- Opdateret 20/02/2023 kl. 07:44
Staten går glip af milliarder: Danskere har optjent et enormt skatteaktiv
Store tab på finansmarkederne i 2022 betyder, at staten går glip af indtægter fra pensionsskatten, som i snit har udgjort 39 mia. kr. årligt det seneste årti.
Danskere har optjent et gigantisk skatteaktiv, som betyder, at de slipper for at betale store milliardbeløb til statskassen fremover.
Det er de store tab på de finansielle markeder sidste år, som giver pensionsopsparere ret til ikke at betale pensionsafkastskat, også kaldet PAL-skat, af kommende gevinster.
Alene ATP har optjent et skatteaktiv på 47 mia. kr., efter at pensionsgiganten tabte 309 mia. kr. på de finansielle markeder i 2022.
»Den danske pensionsafkastskat udgør -47 mia. kr. for 2022. Den negative PAL-skat i 2022 skyldes hovedsageligt resultatet af afdækning, hvor stigende renter har medført negative kursreguleringer på obligationsbeholdningen. Det skattemæssige underskud vil blive fremført og modregnet i positiv PAL-skat i de kommende år.,« oplyser Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP, i en mail.
Kunderne i de to største kommercielle pensionsselskaber, PFA og Danica Pension, har et skatteaktiv på godt 25 mia. kr.
»De negative afkast giver anledning til negativ PAL, hvilket kan ses som et tilgodehavende hos Skat, som kunderne får retur i de kommende år. For PFA er der for året 2022 tale om et tilgodehavende på godt 15 mia. kr.,« oplyser Anders Damgaard, koncernfinansdirektør i PFA Pension.
Det er typisk kunder med markedsrenteprodukter, der har tabt penge i 2022, og som derfor har fået et skatteaktiv. I Danske Banks pensionsselskab er der tale om et beløb på 11,4 mia. kr.
»På grund af dette fremfører de enkelte kunder en negativ PAL, der automatisk bliver modregnet, når der igen kommer et positivt afkast, som der beregnes PAL af. Kunder vil derfor ikke opleve, at der trækkes PAL fra deres pensionskonti, før de igen har tjent et positivt afkast, der overstiger tabet fra 2022,« skriver Mads Moberg Reumert, cheføkonom i Danica Pension.
Det er betydelige beløb, som statskassen normalt får ind i PAL-skat. I 2019 og 2021 oversteg provenuet 60 mia. kr., og i gennemsnit har pensionsskatten bidraget med 39 mia. kr. årligt de seneste 10 år.
Det er mere, end hvad staten får fra den samlede boligbeskatning i form af grundskyld og ejendomsværdiskat.
Det viser en analyse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension fra 2022.
Ifølge Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, er netop nedgangen i de fremtidige betalinger af PAL-skat den primære årsag til, at de offentlige finanser sandsynligvis forværres de kommende år.
»Efter en lang periode hvor vi er blevet overrasket over, hvor godt det stod til med de offentlige finanser, kommer der nu nok en periode, hvor det går den modsatte vej. Og det skyldes primært PAL-skatten,« siger han.
Han peger på, at der sandsynligvis også er udsigt til lavere betalinger af selskabsskat, fordi økonomien bremser op, men at den effekt »næppe bliver så stor« som effekten fra nedgangen i PAL-skat.
Der er dog grænser for, hvor alvorlige konsekvenserne bliver for dansk økonomi, påpeger Bo Sandemann Rasmussen. Statens indtægter fra PAL-skatten er nemlig en slags ekstragevinster, som det offentlige ikke på forhånd forventer at få i kassen år efter år.
»Det er klart, at vi nu ville stå med store problemer, hvis vi havde brugt ekstra penge, fordi vi de seneste 10 år har haft store indtægter. Men vi skelner mellem, om indtægter har en midlertidig eller varig karakter. Og vi har vidst, at de flotte afkast på finansmarkederne ville vende på et tidspunkt,« siger han.
Det ændrer dog ikke på, at en stor årlig indtægt for staten nu falder bort i en periode.
»Staten har en udfordring og kommer til at mangle de penge, som den normalt får ind via pensionsafkastskatten. Det er helt fair at tale om et hul i statskassen,« siger pensionsekspert Søren Andersen, der er aktuar og direktør i FPension.
Han peger på, at den samlede pensionsformue i september sidste år udgjorde 4.070 mia. kr. ifølge Nationalbanken. Ifølge ham er PAL-skatten på 15,3 pct. med til at dæmpe udsvingene på danskernes pensionsafkast.
»Fordelen ved en skat er jo, at den virker positivt, når der er negative afkast. På den måde har skatten været med til at dæmpe det negative afkast sidste år af danskernes pensionsopsparinger,« siger Søren Andersen.
Trods det optjente skatteaktiv vil der blive betalt noget i PAL-skat også for 2022, påpeger Forsikring & Pension.
»Det skyldes pensioner med tilknyttet garanti. Her holder pensionsselskaberne noget af afkastet tilbage i gode år, som så tilskrives pensionsordningerne i dårlige år. Denne tilskrivning udløser pensionsafkastskat,« siger Jan V. Hansen, vicedirektør i Forsikring & Pension.
Brancheforeningen vurderer på baggrund af selskabsindberetninger, at pensionsselskaberne kommer til at betale omkring 9 mia. kr. i skat på den konto. Finansministeriet vurderede i slutningen af 2022, at beløbet lander på 6,5 mia. kr.
Hvis pensionsselskaberne ikke har udnyttet skatteaktivet inden for fem år, bliver værdien udbetalt til kunderne.