Finans

Jyske Bank ligner vinderen af Handelsbanken

Spar Nord, Nykredit og Vestjysk Bank blev udpeget som favoritter til at overtage Handelsbanken, men de har tilsyneladende tabt til Jyske Bank.

Artiklens øverste billede
Det tyder på, at Jyske Bank med ordførende direktør Anders Dam i spidsen løber med Handelsbankens danske forretning. Foto: Linda Johansen

Jyske Bank er endt som sejrherren i kampen om at opkøbe Handelsbanken.

Det tyder alt på, efter at Spar Nord fredag i en selskabsmeddelelse offentliggjorde, at banken vil udbetale udbytte og bruge penge på at tilbagekøbe egne aktier.

Finans erfarer, at Spar Nord nu går i gang med at bruge sin overskudskapital på at forkæle aktionærerne, fordi den ikke længere er med i kampen om at opkøbe Handelsbanken.

Banken havde ellers tilbageholdt et trecifret millionbeløb netop for at købe den svenske storbanks danske forretning.

Spar Nord har været med i et konsortium, som også omfatter Nykredit og Vestjysk Bank. Ifølge Finans’ oplysninger er hele konsortiet ude af kampen om Handelsbanken. To kilder fra konsortiet oplyser til Finans, at Handelsbanken har indstillet forhandlingerne med det.

Der var ifølge Finans’ oplysninger kun to parter, der endte med at give endelige bud på Handelsbanken, efter en proces hvor flere overvejede muligheden for at byde. Den anden bejler er Jyske Bank, som derfor ligner den kommende køber af Handelsbanken i Danmark.

»Vi har ikke yderligere kommentarer end det, der står i selskabsmeddelelsen,« siger Rune Brandt Børglum, IR-chef i Spar Nord.

Finans har fra kilder tæt på opkøbsprocessen tidligere erfaret, at der har været frustrationer i konsortiet bestående af Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank, fordi det har følt, at Handelsbanken har været meget fodslæbende og langsom med at levere ønskede data, som skulle bruges for at nå helt i mål.

De to parter, der har kæmpet om Handelsbanken, afleverede i begyndelsen af maj deres endelige bud på banken. Herefter har der været en proces, hvor Handelsbanken med parterne har skullet forhandle om de betingelser, som de to bud har indeholdt.

Det er helt normalt, at der opstilles betingelser i endelige bud, fordi der stadig er oplysninger, som den mulige køber mangler om den bank, der er ved at blive købt. Derfor forestår der stadig et forhandlingsforløb, efter at endelige bud er afgivet.

Det er i den proces, at Spar Nord tilsyneladende har konstateret, at Handelsbanken er i afsluttende realitetsforhandlinger med den anden part og ikke længere forhandler med konsortiet.

Spar Nord oplyser i selskabsmeddelelsen, at den udbetaler et udbytte på 2,5 kr. pr. aktie den 17. juni. Det svarer til 308 mio. kr. Derudover går banken i gang med at tilbagekøbe egne aktier for op til 225 mio. kr.

Samlet sender banken derfor 533 mio. kr. tilbage til aktionærerne for at optimere bankens kapitalstruktur til en virkelighed, hvor en del af Handelsbankens forretning ikke skal ind på bøgerne.

Jyske Banks aktiekurs dykkede kraftigt på fondsbørsen efter meldingen fra Spar Nord. Det skyldes en frygt blandt investorer for, at Jyske Bank skal betale en meget høj pris for at sætte sig på Handelsbanken, og at banken bliver nødt til at udstede aktier for at rejse kapital til købet.

Med en presset børskurs kan det blive dyrt for Jyske Bank at finansiere et opkøb med egne aktier. Prisen for Handelsbanken vurderes til at ligge i niveauet 8 mia. kr.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank eller koncernchef Michael Rasmussen fra Nykredit.

Adm. direktør Jan Ulsø Madsen fra Vestjysk Bank oplyser, at han ikke har nogen kommentarer.

Handelsbankens svenske presseafdeling oplyser, at salgsprocessen »forløber planmæssigt«, men at banken derudover ikke har yderligere kommentarer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.