Finans

Forsikringsselskaber advarer: Du skal selv betale skaderne, hvis du skruer for meget ned for varmen

Forsikringsselskaberne forventer flere frostskader i år, fordi de høje energipriser vil få flere danskere til at skrue for meget ned for varmen.

Artiklens øverste billede
Sommerhus- og boligejere anbefales at have mellem 12 og 15 grader gennem hele vinteren for at undgå frostskader. Foto: Arkiv.

Landets forsikringsselskaber frygter langt flere sprængte vandrør den kommende vinter, og det kan blive dyrt for danskerne, fordi forsikringsselskaberne som udgangspunkt ikke dækker frostskader, hvis den er selvforskyldt.

Det er de rekordmange nye sommerhusejere kombineret med de voldsomt stigende priser på at varme ens bolig op, der bekymrer landets fire største forsikringsselskaber.

»Vi må forvente, at mange danskere vil forsøge at spare på varmeregningen hen over vinteren. Det kan resultere i, at flere vælger at slukke for varmen i deres sommerhuse, hvilket øger risikoen for frostskader,« siger Helene Vogt Ibsen, boligchef i Topdanmark.

De seneste år har tusinder af danskere købt et sommerhus, og mange har derfor ikke så stor erfaring med at sætte den rigtige temperatur i boligen, så man sikrer, at kulden ikke gør skade på huset.

»Hvis mange slukker for varmen i sommerhuset i en længere periode, imens de ikke bruger det, så forventer vi en stigning i skimmelsvampeskader. Hvis det samtidig bliver en meget kold vinter, så forventer vi i særdeleshed at se stigning af frostsprængte vandrør,« siger Henrik Bundgaard, skadesdirektør i Alm. Brand Group.

I landets største forsikringsselskab Tryg regner man med, at andre grupper også kan blive ramt af spareiveren.

»Det er ikke kun sommerhuse, man skal være opmærksom på – det er også større ejendomme, hvor man måske vælger at lukke førstesalen ned og ikke bruge den vinteren over,« skriver Tryg i en mail fra presseafdelingen.

Vi dækker ikke skader fra frostsprængning, hvor der ikke er tilstrækkeligt opvarmet.

Lene Rasmussen, skadeschef i Gjensidige

Hvis skaden opstår, og det er ens egen skyld, fordi man har skruet for meget ned for varmen, er man nødt til selv at betale for at få udbedret eventuelle skader.

»Forsikringen dækker ved tilfældig svigt i varmeforsyningen i tilstrækkeligt opvarmede lokaler. Vi dækker ikke skader fra frostsprængning, hvor der ikke er tilstrækkeligt opvarmet,« forklarer Lene Rasmussen, skadeschef i Gjensidige.

Samme melding kommer fra If Forsikring.

»Sprængte vandrør er alvorligt. For det første kan huset ikke benyttes i lang tid, når vandskaderne skal udbedres. Dertil er skaderne ikke omfattet af forsikringen, hvis de skyldes, at huset ikke har været varmet tilstrækkeligt til at forhindre skaden,« siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Forsikring.

Det er derfor vigtigt enten at have tilstrækkeligt med varme i boligen eller tømme alle vandrør helt. Undlader man at varme op, skal man sikre sig, at der er slukket helt for vandet ude i brønden, og at rørene samtidig er helt tømt for vand. Det gør man ved at lade vandhaner og brusere stå åbne.

Men ifølge Topdanmarks boligchef er det svært at presse alle dråber ud af et helt hus, hvorfor forsikringsselskabet anbefaler, at man lader være med helt at slukke for varmen.

I Videncentret Bolius, som er finansieret af Realdania, ringer mange boligejere ind for at blive klogere på, hvor meget de kan lukke ned for varmen.

»Nogle spørger, om de kan lukke helt ned for varmen i sommerhuset. Andre spørger, om de kan lukke dele af det hus af, de bor i til dagligt, og slukke for varmen. Men i alle tilfælde siger vi, at man skal passe på med det. Hvis du lukker dele af huset af, risikerer du skimmelsvamp, og hvis der eksempelvis ligger vandrør i skunken af den aflukkede del, er der risiko for frostskader,« forklarer fagekspert Tue Pattersson.

Faktisk skal der være relativt varmt i en tom bolig, hvis man vil være helt sikker på at undgå frostsprængninger.

»Nogle siger, at det er frostsikkert med omkring 8 grader, men der kan være vandrør i skabe eller andre yderlige steder, som risikerer at fryse ved de temperaturer. Hold derfor en temperatur på 12 til 15 grader, så man undgår frostsprængte rør,« lyder det fra eksperten.

Han understreger, at det kan blive dyrt at spare på varmen.

»Balladen er, at der ingen nemme løsninger er. Ja, det er dyrt at holde varme i husene. Men det kan blive meget dyrere, hvis du står tilbage med store vandskader og et kæmpe vandspild og måske skimmelsvamp,« siger Tue Pattersson.

Tryg gør opmærksom på, at forsikringsselskaberne heller ikke dækker omkostningerne forbundet med at bekæmpe fugt eller skimmelsvamp i vægge og tapeter, hvis det er en følgevirkning af, at huset ikke er tilstrækkeligt opvarmet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.