• Opdateret 03/05/2022 kl. 09:02
Finans

Tusindvis af ældre vil mangle plejehjem: Nu investerer PFA milliarder for at mindske problemet og score et afkast

Der kommer til at mangle 26.000 plejeboliger de kommende år. PFA øjner både et sikkert afkast og en mulighed for at tilbyde kunderne en ekstra service, som de efterspørger. Ældreministeren er positiv.

Artiklens øverste billede
PFAs koncerndirektør Camilla Holm er på besøg på et friplejehjem i Gilleleje, hvor hun spiser morgenmad med Mogens Klausen. Foto: Stine Bidstrup

Der ventes at komme til at mangle 26.000 plejeboliger i fremtiden, og derfor investerer landets største pensionsselskab, PFA, nu et milliardbeløb på at opføre friplejehjem.

PFA ser det som en god investering med en lav risiko, men også som et godt tilbud til pensionsselskabets kunder. De får fortrinsret til de kommende plejeboliger. Endelig glæder koncerndirektør Camilla Holm sig over, at PFA med milliardinvesteringen løfter en samfundsopgave.

»Der er behov for nye løsninger i takt med, at vi står overfor demografiske udfordringer. PFA kan bidrage til at løfte den opgave. Vi prøver at gå nye veje og kan se en god mulighed her,« siger Camilla Holm, koncerndirektør i PFA.

Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vokser antallet af danskere over 80 år med knap 160.000 personer de kommende 10 år. Det svarer til en vækst på 54 pct.

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at der til den tid vil mangle 26.000 plejeboliger.

»Vores kunder er i stigende grad bekymrede for adgangen til plejehjem og hjemmehjælp, når de bliver ældre. Det viser vores undersøgelser tydeligt. De efterspørger en tryg alderdom,« siger Camilla Holm.

I næste måned tager PFA spadestikket til det første af 10 nye plejehjem, som pensionsselskabet vil bruge 2 mia. kr. på at opføre. I forvejen ejer selskabet et plejehjem i Gilleleje, som det har købt af ATP.

Vores kunder er i stigende grad bekymrede for adgangen til plejehjem og hjemmehjælp, når de bliver ældre.

Camilla Holm, koncerndirektør i PFA

Beboere skal visiteres af kommunen ligesom på kommunale plejehjem, men PFA’s kunder og nære pårørende får fortrinsret til de kommende plejeboliger.

Det koster som udgangspunkt det samme at bo her som på kommunale plejehjem, men beboerne kan mod betaling forsøde tilværelsen med for eksempel bedre mad, ledsagelse til familiebesøg eller hjælp til hundeluftning.

»Vi oplever, at kunderne er glade for muligheden for at tilkøbe ekstra services,« siger Camilla Holm.

Koncerndirektør Camilla Holm spiser morgenmad på et friplejehjem i Gilleleje med Mogens Klausen (tv) der lægger kabale. Overfor sidder med ryggen til Gudrun Sveistrup Jacobsen (orange) og Edith Bülow Sørensen. Foto: Stine Bidstrup

Hun afviser, at det vil skabe et a- og et b-hold blandt landets ældre.

»Det mener jeg ikke, for det her skal ses som et supplerende velfærdstilbud til de offentlige muligheder. Det skaber en ekstra valgmulighed i PFA, men det skaber ikke et a- og et b-hold,« siger Camilla Holm.

En sundhedsøkonom ser ikke noget odiøst i, at PFA bygger plejehjem, som selskabets kunder har fortrinsret til. Alligevel hejser han et advarselsflag.

»Man kan som samfund godt stille spørgsmålet, om man ønsker økonomisk at bakke op om en struktur, hvor et privat pensionsselskabs egne kunder kommer i første række,« siger Jakob Kjellberg, sundhedsprofessor på Forsknings- og Analyseinstituttet for Velfærd (Vive).

Han kan sagtens se for sig, at tiltaget bliver en succes for PFA.

»Jeg tror, at antagelsen om, at vi kommer til at mangle plejehjemspladser til det stigende antal ældre, er rigtig. Selv om der i øjeblikket faktisk er overskud af pladser i flere kommuner,« siger Jakob Kjellberg.

Han henviser til, at flere kommuner gennem de seneste år har skåret i antallet af plejehjemspladser, fordi der er strammet op på, hvem som får lov til at flytte ind.

»Kommunerne har sparet på området ved at færre ældre har fået lov til at flytte ind. Men derfor er der alligevel brug for at bygge nyt, fordi mange af dem, som i dag flytter ind på plejehjem, har brug for tung pleje,« siger Jakob Kjellberg.

Vi har simpelthen brug for flere plejehjemsboliger.

Michael Bo Christensen, seniorkonsulent i Ældre Sagen

Heller ikke Ældre Sagen frygter a- og b-hold blandt den ældre del af befolkningen.

»Vi synes, at friplejeboliger er et fornuftigt supplement til de kommunale plejehjemspladser,« siger Michael Bo Christensen, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Han peger på, at det er en stor mundfuld for kommunerne at skulle dække det enorme behov for plejehjemsboliger de kommende år.

»Vi har simpelthen brug for flere plejehjemsboliger, så det er glædeligt, at eksempelvis også pensionsselskaber kan hjælpe med finansieringen,« siger Michael Bo Christensen.

Det er ikke nyt med friplejehjem. Ifølge Ældre Sagen er der ca. 1.600 friplejeboliger. Det skal ses i forhold til, at der er ca. 40.000 plejehjemspladser i Danmark.

Men de kommende år vil antallet af friplejehjem stige markant.

Alene PFA’s investering giver 600 nye plejeboliger. Derudover arbejder pensionsselskaberne AP Pension og Pension Danmark på at opføre plejeboliger, dog i noget mindre skala. Og på sigt kan PFA forestille sig at bruge endnu flere penge på friplejehjem.

»Det er her, vi begynder. Men jeg kan sagtens se os gå længere end det her,« siger Camilla Holm.

Koncerndirektør Camilla Holm i samtale med 96-årige Gudrun Sveistrup Jacobsen, der træner med fysioterapeut Pernille Uhrskov. Foto: Stine Bidstrup

PFA samarbejder med OK-Fonden om driften af de kommende plejehjem. Ifølge PFA betaler landets kommuner typisk i niveauet 1.200 til 1.600 kr. i døgnet pr. plejehjemsbeboer. Satsen er den samme til kommunale plejehjem og friplejehjem.

En pensionsekspert roser PFA. For det første fordi investeringer i plejehjem afkastmæssigt ikke opfører sig som aktier og obligationer, og det er altid en fordel at diversificere og sprede investeringer.

For det andet håber han, at tiltaget varsler en ny tendens blandt pensionsselskaberne.

»Pensionsselskaberne har nok været lidt for tilbøjelige til at fokusere på at få nye kunder ind i butikken for at øge de månedlige indbetalinger. Men det er positivt, hvis de i stigende grad også gerne vil være relevante for kunder, som er gået på pension,« siger Søren Andersen, aktuar og adm. direktør i pensionsmæglerselskabet FPension.

Han kalder det derfor sympatisk, at PFA vil til at bygge friplejehjem.

»Det er jo som pensionist, at ens pensionsselskab er allervigtigst. Jeg hylder derfor tiltag, som får pensionsselskaberne til at fokusere mere på kundernes udbetalingsfase,« siger Søren Andersen.

Regeringen arbejder for at sikre større valgfrihed og selvbestemmelse for ældre, også i forhold til hvor de skal bo, oplyser social- og ældreminister Astrid Krag, som mener, at friplejehjem er et fint supplement til offentlige plejehjem.

»Derfor bakker vi også op om ældres mulighed for at kunne vælge en friplejebolig, når de af kommunen visiteres til en plejehjemsplads,« skriver ministeren i en e-mail.

Hun påpeger dog, at private aktører skal løfte deres del af ansvaret i forhold til tunge borgere og uddannelse af elever.

»Samtidig skal det sikres, at der er sikkerhed for borgerne i tilfælde af konkurser,« understreger Astrid Krag.

Hun lægger vægt på, at der med friplejehjem ikke må skabes a- og b-hold blandt de ældre.

»Det er vigtigt, at der er lige vilkår for friplejeboliger og kommunale plejeboliger. Vi er lige nu ved at gennemføre en evaluering af afregningsmodellen for friplejeboliger for at blive klogere på, hvordan kommunernes afregning med friplejeboliger fungerer. I den sammenhæng er det også vigtigt at være opmærksomme på, at der ikke må skabes et a- og b-hold blandt ældre, der har behov for hjælp,« fastslår Astrid Krag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.