Finans

Forsikringskunder risikerer store tab: »En væsentlig del af erhvervskunderne er underforsikrede«

Virksomheder får ikke længere dækket deres forsikringsskader fuldt ud, fordi de er forsikret for summer, som efter kraftige prisstigninger ikke længere er dækkende. Udviklingen trækker forsikringspriserne op.

Artiklens øverste billede
Mange virksomheder vil lide store økonomiske tab, hvis de rammes af en brand og ikke har forhøjet forsikringsdækningen efter den aktuelle markante inflation. Arkivbilledet er fra laksevirksomheden Atlantic Sapphire, der i 2021 brændte ned ved den største brand nogensinde i Hvide Sande. Foto: Casper Dalhoff

De fleste virksomheder har ikke længere dækkende forsikringer, fordi priserne er steget kraftigt.

Det vurderer Topdanmark og If Forsikring, som peger på, at det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser, såfremt uheldet er ude.

Ifølge Topdanmark er lidt over 50 pct. af forsikringsselskabets mere end 110.000 erhvervs- og landbrugskunder underforsikrede. Den vurdering er If Forsikring enig i.

»Der er ingen tvivl om, at en væsentlig del af erhvervskunderne er underforsikrede. Vi har eksempler, hvor de forsikrede værdier er steget 60 pct., mens det i andre tilfælde blot er nødvendigt med en mindre justering på ned til 5 pct.,« siger Kristine Wagner, chef for underwriting i If Forsikring.

Problemet er ifølge IF Forsikring størst for store industrivirksomheder, der opererer i flere lande. De har komplekse forsikringsforhold, hvor det kan være svært at gennemskue konsekvensen af, at priserne er steget kraftigt på det seneste ikke bare i Danmark og Norden, men også i f.eks. USA, hvor mange danske virksomheder opererer.

»Det kan sagtens dreje sig om flere hundrede mio. kr., som ikke erstattes, fordi store virksomheder er underforsikret på grund af de stigende priser,« siger Kristine Wagner.

Virksomhederne er ramt på flere fronter. Byggeomkostningerne til genopførslen af nedbrændte og ødelagte fabriksbygninger er steget kraftigt. Det er også blevet langt dyrere at erstatte produktionsanlæggene i fabrikkerne, hvor eksempelvis maskiner af stål kan være fordoblet i pris.

Endelig løber virksomheder ind i langt større driftstab efter uheld end tidligere, fordi der er mangel på flere typer materialer. Det betyder, at det tager længere tid at genopføre fabrikker.

»Det handler i høj grad også om problematikken med forsyningskæder, hvor eksempelvis mange varer, herunder maskiner og byggematerialer, oplever massive forsinkelser i øjeblikket,« siger Henrik Jeppesen fra forsikringsmæglerselskabet AON.

Topdanmark lavet en særlig indsats i forhold til produktionsvirksomheder og mindre erhvervsdrivende.

»Vi vurderer, at små og mellemstore virksomheder er mest udsat, fordi konsekvenserne af en længere driftstabsperiode og en lavere udbetaling kan have betydelige konsekvenser for dem. Men vi er i dialog om underforsikring med alle vores kunder,« siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark.

Problemet med underforsikring er blevet særlig udtalt de seneste måneder, fordi krigen i Ukraine har fået prisstigningerne til at accelerere.

»Der er ingen tvivl om, at det kan få kedelige konsekvenser for den enkelte virksomhed, men også samfundsmæssige konsekvenser, når erhvervslivet generelt er underforsikret,« siger Peter Hermann.

For nogle virksomheder er underdækningen faktisk resultatet af et positivt problem.

»Vi har en del kunder inden for vedvarende energi, som på den ene side øger omsætningen i øjeblikket, fordi prisen på el er flerdoblet. Men hvis de på den anden side ikke justerer deres forsikringsdækning, kan de blive ramt hårdt, hvis de pludselig lider et driftstab,« siger Peder Ledgaard fra forsikringsagentfirmaet Riskpoint.

Det positive problem rammer også virksomheder, der pludselig tjente mange penge under coronapandemien.

Den generelle inflation vil med sikkerhed trække forsikringspriserne op.

»For forsikringsbranchen betyder inflationen, at de udbetalte erstatninger tilsvarende er steget. Det betyder så også, at det ”hårde forsikringsmarked«, vi har set med stigende præmier, vil fortsætte,« siger Rasmus Jørgensen, chef for den danske afdeling af det internationale forsikringsselskab HDI.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.