Finans

En genistreg og to fodfejl: Derfor endte Jyske Bank med at vinde Handelsbanken

Jyske Bank begik ifølge en konkurrent en genistreg i kampen om Handelsbanken, men kom angiveligt ikke med det økonomisk bedste bud.

Artiklens øverste billede
Jyske Bank med ordførende direktør Anders Dam i spidsen var ikke favorit til at købe Handelsbanken, men endte med at sætte konkurrenterne til vægs.

Jyske Bank vandt kampen om Handelsbanken, selv om banken angiveligt ikke bød flere penge end konkurrenterne.

I stedet spillede særligt tre andre faktorer en afgørende rolle for at forhåndsfavoritterne fra Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank løb ind i et for dem overraskende nederlag.

Det afslører samtaler med flere nøglekilder i forhandlingsforløbet, som alle har betinget sig anonymitet, fordi de er underlagt fortrolighedsklausuler.

Kilder fra begge lejre peger på, at Jyske Bank med en goodwill-betaling på 3 mia. kr. ikke kom med flere penge til Handelsbanken end konkurrenterne, selv om de to bud er svære at sammenligne.

Handelsbanken får reelt kun ca. 2,2 mia. kr. i kassen, selv om Jyske Bank betaler 3 mia. kr. i goodwill. Den svenske bank skal nemlig betale regningen for at trække sin forretning ud af datacentralen BEC. Den løber op i ca. 1 mia. kr., men det er før skat.

Handelsbanken i Sverige får ifølge Finans' kilder et skattefradrag, og det er ikke afklaret, om Jyske Bank også kunne have fået det. Men det havde under alle omstændigheder forhalet processen, hvis den danske bank først skulle have haft det spørgsmål til vurdering hos skattemyndighederne.

Ifølge Finans' oplysninger var Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank klar til at sikre Handelsbanken en tilsvarende netto-betaling eller måske endda en lidt højere pris, fordi der - som en kilde fra konsortiet formulerer det - nok godt kunne være fundet lidt flere penge, hvis de var nået frem til afsluttende forhandlinger med Handelsbanken. Men så langt nåede de ikke.

De tre banker i konsortiet bruger samme datacentral som Handelsbanken. Derfor ville et salg til dem ikke udløse en it-regning på ca. 1 mia. kr. før skat.

I runde tal svarer en goodwill-betaling på 2,2 mia. kr. fra dem derfor til Jyske Banks bud, og ifølge Finans' kilder lå konsortiets bud i det leje og kunne være endt lidt over det.

Udover goodwill-betalingen skal Jyske Bank binde ca. 4 mia. kr. i kapital i den forretning, som overtages fra Handelsbanken. Dertil kommer forventede omkostninger til opkøbet på en halv mia. kr. Altså en samlet udskrivning og kapitalbinding på i runde tal 7,5 mia. kr.

Direktør Lars Mørch fik med en genistreg manøvret konkurrenterne af banen i kampen om at overtage Handelsbanken i Danmark. Foto: Jyske Bank.

Ifølge en kilde fra det konkurrerende konsortium begik direktør Lars Mørch fra Jyske Bank en regulær genistreg i forhandlingerne, fordi han - sammen med flere kollegaer - kom op med den idé ikke at overtage hele Handelsbankens danske forretning.

Handelsbankens danske udlån er på 80-82 mia. kr., men Jyske Bank overtager kun udlån for 66 mia. kr. De øvrige 14-16 mia. kr. er lån til meget store erhvervsvirksomheder.

De forbliver i udgangspunktet i Handelsbanken i Sverige, og fremtiden må vise, om nogle af dem alligevel rykker til Jyske Bank eller andre danske banker. Det er virksomheder, som udover de lånte penge også har en uudnyttet kreditramme, ligesom privatkunder der kan have et Mastercard med et overtræk på 25.000 kr., men retten til at låne op til 50.000 kr.

En bank skal reservere kapital til at dække både de store erhvervskunders lånte penge og trækningsretterne. Derfor havde det kostet Jyske Bank en stor kapitalbelastning at overtage de kunder, som ofte grundet deres størrelse har flere banker.

Jyske Bank løb derfor en reel risiko for dels at have nogle af kunderne i folden allerede (navnene på kunderne var anonymiserede under forhandlingerne) og dels ende med for mange kunder inden for samme branche. Men også en risiko for efter købet at miste nogle af kunderne, fordi Jyske Bank ikke har den samme internationale profil som Handelsbanken og derfor måske ikke ville være den bedste bankforbindelse. Uanset hvor mange af kunderne banken efterfølgende ville miste, skulle der fra begyndelsen være bundet kapital til at trække dem over i banken.

To kilder peger på, at det ville have stillet så store krav til Jyske Bank, at en aktieudvidelse havde været uundgåelig, mens en tredje peger på, at det i hvert fald på markant vis havde øget sandsynligheden for, at det var blevet nødvendigt at udstede nye aktier.

Netop risikoen for en kommende aktieudstedelse fik Jyske Banks aktiekurs til at falde kraftigt i dagene før annonceringen af opkøbet, fordi Jyske Bank har en så dårlig prissætning på fondsbørsen, at det havde været et meget dyrt instrument at tage i brug.

Efter annonceringen af opkøbet steg Jyske Banks aktiekurs, da det stod klart, at det ikke bliver nødvendigt at udstede nye aktier.

Udover genistregen fra Jyske Banks side bød forhandlingsforløbet ifølge Finans' kilder på to fodfejl.

Den første stod Handelsbanken for. Ifølge Finans' kilder fik Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank allerede onsdag den 8. juni en indikation af, at de var ude af forhandlingerne. Dagen efter fik de endeligt bekræftet, at de var ude.

På det tidspunkt var Jyske Bank og Handelsbanken ikke i mål med deres forhandlinger, selv om de var tæt på. At spille den anden aktør af banen på et tidspunkt, hvor der ikke er en endelig aftale, virker ifølge flere af nøglepersonerne i forløbet decideret uprofessionelt.

Den næste fodfejl stod Spar Nord for. Dagen efter meldingen om, at konsortiet havde fået en kurv, udsendte banken en fondsbørsmeddelelse om, at de penge, der var afsat til et opkøb, ville blive udbetalt til aktionærerne som udbytte. Alt pegede på det tidspunkt i retning af, at Jyske Bank ville løbe med sejren, men der var ikke en endelig aftale. Derfor vurderer flere af nøglepersonerne i forhandlingerne, at det var uklogt på den måde at vise konkurrenten fra Silkeborg, at der ikke længere var et pres fra konsortiet.

Flere kilder peger på, at adm. direktør Lasse Nyby fra Spar Nord begik en fodfejl ved at udsende en fondsbørsmeddelelse under forhandlingerne om salget af Handelsbanken. Foto: René Schütze.

Ifølge Finans' oplysninger betød udmeldingen fra Spar Nord, at Jyske Bank stod bedre i de afsluttende forhandlinger. Det endte da også med, at de sidste knaster blev høvlet af vejen.

Især to faktorer, men også en tredje, afgjorde, at Jyske Bank endte som vinderen trods to økonomisk set meget lige bud.

For det første er der i forvejen rigeligt med kompleksitet, når en bankforretning af Handelsbankens danske størrelse skifter hænder. Derfor var det for Handelsbanken mindre komplekst og tilsvarende mere attraktivt at sælge til en modpart end til tre.

Derudover var der ifølge Finans' oplysninger en frygt for, om et salg til blandt andet Nykredit ville føre til en langsommelig godkendelsesproces hos konkurrencemyndighederne.

Nykredit har i forvejen noget, der minder om en dominerende stilling på realkreditmarkedet. Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, har da også igen og igen italesat konkurrentens dominans. For Handelsbanken var det attraktivt med en så nem og hurtig godkendelsesproces som muligt, ikke mindst i lyset af at der ikke var stor forskel på, hvad kombattanterne var villige til at byde.

Koncernchef Michael Rasmussens store succes i Nykredit de senere år endte med at blive en hæmsko i kampen om Handelsbanken, som frygtede en svær godkendelsesproces hos konkurrencemyndighederne grundet Nykredits størrelse. Foto: Jens Dresling.

Den tredje faktor er med til at forklare, hvorfor der ikke var så stor en forskel på buddene, selv om Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank havde den store fordel at et salg til dem ikke ville udløse en it-regning i niveauet 800 mio. kr. netto.

To af de tre banker - Spar Nord og Vestjysk Bank - har en størrelse, som betyder, at de benytter en såkaldt standardmetode, når de skal beregne, hvor meget kapital de skal binde til et forretningsområde.

Ikke mindst når man overtager en portefølje med boligkunder har det en stor praktisk betydning, og i Handelsbankens danske forretning fylder lån med pant i boliger meget.

Her opnår større banker, som benytter avancerede og individuelle metoder til at beregne den nødvendige kapitalbinding store rabatter. Jyske Bank kan med andre ord nøjes med at binde væsentligt mindre kapital - ca. 4 mia. kr. - på at overtage Handelsbankens danske forretning end Spar Nord og Vestjysk Bank.

Det gjorde det muligt for Silkeborg-banken at byde relativt mere end konkurrenterne og dermed udligne ulempen fra it-regningen. Specielt når en genistreg i forvejen havde ryddet de kapitalmæssigt dyreste lån af banen.

Handelsbanken har ikke ønsket at kommentere Finans' oplysninger om forhandlingsforløbet.

»Som altid er det en helhedsvurdering, der ligger til grund for vores beslutninger, således også i denne sag. Og som sædvanligt kommenterer vi ikke enkelte detaljer i transaktioner som denne,« oplyser bankens svenske presseafdeling.

Denne artikel bygger på samtaler med en række kilder tæt på processen, der førte til Jyske Banks overtagelse af Handelsbankens danske forretning. Kilderne har med henvisning til fortrolighed om processen alle betinget sig anonymitet for at medvirke. Den betingelse har redaktionen efter nærmere overvejelse valgt at acceptere af hensyn til offentlighedens interesse i størst mulig åbenhed om den væsentlige virksomhedshandel. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.