Krisen får Danske Bank til at reagere: Sænker prisen for mindst 28.000 boligkunder
Danske Bank sænker prisen for afdragsfrihed for boligkunder i datterselskabet Realkredit Danmark. Ifølge en ekspert er det på høje tid.
For at skabe større tryghed i økonomisk usikre tider og stå stærkere i konkurrencen sænker Danske Bank prisen for titusindvis af boligkunder.
Det sker ved at reducere prisen for afdragsfrie realkreditlån i datterselskabet Realkredit Danmark.
I første omgang får 28.000 kunder lavere priser. Flere kunder vil i den kommende tid opnå besparelser, hvis boligpriserne falder.
»Vi kigger måske ind i en fremtid med faldende boligpriser, og vi ønsker at skabe tryghed for kunderne. Derfor ændrer vi vores prismodel og sænker prisen for afdragsfrihed,« siger Kamilla Hammerich Skytte, adm. direktør i Realkredit Danmark.
En bankekspert roser tiltaget.
»Det er altid glædeligt, når finansielle virksomheder regulerer priser ned for at stå skarpere i konkurrencen. Jeg håber, at det medfører en reaktion hos andre realkreditselskaber, så vi får gang i en ægte og mærkbar konkurrence,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
Ifølge Realkredit Danmark giver de lavere priser en årlig besparelse på ca. 40 mio. kr. til eksisterende kunder.
Hvis boligpriserne i de kommende kvartaler falder tilbage til niveauet før coronapandemien, vil 15.000 kunder ifølge realkreditselskabets beregninger undgå at blive sat op i bidrag med yderligere ca. 44 mio. kr. årligt. Falder priserne mere end det, opnår flere kunder besparelser.
Forklaringen er, at Danske Banks realkreditselskab har haft en speciel prismodel for afdragsfrie lån.
Kunder er automatisk blevet sat ned i bidragssats, når de stigende boligpriser har fået deres belåningsgrader til at falde til under 60 pct. af boligens værdi. Hvis ikke prismodellen var blevet ændret nu, ville kunderne også automatisk få højere bidragssatser, i takt med at faldende boligpriser sender deres belåningsgrader over 60 pct.
»Vores model har tjent mange kunder godt i mange år, hvor vi har set prisstigninger på boligmarkedet. Men vi ønsker ikke at påføre kunderne højere bidragssatser i det nuværende marked,« siger Kamilla Hammerich Skytte.
Danske Bank har i årevis kæmpet med en haltende privatkundeforretning i Danmark, hvor ikke mindst konkurrenten Nykredit med datterselskabet Totalkredit har erobret markedsandele inden for det lukrative segment med boligkunder.
Mens Realkredit Danmark har haft skarpe priser til velpolstrede – og dermed typisk ældre – kunder, har selskabet ikke været konkurrencedygtig for unge kunder med et behov for fuld belåning på op til 80 pct. af boligens værdi.
»Vores prisjustering stiller førstegangskøbere bedre hos os. Det er klart, at vi gerne vil kunne stille et skarpt tilbud til blandt andet dem. Vi går selvfølgelig efter at være konkurrencedygtige, og det her er et tiltag for at være det,« siger Kamilla Hammerich Skytte.
Ifølge bankeksperten fra Aalborg Universitet er det på høje tid, at Danske Bank reagerer på en længere periode med faldende markedsandele for privatkunder i Danmark.
»Danske Bank burde have besluttet at være konkurrencedygtig for længe siden. Den er nødt til at kunne tiltrække unge kunder, selv om de ikke er gode kunder i begyndelsen, for det bliver de ofte senere i livet, og så kan banken dyrke dem og sælge flere produkter,« siger Lars Krull.
Han har ondt af medarbejderne i Danske Bank, fordi de i årevis ikke har kunnet sælge kunderne afdragsfrie lån uden bevidstheden om, at et lignende produkt kunne fås billigere hos konkurrenterne.
»Selvfølgelig skal Danske Bank have et produkt, som matcher de vigtigste konkurrenter. Det må have været forstemmende for bankens rådgivere, at det ikke har været tilfældet,« siger Lars Krull.
De lavere priser er trådt i kraft for nye kunder og indføres for eksisterende kunder pr. 1. april. Ingen eksisterende kunder er dog blevet sat op i pris de seneste otte måneder, hvor boligpriserne er faldet, selv om de måtte være kommet over den belåningsgrad, som med den tidligere prismodel udløste prisstigninger.