Finans

Sparekasse slukkede for lyset i september: Sådan er det gået

Kunderne har taget godt imod Sparekassen Kronjyllands og Nordeas mørklægning af bankerne, når den har lukket.

Artiklens øverste billede
Sparekassen Kronjylland har nedbragt strømforbruget markant bl.a. ved at slukke for facadelys om aftenen og natten. Foto: Arkiv.

I begyndelsen af september opfordrede Energistyrelsen alle til at spare på strømmen og varmen, fordi den så ind i en potentiel energikrise i løbet af efteråret og vinteren i år. 

Der gik ikke mange dage, før Sparekassen Kronjylland reagerede og slukkede for al unødvendig lys og for skærme, når de ikke blev brugt af medarbejdere og kunder.

Finans har spurgt sparekassen, hvordan kunderne har taget imod en ”mørkere sparekasse”, og meldingen er klar: Erfaringerne er gode.

»Vi har ikke fået negative henvendelser fra kunderne som følge af tiltaget. Vi har gjort meget ud af at fortælle kunderne, at vi har slukket for strømmen, men ikke for sikkerheden. Det betyder, at vi eksempelvis ikke har slukket for lyset ved pengeautomaterne, fordi det skal være trygt for kunderne at hæve penge,« siger Allan Westmann Hjæresen, områdedirektør for økonomi, risikoanalyse og facility i Sparekassen Kronjylland.

Vi tager vores esg-ansvar alvorligt. Vi vil gerne bidrage til, at der på landsplan bruges mindre strøm.

Allan Westmann Hjæresen, områdedirektør for økonomi, risikoanalyse og facility i Sparekassen Kronjylland

Han lægger ikke skjul på, at det var udmeldingen fra Energistyrelsen, som for alvor plantede tanken om at skrue ned for strømforbruget.

»Vi tager vores esg-ansvar alvorligt. Vi vil gerne bidrage til, at der på landsplan bruges mindre strøm, og vi har virkelig kunne mærke på vores samlede strømforbrug, at al reklame- og natbelysning på facader er slukket,« siger Allan Westmann Hjæresen.

Sparekassen har også dæmpet indendørsbelysningen udvalgte steder og opsat sensorer i mødelokaler, så lyset automatisk slukkes, når det ikke bliver brugt. Pærerne er - selvfølgelig - også udskiftet til LED-pærer. 

Som økonomidirektør i en bank glæder Allan Westmann Hjæresen sig også over en ganske bestemt ting:

»Når man sparer på strømmen, sparer man jo også penge. Og jeg konstaterer med tilfredshed, at vi virkelig kan se på forbruget, at vi har indført disse sparetiltag,« siger Allan Westmann Hjæresen.

I Nordens største bank besluttede man sig også tidligere på året for at følge Energistyrelsens opfordring til at spare på strømmen, og det har givet pote.

»Vi kan allerede nu se, at vi har brugt mindre strøm på vores kontorer i år end på samme tid sidste år – og det er trods af, at vi i perioder i 2021 var under coronanedlukning og derfor var langt færre mennesker på arbejde. Det tyder altså på, at vores tiltag for at spare på energi og strøm har en rigtig god effekt,« siger Peter Wejlemand, chef for Workplace Management i Nordea i Danmark.

Han regner også med, at det lavere strømforbrug kan ses på bundlinjen. 

»Vores forventning er helt klart, at der relativt set vil være en væsentlig besparelse på vores energiforbrug i omegnen af 10 pct. sammenlignet med, hvad det ville have været, hvis ikke vi havde gjort noget i år,« lyder det fra Peter Wejlemand.

Også Nykredit, Jyske Bank og Sydbank har slukket for al facadelys om aftenen og natten og har sænket temperaturen i hovedsæder og filialer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.