Finans

Trods enormt tab på finansmarkederne: Danske Bank har tjent 1,7 mia. kr. på tre måneder

Danske Bank vil fortsat ikke udbetale udbytte til aktionærerne, fordi den stadig drøfter hvidvasksagen med myndighederne. Det kan ifølge banken koste et væsentligt beløb.

Artiklens øverste billede
Danske Bank nedjusterede den 10. juli, så der var ikke stor spænding om fredagens regnskabstal. Foto: Danske Bank/PR

Danske Bank tjente 1,7 mia. kr. i 2. kvartal.

Det viser kvartalsregnskabet, der blev offentliggjort fredag morgen.

Det er en tilbagegang på mere end 1 mia. kr. i forhold til samme kvartal sidste år.

Forklaringen er, at uroen på de finansielle markeder har kostet et tab på 390 mio. kr. på posten for handelsindtægter, som i samme periode sidste år gav et overskud på 1 mia. kr.

Reelt er det rene tab endnu større, fordi Danske Bank har bogført en gevinst på 400 mio. kr. på salget af sine norske forsikringsaktiviteter i Danica Pension i 2. kvartal i år.

Kerneforretningen målt som nettorenteindtægter er vokset med 5 pct. til 5,8 mia. kr., mens gebyrindtægterne er under pres. De er faldet med 1 pct. til 3,2 mia. kr.

Omkostningerne ligger fortsat på et højt niveau - på 6,4 mia. kr. - fordi det fortsat er dyrt for banken at rydde op i dens hvidvasksag og i sagerne om ulovlig gældsinddrivelse.

Til gengæld kan Danske Bank glæde sig over en fortsat god kreditkvalitet. Således har banken blot nedskrevet 192 mio. kr. i årets andet kvartal.

Topchef Carsten Egeriis har en stærk tiltro til Danske Banks langsigtede potentiale. Det oplyser han i en kommentar til regnskabstallene.

»Vi er nu to år inde i vores omfattende omstilling hen imod at blive en bedre bank, og vi har lagt fundamentet for at kunne levere rentabel vækst i de kommende år, i takt med at vi bliver endnu mere effektive og fokuserede,« udtaler han.

Tidligere på måneden - den 10. juli - nedjusterede banken forventningerne til hele året med 3 mia. kr., så den nu forventer at tjene 10-12 mia. kr.

Det skete med henvisning til udfordrende forhold på de finansielle markeder.

Men Danske Bank holder fast i sin målsætning om i 2023 at forrente egenkapitalen med 8,5 til 9 pct. Dog understreger ledelsen i halvårsregnskabet, at udsigterne er forbundet med usikkerhed og afhænger af de økonomiske forhold.

Samtidig påpeger Danske Bank, at effekten af en mulig løsning på hvidvasksagen i løbet af i år ikke er medregnet.

Banken drøfter stadig hvidvasksagen med amerikanske og danske myndigheder. Det fik den til at sløjfe udbyttebetalingen til aktionærerne i 1. kvartal. De må fortsat se langt efter udbytter.

»Drøftelserne er ikke afsluttet, og bestyrelsen har derfor besluttet, at der ikke vil blive udbetalt udbytte i forbindelse med offentliggørelsen af delårsrapporten for 2. kvartal 2022. Det er endnu ikke muligt pålideligt at vurdere, hvornår der falder afgørelse i sagen, hvad afgørelsen vil indebære, og hvilket – potentielt væsentligt – beløb en aftale eller bøde vil lyde på, ligesom vi ikke kan kommentere på drøftelserne med myndighederne,« skriver Danske Bank i halvårsregnskabet.

I årets første seks måneder tjente banken 4,6 mia. kr. efter skat. Et fald på 23 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Hovedforklaringen er det store fald i handelsindtægterne. De er for halvåret faldet med 92 pct. fra 2,3 mia. kr. til 175 mio. kr.

Det forklarer banken med, at der har været stor volatilitet og lavere likviditet i de nordiske rentemarkeder.

Det har blandt andet gjort det til en bekostelig affære for Danske Bank at være market maker og stiller priser på obligationer i Danmark og Sverige. Den opgave indebærer, at banken skal have en egenbeholdning af obligationer, hvilket er dyrt i en periode, hvor renten stiger kraftigt, fordi det giver kurstab.

Regnskabstal for 2. kvartal:

  2. kvartal 2022 2. kvartal 2021 Ændring i pct.
Nettorenteindtægter 5810 5515 5,3
Nettogebyrindtægter 3157 3193 -1,1
Handelsindtægter -390 1025 -138,0
Indtægter i alt 8746 10486 -16,6
Driftsomkostninger 6421 6497 -1,2
Resultat før nedskrivninger 2325 3989 -41,7
Nedskrivninger 192 240 -20,0
Resultat før skat 2124 3747 -43,3
Periodens resultat 1705 2792 -38,9

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.