Naturgasprisen sætter ny rekord
Europa står foran en brutal vinter, hvis energipriserne fortsætter med at stige
Engrosprisen på naturgas er torsdag steget til 318 euro pr. megawatttime (MWh).
Det er den højeste pris nogensinde.
Dermed er prisen syvdoblet siden den 25. august i fjor, og intet peger i skrivende stund på et snarligt fald i naturgaspriserne til niveauer som for et år siden.
Torsdagens prisstigning på 8,9 pct. understreger, at energiprischokket fortsætter med fuld kraft, hvilket nærer den allerede høje inflation og svækker euroen – faktorer, der sender Europa på kurs mod recession.
Den konkrete årsag til de rekordhøje naturgaspriser torsdag er den forestående lukning af Nord Stream-rørledningen fra den 31. august til den 2. september.
I forvejen er gasstrømmen gennem rørledningen nede på 20 pct. af kapaciteten, men der er i markedet en voksende frygt, at det statskontrollerede russiske eksportmonopol Gazprom vil benytte anledning til enten at trække de bebudede reparationsarbejder i langdrag eller også at skrue yderligere ned for naturgasstrømmen i de kommende uger.
»Der eksisterer ingen klarhed om de fortsatte naturgasforsyninger fra Rusland. Reparationsarbejdet i den kommende uge sker med meget kort varsel, og indebærer et totalt stop for leverancerne af naturgas. Netop det giver grund til bekymring,« siger Lu Ming Pang, analytiker i den norske rådgivningskoncern Rystad Energy.
Gazprom henviser til, at de turbinedrevne kompressorer, der pumper naturgassen gennem rørledningen, skal gennemgå »forebyggende vedligeholdelse« for hver 1.000 driftstimer, og at dette er dikteret af Siemens Energy, som har leveret turbinerne.
»Nord Stream har otte kompressorer, hvoraf fem er nødvendige for at kunne sikre maksimal kapacitetsudnyttelse af rørledningen. En sjette kompressor er nødvendig som backup. Europa kan søge trøst i, at naturgasstrømmen fra Norge er stabil, selv om der pågår vedligeholdelsesarbejder på Troll-feltet. I september vil der være vedligeholdelsesarbejder på Oseberg-feltet, ligesom Kollsnes-knudepunktet i hele perioden også er påvirket af længe varslet vedligeholdelse,« konstaterer Lu Ming Pang.
En anden trøst er, at lageropbygningen i år – på trods af krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland – er væsentligt længere fremme end på samme tidspunkt i fjor.
Da de europæiske naturgaslagre var størst i 2021 – den 21. oktober – var de oppe på 77,2 mia. kubikmeter. Aktuelt er lagrene på 77,5 mia. kbm., svarende til en kapacitetsudnyttelse på 77,4 pct. Dermed er det sandsynligt, at lagrene vil kunne nå op den kapacitetsudnyttelse på 80 pct. senest den 1. november, der er aftalt i EU.
Næste år skal kapacitetsudnyttelsen øges til 90 pct.
»Tyskland, der er blandt de mest sårbare lande, har som mål, at naturgaslagrene den 1. september skal være oppe på 75 pct. af den maksimale kapacitet. Ved udgangen af afvigte uge var kapacitetsudnyttelsen oppe på 80,14 pct., og dermed synes det muligt for tyskerne at indfri ambitionen om en kapacitetsudnyttelse på 85 pct. den 1. oktober,« forklarer Lun Ming Pang.
For de europæiske husholdninger er lagersituationen formentlig af arbitrær interesse på grund af energipriserne.
I Storbritannien ventes energiregningerne at stige med 80 pct. til oktober, hvilket kan kaste over halvdelen af husholdningerne ud i energifattigdom.
»Energiregningerne ventes til vinter at blive det tredobbelte af, hvad de var for et år siden, og det vil presse millioner af familier, der allerede er ramt af leveomkostningskrisen. De økonomiske konsekvenser for husholdningerne bliver værre end under Finanskrisen i 2008-09,« skriver konsulenthuset Baringa Partners i en prognose.
Fremtidsperspektiverne er ikke bedre i andre europæiske lande.
I Tyskland er engrospriserne for elektricitet til levering næste år steget til 750 euro pr. MWh, men prisen i Frankrig er oppe på 880 euro – det tidobbelte af, hvad den var for et år siden.
Prisstigningerne kommer på trods af, at Europa i disse uger modtager så store mængder flydende naturgas, at der flere steder er ved at opstå flaskehalse, ligesom naturgasleverancerne fra andre lande end Rusland er tæt på det maksimalt mulige, anfører investeringsbanken Morgan Stanley i en ny analyse.
USA er for tiden den største leverandør af flydende naturgas til Europa, men konsekvensen er stigende naturgaspriser på det amerikanske hjemmemarked.
I denne uge er naturgasprisen i verdens største økonomi steget til det højeste niveau i 14 år, men nok så problematisk sker lageropbygningen i USA i et langsommere tempo end ellers, hvilket nærer frygten for en priseksplosion, når vinteren for alvor rammer.
Med kun et par måneder til Midtvejsvalget kan de stigende naturgaspriser hurtigt blive et tema i valgkampen.
Traditionelt har det amerikanske naturgasmarked været et lukket kredsløb med lave priser, men eksporten af flydende naturgas vil i stigende grad få naturgaspriserne i USA til at bevæge sig op på de niveauer, der præger verdensmarkedet.
En fjerdedel af de amerikanske husholdninger anvender elektricitet som den eneste energikilde. I en stat som Florida er andelen oppe på 77 pct., og kraftværkssektoren svarer for 38 pct. af det amerikanske naturgasforbrug.
Derfor vil de stigende naturgaspriser ende hos forbrugere og erhvervsliv i form af højere elregninger, og dermed bliver energiprischokket i Europa for alvor mærkbart for amerikanerne.