• Opdateret 06/07/2022 kl. 12:41
Finans

Se listen: Disse store pensionsselskaber har leveret det bedste og værste afkast i første halvår

Landets to største kommercielle pensionsselskaber har vidt forskellige syn på fremtiden. Danica er optimistisk, mens PFA vurderer, at aktiekurserne skal meget længere ned.

Artiklens øverste billede
Investeringsdirektør Poul Kobberup fra Danica Pension forventer, at der kommer en lavere økonomisk vækst, men at økonomien undgår at havne i recession. Foto: Danica Pension.

I den værste storm på de finansielle markeder i årtier løb Danske Banks pensionskunder ind i den største økonomiske lussing af alle.

Det viser en sammenligning af de kommercielle pensionsselskabers afkast i første halvår i år. Blandt de kommercielle selskaber er Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, bundskraberen. Her tabte kunder med middel risiko og 20 år til pension 14,3 pct. af deres opsparing på seks måneder.

»Det har nok været det sværeste halvår, vi nogensinde har oplevet. Aktierne er ikke alene faldet historisk meget, men vi har også skullet kapere massive rentestigninger inden for en kort periode. Stort set alle aktivklasser lige fra aktier til obligationer er hårdt ramt af tocifrede negative afkast,« siger Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica Pension.

Det bliver værre endnu, før det bliver bedre.

Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA

Danske Bank er sunket til bunds, samtidig med at ærkerivalen, PFA Pension, efter flere hårde år er skudt op mod toppen. Her tabte kunderne 11,2 pct. i første halvdel af i år. Det er 3,1 pct. point bedre end Danica Pension.

»I absolutte termer er det på alle måder et rigtig dårligt år. Det er smertefuldt. Men relativt til konkurrenterne har vi klaret os fint,« siger Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA, som er landets største kommercielle pensionsselskab.

Strengt taget har AP Pension med et afkast på -10,9 pct. klaret sig en spids bedre, men det er kun for kunder med fokus på bæredygtighed. AP Pensions brede pensionsprodukt, AP Active, har tabt 13,3 pct. af formuen. Topdanmark har med -11,1 pct. også klaret sig bedre på decimalen.

Selv om det brede amerikanske aktieindeks, S&P 500, har fået den værste begyndelse på et år i mere end 50 år, og obligationer er løbet ind i store tab, er det værste ikke overstået. Det vurderer PFA.

»Den strukturelle usikkerhed om økonomien har aldrig været større. Vi taler ubetinget om den største usikkerhed i de 25 år, jeg har været en del af investeringsbranchen. Og jeg tænker, at det bliver værre endnu, før det bliver bedre. Jeg kan ikke se, at det kan gå anderledes,« siger Kasper Lorenzen.

Under tidligere kriser som finanskrisen, krisen med den bristede it-boble, og krisen i 1990’erne rettede finansmarkederne sig efterfølgende relativt hurtigt. Sådan bliver det ifølge PFA næppe denne gang.

»Den knage vil jeg ikke hænge kasketten på. Derfor handler det meget om, hvordan man doserer risikoen,« siger Kasper Lorenzen.

PFA peger på, at et regimeskifte er i gang i verdensøkonomien. Tidligere løste centralbankerne problemet med en for lav inflation ved at oversvømme markederne med penge for at sende renterne ned. Som sidegevinst sparkede det den økonomiske vækst i gang.

Nu er situationen modsat. Inflationen er blevet for høj.

»Tidligere var der en række valgmuligheder for centralbankerne. Denne gang bliver det vanskeligt at dosere en politik med bekæmpelse af inflation uden at ødelægge væksten. Jeg frygter, at vi ender i en situation som i 1970’erne,« siger Kasper Lorenzen.

Det var en periode kendetegnet ved en langvarig økonomisk krise med stigende inflation, begrænset økonomisk vækst og stigende arbejdsløshed.

I modsætning til tidligere kriser forventer vi, at virksomhederne står et betydeligt bedre sted i dag.

Poul Kobberup, investeringsdirketør i Danica

PFA har ikke et bud på, hvor meget aktiemarkederne vil falde yderligere i 2. halvår. Usikkerheden er så stor, at det ifølge investeringsdirektøren ville være useriøst.

»Men det siger sig selv, at med mine forventninger tror jeg ikke, at aktier kun skal falde 2 pct. yderligere. Så vi taler om et signifikant fald herfra,« siger Kasper Lorenzen.

Hos konkurrenten Danica Pension er der mindre sortsyn i vurderingen af fremtiden.

»Nu står vi et sted, hvor vi forhåbentligt har set markederne blive ramt af den værste rasen, og vi kan forvente et lidt bedre afkast fremadrettet,« siger Poul Kobberup.

Han lægger ikke skjul på, at det er udfordrende tider med mange negative faktorer som krigen i Ukraine, tårnhøj inflation og kraftige rentestigninger.

»Forhåbentligt har renterne stabiliseret sig på et højere niveau, og virksomheder med en gunstig likviditets- og markedssituation vil klare det bedre det næste stykke tid. Vi holder fast i det, som vi betragter som kvalitetsaktier. I modsætning til tidligere kriser forventer vi, at virksomhederne står et betydeligt bedre sted i dag, og en recession behøver ikke være kritisk for aktierne,« siger Poul Kobberup.

Mens det for PFA handler om, hvor slem en kommende recession bliver, forventer Danica Pension, at der ikke kommer en recession.

»Nu er det op til markedskræfterne at vise, at de kan håndtere en økonomisk nedgang. Vi tror, at der ikke kommer en recession, men at vi får en mere moderat, lav vækst,« siger Poul Kobberup.

Nogle gange materialiserer de gevinster sig først under krisetider.

Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA

Selv om PFA er mere mismodig, kan investeringsdirektør Kasper Lorenzen trods alt få øje på i hvert fald tre lyspunkter: Den amerikanske forbruger har det godt, og han er vigtig for udviklingen i amerikansk økonomi og dermed for hele verdensøkonomien. Centralbankernes renteforhøjelser betyder, at de i fremtiden får handlefrihed til at sætte renten ned igen og stimulere økonomien. Endelig vurderer PFA, at verdensøkonomien ikke til fulde har høstet de gevinster, som er blevet skabt gennem produktivitetsstigninger og den øgede digitalisering.

»Nogle gange materialiserer de gevinster sig først under krisetider, fordi det er svært at høste frugterne i en periode, hvor alt går fremad. Så måske har vi noget til gode på den front de kommende år,« siger Kasper Lorenzen.

Investeringsdirektør Kasper Lorenzen fra PFA ser trods alt tre lyspunkter i horisonten. Foto: Christian Lykking.

Trods store tab i år har pensionskunderne stadig tjent penge, hvis man måler over 18 måneder. Siden 2021 har kunder med middel risiko og 20 år til pension tjent 2,4 pct. i PFA og 1,0 pct. i Danica.

Danica Pension glæder sig over, at selskabet stadig ligger godt til blandt de kommercielle selskaber målt over tre år.

»Pensionsopsparing er langsigtet og skal måles over flere år – ikke seks eller 18 måneder. Vi er tilfredse med, at vi er i toppen af markedet blandt de kommercielle selskaber over tre år og siden 2019, og vi har også ambitioner om fremover at levere langsigtede afkast i den absolutte top af det kommercielle marked,« siger Poul Kobberup.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.