Finans

Pensiondanmark begik en fejl: Nu bliver 58.000 danskere brandbeskattet

Pensiondanmark udbetalte i årene 2011 til 2015 i alt 276 mio. kr. for lidt i afkast til medlemmerne. Det rådes der nu bod på, men tusindvis får en skatteregning på 60 pct.

Artiklens øverste billede
Tusindvis af danskere må ufrivilligt betale 60 pct. ekstra i skat, fordi Pensiondanmark udbetalte for lidt afkast i årene 2011-15. Foto: Thomas Borberg

Pensiondanmark har givet deres medlemmer for lidt i pensionsafkast, og det går nu hårdt ud over 58.000 tidligere medlemmer. De mister nemlig 60 pct. af det beløb, som pensionskassen på efterbevilling sætter ind på deres lønkonto.

Fremgangsmåden betragtes som udbetaling af pensionsopsparing før tid, og så skal der afleveres en stor bid til Skattestyrelsen.

Den besynderlige situation er opstået, fordi Pensiondanmark lavede en fejl, da selskabet afregnede pensionsafkast til medlemmerne i perioden 2011 til 2015. De fik ganske enkelt for lidt udbetalt. Det opdagede pensionsselskabet i forbindelse med overgangen til et nyt it-system.

Fejlen betød, at medlemmerne i perioden fik 276 mio. kr. for lidt udbetalt på deres individuelle depot svarende til ca. 400 kr. pr. medlem. 

Forbrugerrådets cheføkonom kritiserer, at tusindvis af danskere nu straffes for en fejl begået af Pensiondanmark.

»Det er urimeligt. De berørte skal selvfølgelig kompenseres, så de ikke får en ekstraregning,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Finans har været i kontakt med et tidligere medlem i pensionsselskabet, som harcelerer over, at han nu skal aflevere 60 pct. af sine penge til Skattestyrelsen, selvom det er Pensiondanmark, der har begået fejlen.

Det tidligere medlem oplyser til Finans, at han har klaget til Nævnenes Hus, der er sekretariatsbehandler for en række uafhængige domstolslignende nævn - herunder Mæglingsteamet for Forbrugerklager og Forbrugerklagenævnet. 

Pensiondanmark har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i en mail, at selskabet har valgt udbetalingsmetoden, fordi det er den eneste mulighed. 

»Vi har desværre ikke mulighed for at overføre pengene til pensionsopsparinger i andre selskaber. Branchens interne it-system er sådan indrettet, at man kun kan overføre fra police til police, og da de tidligere medlemmer ikke længere har en police hos os, har vi desværre ikke mulighed for at lave en overførsel til en nuværende ordning,« lyder det fra Flemming Tovdal Schmidt, direktør for Kunder, Kundeservice og IT.

En pensionsekspert giver direktøren fra Pensiondanmark ret i, at branchens interne it-system formentlig ikke kan anvendes til at overføre et beløb, når kunderne allerede er flyttet, fordi der så ikke er en police hos Pensiondanmark at tage pengene fra og flytte dem over til deres aktuelle pensionsopsparing.

»Men der er ingen, som siger, at Pensiondanmark skal benytte sektorens interne it-system. Det er jo muligt at flytte penge ind på et pensionsdepot udefra. Det gør tusindvis af danskere hvert eneste år, når de sætter et ekstraordinært beløb ind,« siger Søren Andersen, aktuar og adm. direktør i pensionsmæglerselskabet FPension.

Han roser Pensiondanmark for at have gjort et stort stykke arbejde for at identificere de tidligere medlemmer, som har penge til gode.

Selskabet skal dog lade være med at påstå, at det er umuligt at få pengene ud til de tidligere medlemmer, uden at de brandskattes, mener han.

»Selvfølgelig kan det undgås,« siger Søren Andersen.

Pensiondanmark er uenig.

»Vi kan ikke se, hvilke andre muligheder vi skulle have haft med de sparsomme oplysninger, vi har til rådighed om de tidligere medlemmer. Vi har således ikke identificeret et bedre alternativ til at udbetale til Nemkonto,« lyder det fra Flemming Tovdal Schmidt.

Han skriver endvidere, at i alt 680.000 medlemmer er ramt af fejlen. 510.000 af dem er fortsat medlemmer i selskabet, mens 170.000 er fortid i selskabet. Af dem beskattes 58.000 med 60 pct., 19.000 med 40 pct., mens 47.500 ikke beskattes, fordi det beløb, som de har til gode, er mindre end 100 kr.

De resterende ca. 45.000 tidligere medlemmer er enten døde eller har et beløb til gode, som er mindre end 15 kr. før afregning af pensionsafkastbeskatningen på 15,3 pct.

De 510.000 nuværende medlemmer har alle fået det manglende afkast sat ind på deres nuværende pensionsdepot i Pensiondanmark og har derfor kun fået fratrukket pensionsafkastskatten.

De 58.000 tidligere medlemmer har ud over ekstraskatten på 60 pct. også fået fratrukket pensionsafkastskatten.

Forbrugerrådet Tænk kalder situationen for uheldig for såvel Pensiondanmark som for de tusinder af danskere, som nu brandskattes.

»Hvis Pensiondanmark havde været et aktieselskab, måtte aktionærerne jo bare betale kompensation for at friholde kunderne. Men som et kundeejet selskab går det jo ud over de eksisterende kunder, hvis de sender penge ud af selskabet til tidligere kunder. Så det er en dum situation, som Pensiondanmark har bragt sig selv i. Men uanset hvad kan det ikke passe, at de flyttede kunder skal straffes med en ekstra skatteregning,« siger Morten Bruun Pedersen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Finanstilsynet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.