Finans

Nykredits ejer svømmer i penge: Alligevel er der lang udsigt til billigere realkreditlån

Nykredit-koncernen har haft så stor succes de seneste fem år, at ejeren Forenet Kredit har lovet Finanstilsynet at polstre sig yderligere. Derfor er der lange udsigter til billigere udlån for boligejerne.

Artiklens øverste billede
Michael Demsitz overtog formandsposten i Forenet Kredit i marts i år efter Nina Smith. Han vil gerne polstre foreningen yderligere, før han vil gøre kundernes realkreditlån billigere. Foto: Arkiv.

Nykredits ejer, Forenet Kredit, har for længst samlet de penge sammen, som den lovede, da den solgte en del af Nykredit til fem pensionskasser.

Men en ny aftale mellem Forenet Kredit og Finanstilsynet nødvendiggør, at foreningen lægger yderligere 650 mio. kr. til side, hver gang Nykredit øger udlånet med 100 mia. kr. 

Det afslører Forenet Kredits nye formand, Michael Demsitz, i et interview med Finans.

Kunder med realkreditlån i Nykredit og Totalkredit, som Nykredit ejer, skal derfor ikke forvente lavere priser på realkreditlånet foreløbig.

Vi starter dog lige med lidt regnskabstal:

Da Nykredit i sidste uge offentliggjorde et regnskab, der ifølge topchef Michael Rasmussen formentlig var det bedste halvår nogensinde målt på udviklingen i kerneforretningen, gik det under radaren, at realkreditgigantens ejer, Forenet Kredit, har polstret sig med næsten 3 mia. kr. på bare et år.

Forenet Kredits har nu en formue på 13,4 mia. kr. ud over værdien af investeringen i Nykredit. Sidste år hed formuen, som er et kapital- og likviditetsberedskab, 10,5 mia. kr.

Det skaber noget ro om Danmarks største realkreditudsteder, som jo modsat konkurrenterne ikke bare kan hente ekstra kapital på børsen.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet

Men de mange ekstra penge på kistebunden kommer ikke i første omgang kunderne til gavn i form af lavere priser. Eller i dette tilfælde: I form af flere Kundekroner.

Kundekroner er en rabat på bidragssatsen på 0,15 pct., som kunder i Totalkredit, der er ejet af Nykredit, får, når de optager et realkreditlån i Totalkredit.

»Nykredit og Totalkredit er inde i en god periode med udlånsvækst. Men når udlånet vokser, kræver det også mere polstring. Vi har derfor indgået en aftale med Finanstilsynet om, at vi udvider posen med penge, som skal bruges som et likviditetsberedskab, med 650 mio. kr., hver gang Nykredit øger udlånet med 100 mia. kr.,« siger Michael Demsitz, der har været bestyrelsesformand i Forenet Kredit siden marts i år.

Forenet Kredit lovede Finanstilsynet at skrabe 10 mia. kr. sammen, da foreningen i 2017 droppede at børsnotere Nykredit for i stedet at sælge en portion aktier til fem pensionsselskaber med PFA Pension i spidsen.

I forbindelse med aktiesalget satte Forenet Kredit 7,2 mia. kr. til side som kapitalberedskab til brug, hvis Nykredit kom i økonomisk uføre. Forenet Kredit lovede i den forbindelse Finanstilsynet, at foreningen ville forsøge at øge kapitalberedskabet til 10 mia. kr.

Nu står der altså 13,4 mia. kr. på ”krisekontoen”. Siden aktiesalget i 2017 er Nykredit-koncernens udlån vokset med 284 mia. kr. til 1.422 mia. kr. Alene af den grund er der brug for ekstra 2 mia. kr. på kistebunden i runde tal - tre gange 650 mio. kr.

Og Nykredits udlån vokser som sagt stadig.

»Det bliver jo til mange penge, hvis man fremskriver den udlånsfremgang, som Nykredit-koncernen har haft de seneste år. Det er en af årsagerne til, at vi i Forenet Kredit sparer flere penge op,« siger Michael Demsitz.

Han vil også gerne have så mange penge til rådighed på kistebunden, at foreningen er i stand til at sende penge til Nykredit i en periode, hvor Nykredit ikke tjener så mange penge og derfor ikke er i stand til at betale et udbytte til aktionærerne - herunder Forenet Kredit.

Det er nemlig ikke en naturlov, at Nykredit tjener mange penge, eller at selskabet får lov til at udbetale udbytte til ejerne.

»Det er ikke lang tid siden, at Finanstilsynet sagde, at det var en god idé, at finansielle institutter ikke udbetalte udbytte til aktionærerne. Det skete i forbindelse med udbruddet af coronapandemien. Hvis det var fortsat, var der en reel risiko for, at vi ikke havde råd til at sende penge til Nykredit til brug for Kundekrone-programmet,« siger Michael Demsitz.

En sådan situation beskriver formanden som »et skrækscenarie«, som foreningen for alt i verden vil undgå ved at have ekstra penge sparet op.

Forenet Kredit har derfor besluttet, at foreningen gerne vil have to års udbetaling til Kundekroner sparet op.

»Personligt kunne jeg godt tænke mig, at vi sikrede Kundekroner tre år ud i fremtiden, men det er i givet fald et spørgsmål, som repræsentantskabet skal tage sig af,« siger Michael Densitz.

Forenet Kredits bestyrelse vil også gerne have penge til at købe aktier tilbage fra de fem pensionskasser, som i øjeblikket er medejere af Nykredit.

»Hvis jeg kigger fem eller syv år frem, og vi har fyldt de pengekasser op, som vi ønsker, kan det godt være, at vi vil øge vores ejerandel af Nykredit igen,« siger Michael Demsitz.

Han vil også strække sig langt for at beskytte Nykredit i konkurrencen med andre banker.

»Jeg vil gerne klart signalere, at vi vil sikre Nykredits bagland, så selskabet fortsat har en bane at spille på, hvis en situation opstår, hvor konkurrenter til Nykredit ser ud at agere på en måde, som går ud over Totalkredits muligheder for at bevare eller øge det nuværende forretningsomfang,« siger Michael Demsitz.

Så skal pengene bare ud og gavne kunderne og gerne i form af en større rabat.

Michael Demsitz, bestyrelsesformand i Forenet Kredit

En bankekspert fra Aalborg Universitet roser udmeldingen fra den nye formand.

»Jeg er ikke fan af Kundekrone-modellen, men når man nu har besluttet sig for den, er det godt med en strategi, som sikrer den mange år ud i fremtiden. Det skaber noget ro om Danmarks største realkreditudsteder, som jo modsat konkurrenterne ikke bare kan hente ekstra kapital på børsen,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han påpeger, at det er godt for den finansielle stabilitet i Danmark, at Nykredit kan være agil og stabil med tilstrækkeligt med penge på kistebunden, hvis en ny krise rammer.

Forenet Kredits formand er godt klar over, at mange Totalkredit-kunder formentlig foretrækker, at Forenet Kredit øger rabatten på realkreditlån, så det i en tid med stigende renter bliver billigere at låne penge til at købe drømmeboligen for.

Men Totalkredits succes betyder også, at den samlede mængde af Kundekroner, som hvert år udbetales til kunderne, er steget. Derfor er der brug for at puge ekstra penge sammen.

Når først alle buffere og kasser er fyldt op, vil den nye formand dog gerne komme kunderne i møde.

»Så er det en helt anden historie, for så skal pengene bare ud og gavne kunderne og gerne i form af en større rabat,« siger Michael Demsitz.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.