Finans

Krisen breder sig på boligmarkedet: Nu står ejendomsmæglerne til at miste milliardindtjening

Ejendomsmæglerne har færre ansatte, færre salg og tjener færre penge i år end sidste år. 2023 kan blive værre, lyder det.

Artiklens øverste billede
Den samlede omsætning i ejendomsmæglerbranchen står til at lande på ca. 3,6 mia. kr. i år, hvilket vil være et fald på 32 pct. sammenlignet med sidste år. Illustration: Anders Thykier

Nedturen på boligmarkedet rammer nu også landets ejendomsmæglere med fuld styrke. Således står de danske ejendomsmægleres indtægter til at falde med 1,7 mia. kr. i år. Det svarer til et fald på hele 32 pct. i forhold til sidste år, viser beregninger foretaget af Finans.

Den markante tilbagegang tvinger tillige mæglere til at lukke butikker og sige farvel til hundredvis af ansatte. En udvikling, der meget vel kan bide sig yderligere fast i 2023.

»Der er ingen tvivl om, at når antallet af varer på hylderne og omsætningen falder, så tilpasser man omkostningerne. Det sker ved at reducere antallet af butikker og ansatte. Sådan er det, når man skal drive en forretning,« siger Ole Hækkerup, adm. direktør i mæglernes brancheforening, Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ifølge foreningen blev der sidste år handlet 100.655 boliger, mens man forventer, at det falder til 68.500 handler i år.

Både landets største ejendomsmæglerkæde, ECD, og Danske Bank-ejede Home bekræfter, at nedturen har bidt sig fast.

»Vi har 13 pct. færre ansatte i butikkerne nu end for et år siden. Det er et fald på 132 ansatte,« lyder det fra Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i ejendomsmæglerkæden home, der dog ikke regner med at lukke butikker som følge af krisen på boligmarkedet.

Beregninger foretaget af Finans viser, at den samlede omsætning i ejendomsmæglerbranchen formentlig lander i omegnen af 3,6 mia. kr. i år. Sidste år tjente ejendomsmæglerne 5,3 mia. kr. i salær-indtægter, mens gennemsnittet for årene 2016-2019 var tæt ved 4 mia. kr. 

Dansk Ejendomsmæglerforening peger på, at det især er de voldsomt stigende rente- og energiomkostninger, som får danskerne til at købe færre boliger. Usikkerheden om egen privatøkonomi gør, at mange trækker følehornene til sig, før der bliver skrevet under på en købskontrakt.

De samfundsøkonomiske konsekvenser af de færre bolighandler er heller ikke uden betydning. En undersøgelse, som YouGov foretog for Home for to år siden, viste, at danskerne i gennemsnit bruger 225.000 kr., når de køber en bolig på forbedringer og renovering.

Hvis antallet af handler i år som forventet falder med 32.155 stk., svarer det til et fald i forbruget på 7,2 mia. kr. 

»Boligmarkedet er selvfølgelig et helt andet sted end under coronaen, hvor det gik vildt for sig, men vi er også et dårligere sted nu end gennemsnittet før coronapandemien,« siger Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

De dygtige mæglere bliver stående, mens de , som steg på toget under opturen, falder fra.

Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker og adm. direktør i Fremforsk

Ejendomsmæglerkæden Danbolig oplyser, at antallet af ansatte er faldet fra 936 til 911 medarbejdere fra fjerde kvartal sidste år til samme periode i år.

»Som en naturlig konsekvens af den nuværende lavere handelsaktivitet har indehaverne tilpasset forretningen, så der er en bedre balance mellem handelsaktivitet og antal ansatte,« siger Per Bie, adm. direktør i Danbolig. 

Ifølge en ekspert går en krise på boligmarkedet især ud over nye ejendomsmæglere.

»Den nuværende situation rydder op i ejendomsmæglerbranchen. De dygtige mæglere bliver stående, mens de, som steg på toget under opturen, falder fra,« siger Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker og adm. direktør i analysehuset Fremforsk. 

Det er en udvikling, som EDC kan nikke genkendende til.

»De, der etablerede sig i opgangstiden, har det sværere. Desuden ser vi færre selvsælgere og flere, der søger mod de trygge løsninger,« siger Jan Nordmann. 

Han vurderer dog, at selv de store kæder kommer til at lukke butikker.

»Hvis det fortsætter på nuværende niveau, kommer vi til at se flere butikslukninger i 2023. Det vil i høj grad være filialer i de lidt tyndere områder, idet disse i forvejen har den svageste økonomi. I de større byer vil de store kæder holde fast. Her vil det især være opgangstidens lykkeriddere, der forsvinder,« siger Jan Nordmann.

I begyndelsen af 2022 lå boligsalget på et normalt niveau, men det begyndte for alvor at dykke i juli, påpeger EDC. Dermed kan 2023 blive et endnu dårligere år end 2022, hvis ikke markedet retter sig, men forbliver på det nuværende niveau.

»Det, der har skabt krisen lige nu, er ikke en dyb økonomisk krise som under finanskrisen. Det kom som følge af en krig, som fik energipriserne og renten til at stige. Det, der skal til, er, at den krig enten får sin afslutning eller kommer ind i en fase, hvor den ikke på samme måde påvirker vores økonomi,« siger Jan Normann.

Dansk Ejendomsmæglerforening regner med at miste en del medlemmer som følge af nedgangen på boligmarkedet. Indtil videre er medlemstallet kun faldet med 8 til 3.451 medlemmer ved udgangen af september.

»Vi forventer helt klart, at antallet af medlemmer i Dansk Ejendomsmæglerforening falder. Det vil man kunne se, når vi offentliggør tallet for fjerde kvartal i år,« siger Ole Hækkerup.

Ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen er det langt fra alle ejendomsmæglere, som husker at lægge penge til side, når det går godt. Det er ofte de nye og unge mæglere, som kommer til at bruge for meget af indtjeningen, og det er derfor dem, som bliver siet fra først.

Nybolig skriver i en mail, at kæden, der er ejet af Nykredit, også har sagt farvel til medarbejdere i år uden dog at oplyse det nøjagtige antal.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.