Ekspert kritiserer arbejderbank: Går ud over kunderne
Ifølge en ekspert vil nogle banker hellere selv låne penge ud til virksomheder frem for at yde billigere realkreditlån, og det er dyrt for kunderne, men indbringende for bankerne.
Nogle banker vil hellere selv låne penge ud end sende erhvervskunder videre til et realkreditselskab. Og det koster virksomhederne tusindvis af kroner, fordi de betaler en højere rente på et banklån end et realkreditlån.
Sådan lyder kritikken fra en af landets førende bankeksperter.
»Bankerne har i flere år haft masser af overskudslikviditet, som de gerne vil låne ud. De har en klar interesse i at tage så stor en del af lånene selv for at tjene flere penge,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
Han vurderer, at det kan koste danske virksomheder mange penge hvert eneste år, at bankerne ikke i tilstrækkelig grad altid sætter kunderne først og forsøger at opnå realkreditfinansiering på en del af lånet.
»Det hæmmer jo konkurrencen og går ud over kunderne,« siger Lars Krull, der flere gange selv har hørt om virksomheder, som fik et banklån i stedet for et realkreditlån.
For en erhvervskunde i Arbejdernes Landsbank kom det til at koste hundredtusindvis af kroner i ekstra rentebetalinger, at banken ikke skaffede ham et realkreditlån, men i stedet udstyrede ham med et banklån, da han skulle opføre et nyt værksted.
»Min klare fornemmelse var, at banken ikke ønskede at opsøge muligheden for et realkreditlån, men hellere ville finansiere det hele selv,« siger Mark Miari, indehaver af Autohuset Fyn i Odense.
Arbejderbanken forsøgte på mekanikerens vegne at finansiere byggeriet med et realkreditlån i Totalkredit Erhverv. Meldingen herfra var, at realkreditselskabet trods god indtjening og tilfredsstillende indskud fra Autohuset Fyn ikke ville yde et lån.
Arbejdernes Landsbank samarbejder imidlertid også med DLR Kredit, men banken ville ikke afsøge muligheden for finansiering herfra. Det viser en dom fra Odense Byret anlagt af mekanikeren.
Her fastslog en medarbejder fra banken, at: »Filialer kun må ansøge i ét realkreditinstitut for ikke at spille dem ud fra hinanden,« lyder det eksempelvis fra den ene medarbejder ifølge dommen.
Bankekspert Lars Krull ryster på hovedet.
»Det er jo decideret skadeligt. Nu har du fundet et eksempel i Arbejdernes Landsbank, men mit indtryk er, at det er ret udbredt blandt bankerne i Totalkredit-samarbejdet,« siger han.
Ifølge DLR Kredit er det helt almindeligt, at ikke bare Arbejdernes Landsbank, men også andre banker, undlader at sende kunder til flere realkreditselskaber, når en erhvervskunde ønsker et realkreditlån.
»Det er bankerne, som vælger, hvilket realkreditselskab der skal samarbejdes med i konkrete lånesager. Hvis man gerne vil have tilbud fra flere realkreditselskaber, må man som kunde gå til flere banker, for bankerne sender dig kun ét sted hen,« siger Jens Kr. A. Møller, adm. direktør i DLR Kredit.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdernes Landsbank.
Mekanikeren tabte i byretten sagen mod Arbejdernes Landsbank, bl.a. fordi han som erhvervskunde betragtes som en professionel modpart. Sagen er anket til landsretten.