Finans

Finanstilsynet: Stigende antal danskere risikerer fængselsstraf på grund af finansielle fodfejl

Antallet af almindelige danskere, der bliver grebet i at handle aktier med sig selv, stiger. Selv handel med få aktier kan udløse fængselsstraf.

Artiklens øverste billede
Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, er dybt bekymret over et stigende antal helt almindelige danskere, der handler aktier med sig selv, og dermed risikerer at bliver idømt bøder og fængselsstraf. Foto: Nicolai Lorenzen

Stadig flere ganske almindelige danskere risikerer at ende med fængselsstraffe for at handle med sig selv - ofte med ganske små aktieposter. Ved hvert bestyrelsesmøde i Finanstilsynet bliver det for tiden besluttet at anmelde tre til fire små aktiehandlere til politiet for at have handlet med sig selv, oplyser direktør Jesper Berg.

»Det er dybt ulykkeligt, for vi oplever det som en stigende trend,« siger han.

Vi opfodrer danskerne til at være mere bevidste omkring deres handel med aktier.

Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet

Finanstilsynets bestyrelse afholder minimum ti møder om året. Og de personer, der kommer i fokus er typisk danskere, der overfører aktier fra forskellige depoter og i den forbindelse stiller såvel købs- som salgsbud i samme aktie. Det kaldes wash trades og er ulovligt efter reglerne om markedsmisbrug.

»Ofte handler det om ganske beskedne aktiehandler, hvor en privat investor over børsen har handlet aktier mellem to depoter for eksempelvis at spare omkostninger. Vi håber at kunne stoppe denne trend ved at gå ud med problematikken. Vi opfodrer danskerne til at være mere bevidste omkring deres handel med aktier,« siger Jesper Berg.

Ifølge Jesper Berg er situationen forstærket af den teknologiske udvikling, der har givet langt flere almindelige mennesker end tidligere mod på at handle med aktier. Det betyder, at flere med ringe kendskab til lovgivningen omkring aktiehandel er lukket ind på markedet.

»Når man handler aktier, er der en lang række spilleregler, der skal være overholdt, fordi det har afgørende betydning, at der er tillid til de markeder, hvor aktierne handles. Som når du kører bil, er der regler, der skal overholdes. Kendskab til reglerne er nødvendigt, når man handler. Vi ser også mange investorer, som handler rigtig meget i en eller flere aktier. Stor handelsaktivitet kan øge risikoen for, at man rammer sig selv på både købs- og salgssiden og derved lave wash trades. Og det er ulovligt« forklarer Jesper Berg.

Ifølge Finanstilsynsdirektøren er juraen mejslet i granit i form af en højesteretsdom, der stempler handel med sig selv som markedsmanipulation med tilhørende præcedens for korte fængselsstraffe og bøder ved selv få wash trades.

»Der kan være tilfælde, hvor en kunde flytter aktier over i sit eget pensionsdepot og i den forbindelse stiller både en salgspris og en købspris. Eller det kan være i forbindelse med et bankskifte eller handel mellem et privat depot og et virksomhedsdepot. Det er sådan set ligegyldigt.«

Selv handler med ingen fortjeneste eller en fortjeneste på få hundrede kroner kan føre til en fængselsstraf, ligesom det ikke er afgørende, om aktiekursen er blevet manipuleret.

I gamle dage halshuggede man falskmøntnere i England, fordi det var utrolig vigtigt, at folket havde tillid til pengene. På samme vis har vi herhjemme skabt et velfungerende samfund ved ikke at acceptere nogen form for korruption.

Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet

Selvom Jesper Berg er trist over konsekvensen for små private aktiehandlere, ser han ikke noget alternativ til politianmeldelse, når sagerne bliver vendt ved Finanstilsynets bestyrelsesmøder.

»I gamle dage halshuggede man falskmøntnere i England, fordi det var utrolig vigtigt, at folket havde tillid til pengene. På samme vis har vi herhjemme skabt et velfungerende samfund ved ikke at acceptere nogen form for korruption, hvilket også afspejler sig i eksempelvis Atea-dommen, hvor en offentlig ansat blev idømt en fængselsdom for at have modtaget en iPad i gave fra en leverandør. På samme vis er det vigtigt, at vi har et aktiemarked, hvor vi har tillid til, at de kurser, som vi ser er udtryk for handel mellem uafhængige parter.«

Flere af dem, som i tidens løb er kommet juridisk i klemme på at handle aktier med sig selv ved at stille såvel en købs- som salgsordre, har ifølge Jesper Berg oplevet at være blevet advaret af deres bank - og alligevel fortsat den ulovlige praksis. Men direktøren understreger, at uanset om man har modtaget en advarsel, så er risikoen for at blive opdaget stigende.

»Bankerne har pligt til at føre kontrol med og indberette denne form for handler, hvor der handles mellem depoter, der har ejersammenfald. Og vi får i dag flere af den slags indberetninger end tidligere. Samtidig har vi selv fået bedre systemer til at opfange denne form for uregelmæssigheder via de mange data omkring handler, som vi har adgang til.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.