligt.

I en mail har vi spurgt organisationen, hvorfor det er sværere at låne til at investere i forretninger på landet end i vækstområder.

»Vi kan ikke genkende billedet af, at banker og realkreditinstitutter ikke låner ud til virksomheder i hele Danmark. Men ifølge lovgivningen skal der laves en grundig og individuel kreditvurdering, hvor bl.a. den enkelte virksomheds økonomi og rentabilitet indgår – og de regler er ens, hvad enten vi taler om byer eller landdistrikter. Men ingen virksomhed er på forhånd afskåret fra at få et lån, uanset postnummer,« skriver Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, i et svar.

Regeringen kan omvendt godt genkende problemet med, at det halter med finansieringsmulighederne i dele af landet.

»Jeg har i min tid som folketingsmedlem og minister fået utallige henvendelser fra helt almindelige danskere, som ikke kan få lov at låne til drømmehuset, fordi det ligger i det forkerte postnummer. Sådan bør det ikke være, og slet ikke i et lille land som Danmark,« siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Han har derfor fremsat et lovforslag, som Folketinget er ved at behandle, med en statsgaranti for en del af belåningen i dele af landet. Det forventer han vil skabe mere liv i landdistrikterne.

»Der bliver bedre mulighed for, at danskerne kan købe drømmehuset – også uden for de større byer,« siger ministeren.

Men det vil næppe hjælpe familien Sørensen. For Erhvervsministeriet oplyser, at lovforslaget ikke omfatter erhvervsejendomme, da det ikke umiddelbart er foreneligt med EU’s statsstøtteregler.

Tilbage i Hampen er Alice, Uffe og Esben Sørensen indstillet på at klø på og fortsætte driften af Cafeteria-kroen. Der er ikke rigtig andet at gøre.

»Men vi drømmer om, at han snart ringer med nogle købere,« siger Alice Sørensen og peger over på ejendomsmægleren.

Hun har fået arbejde med at lave mad til børn i en børnehave og vuggestue, mens Uffe Sørensen skal have fundet fiskestængerne frem, når Cafeteria-kroen en gang bliver solgt. Den kokkeuddannede Esben har endnu ikke fremtiden på plads.

»Jeg vil noget helt andet, men vil ikke kigge for meget på det, før jeg har en deadline. Det er træls at finde sit drømmejob, hvis man ender med at være bundet hertil to år endnu,« siger han.

Hans problem er, at der ikke blot skal findes en køber. Der skal også findes en velvillig bank.

Kokkeuddannede Esben Sørensen vil kaste sig over noget helt andet, men vil ikke finde et nyt job, før Cafeteria-kroen er solgt. Foto: Joachim Ladefoged.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.