Finans

Storbanker reagerer: Jyske Bank, Nordea og Danske Bank hæver renten

Den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank har hævet renten, og den forhøjelse kommer de største danske bankers kunder med indlån til at nyde godt af.

Artiklens øverste billede
Jyske Bank var først til at indføre negative renter for privatkunder, og ordførende direktør Anders Dam vil også være den første til at fjerne de negative renter igen. Foto: Jyske Bank. Foto: Linda Johansen

De stigende renter slår nu igennem for Jyske Bank, Nordea og Danske Banks privatkunder med penge i banken.

Som de første af de almindelige banker - Saxo Bank har fjernet de negative renter - har bankerne besluttet at sende den renteforhøjelse, som Den Europæiske Centralbank (ECB) og Danmarks Nationalbank har foretaget, videre til privatkunder med indlån.

»Vi var de første til at indføre negative renter, og vi har besluttet, at vi også vil tilstræbe at være de første, der tager hul på at fjerne dem igen,« siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Det var i december 2019, at Jyske Bank begyndte at opkræve negative renter af kunder med indlån. Efterfølgende har andre banker fulgt trop, og grænsen for hvornår der skal betales for at have penge i banken er løbende blevet sat ned. Den gængse grænse går nu ved 100.000 kr.

»Vi vil gerne have bragt styringsrenten i nul så hurtigt som muligt, for negative renter har forvredet det økonomiske system med uhensigtsmæssigt store værdistigninger på aktier og mursten som konsekvens,« siger Anders Dam.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt love, at Jyske Bank fjerner de negative renter på privatkunders indlån helt i takt med, at Nationalbanken fjerner dem.

»Vi følger Nationalbanken en til en her i forbindelse med den første renteforhøjelse. Så vi kommer ikke til at udvide rentemarginalen i denne omgang. Hvad der kommer til at ske herefter, afhænger af konkurrencesituationen. Det er snart 10 år siden, at renterne blev negative, og de har været for lave i for lang tid. Det har været en svøbe, som har været svær at forklare,« siger Anders Dam.

Rentestigningen betyder, at storbankernes privatkunder i stedet for som hidtil at betale 0,7 pct. i rente på indlån fremover kun betaler 0,2 pct.

Nordea og Danske Bank ændrer renten for både privat- og erhvervskunder. Danske Bank ændrer renten 1. august, mens Nordea følger trop 1. september.

»Kunderne skal betale mindre i rente af de penge, de har stående på deres konti hos os,« siger Mark Wraa-Hansen, privatkundedirektør i Danske Bank.

For Danske Banks erhvervskunder med en standardrente på indlån falder renten fra -1,1 til -0,6 pct.

»Den nye rente afspejler flere forhold, herunder de store beløb som vores erhvervskunder har i indestående. Vi er nødt til at sikre, at også indlånsforretningen er rentabel fremover,« siger Niels Bang-Hansen, erhvervskundedirektør i Danske Bank.

Efter årtier med stort set konstante rentefald, er renterne på det seneste skudt kraftigt i vejret. De lange renter er flerdoblet, og nu er ECB også begyndt at hæve sin ledende rentesats.

Den blev sænket til 0 pct. i 2012 og har været negativ siden 2014. Siden 2019 har den ligget på -0,5 pct., indtil ECB torsdag hævede den til 0 pct.

Flere banker og økonomer forventer, at der kommer flere renteforhøjelser fra ECB i år og til næste år.

Baggrunden er, at ECB har en målsætning om, at inflationen på mellemlangt sigt skal ligge på 2 pct. Det betyder, at den kun i en periode må ligge over 2 pct.

Inflationen har på det seneste sat den ene rekord efter den anden, og det har øget presset på ECB for at hæve renten.

Jyske Bank forventer, at det som udgangspunkt vil koste et trecifret millionbeløb årligt, at banken hæver de negative renter, men peger på, at renteforhøjelsen også betyder, at banken kan få et lidt bedre afkast, når den placerer egenbeholdningen.

»Så alt i alt er det stort set neutralt for aktionærerne,« siger Anders Dam.

Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om, hvad renteforhøjelsen fra ECB kommer til at betyde for bankens erhvervskunder.

Saxo Bank var den første til at annoncere, at den med virkning fra den 1. juli helt fjerner negative renter for kunder med indlån.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.