Finans

Hurtig dom til tidligere Spar Nord-direktør: Bedrageritiltalte Ole Madsen skal for retten til oktober

Den tidligere Spar Nord-direktør Ole Madsen håber på at slippe for fængselsstraf i en tilståelsessag om bedrageri for 20 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Alvorlig psykisk sygdom kan få betydning i en bedragerisag mod Ole Madsen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Den tidligere Spar Nord-direktør Ole Madsen har udsigt til at blive dømt for sit 20 mio. kr. store bedrageri mod banken om mindre end tre måneder.

Retten i Aarhus oplyser, at bedragerisagen er blevet berammet til den 31. oktober.

Der er tale om en tilståelsessag, hvor Ole Madsen erkender forholdene. Derfor er der blot afsat to timer til sagen. Tilståelsen betyder, at det ikke er nødvendigt at afhøre vidner.

Ole Madsen var en af Spar Nords største offentlige profiler og havde som direktør ansvaret for bankens kommunikation og marketing. Han var også chef for investor relations-området og spillede en nøglerolle i bankens digitale omstilling og strategiudvikling.

Siden han i 2005 blev ansat i Spar Nord og frem til sin fratrædelse i 2020 sendte Ole Madsen ca. 200 falske fakturaer til banken fra sit og sin hustrus personligt ejede firmaer. Som direktør i Spar Nord attesterede han fakturaerne på bankens vegne. Efterfølgende blev de betalt af bankens bogholderi. Pengene blev indsat på en konto i Nordea, som Ole Madsen oprettede til formålet.

Da Finans afslørede bedragerisagen i maj i år, fortalte Ole Madsen, at den udspringer af alvorlig psykisk sygdom, idet han er diagnosticeret med bipolar affektiv sindslidelse. Han har været indlagt på en psykiatrisk afdeling og tager medicin for sine lidelser.

Hverken Ole Madsen eller hans advokat, Ole Søgaard-Nielsen, har nogen kommentar til den forestående retssag.

Men ifølge Finans’ oplysninger er der stadig en mulighed for, at sagen bliver udsat. Retslægerådet har nemlig endnu ikke udarbejdet en erklæring om Ole Madsens mentale tilstand, herunder hvorvidt han er egnet til almindelig straf.

Den erklæring kommer til at spille en vigtig rolle, idet Ole Madsen håber på at slippe for fængselsstraf.

»Jeg har et begrundet håb om, at straffen bliver andet end fængsel, fordi der er psykisk sygdom involveret. Måske en behandlingsdom, betinget fængsel eller en kombination af de to. Men det er til syvende og sidst dommeren, der afgør det,« sagde han til Finans i maj i år.

Ifølge professor emeritus Lars Bo Langsted er der tale om groft bedrageri, hvor en almindelig straf vil udløse omkring tre års fængsel, med det beløb der er tale om.

Men hvis der foreligger en mentalerklæring, der anbefaler det, kan Ole Madsen ifølge Lars Bo Langsted formentlig se frem til en tidsubestemt anbringelsesdom.

Det har han tidligere vurderet i Finans.

Ole Madsen er blevet erklæret personligt konkurs, og kurator Preben Jakobsen fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel er stadig i gang med at undersøge, om Ole Madsen besidder aktiver, som kan realiseres, så Spar Nord kan få dækket en del af sit tab.

Ole Madsen har selv forklaret, at alle penge er gået til forbrug. Det bekræfter kuratorens foreløbige undersøgelser.

Dermed tyder det på, at det største aktiv er familiens hus, som kuratoren er i dialog med Ole Madsens ægtefælle om at sælge.

Huset er belånt for ca. 5,1 mio. kr., og Preben Jakobsen vurderer, at det er ca. 8,5 mio. kr. værd. Dermed er der en friværdi på knap 3,5 mio. kr., som Ole Madsens konkursbo som udgangspunkt ejer halvdelen af.

»Det går måske en lille smule trægt på boligmarkedet i øjeblikket, så vi må se, hvad det kan sælges for, når det sættes til salg. Fra konkursboets side ønsker vi et salg hurtigst muligt, men da ejendommen er ejet i sameje med Ole Madsens ægtefælle og derudover tjener som bolig for familien, er der naturligvis nogle forhold, der skal afklares, inden et salg kan gennemføres,« siger Preben Jakobsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.