Finans

Blev kaldt kedelig og grå: Her er banken, der giver konkurrenterne baghjul

Sydbank indtager toppen, mens Arbejdernes Landsbank synker til bunds. Der er stor forskel på bankernes præstationer i 2022, viser en kortlægning.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør Karen Frøsig kan glæde sig over, at Sydbank er i topform. Foto: Carsten Andreasen.

Sydbank har lavet et bemærkelsesværdigt comeback i banksektoren som den af de større banker, der præsterede den største fremgang sidste år.

Bankens 2022-resultat var det bedste i bankens historie, og det var 35 pct. bedre end året før. 

Det er den største fremgang på bundlinjen blandt landets 12 største banker, viser en gennemgang af bankernes regnskaber foretaget af Finans.

Samtidig forrenter Sydbank egenkapitalen næstbedst af alle kun overgået af Ringkjøbing Landbobank, som skiller sig ud ved at have en anderledes forretningsmodel end konkurrenterne. 

Landbobanken er stor inden for lukrative nicher og kapitalforvaltning, mens den mindre profitable klassiske bankforretning fylder mindre her.

Med 14,8 pct. i forrentning af egenkapitalen giver Sydbank konkurrenter som Jyske Bank, Spar Nord, Nykredit Bank og Danske Bank baghjul.

»Sydbank producerer ikke andet end ind- og udlån, og banken står derfor i fuld flor i perioder som nu, hvor renterne stiger,« siger Lars Krull, bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Tidligere har de finansielle supermarkeder som Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank, der alle producerer de fleste finansielle produkter selv, haft nemmere ved at tjene penge, fordi de har flere steder at hente indtjening fra. 

Det har især gavnet dem at have eget realkreditinstitut, fordi der har været en voldsom fremgang på det danske boligmarked i mange år.

Sådan er det ikke længere, og det kan være en fordel for en bank som Sydbank.

»Banken er en veldrevet mellemhandler af forskellige finansielle produkter bortset fra ind- og udlån. Det giver pote i øjeblikket,« siger Lars Krull.

Han er en af de eksperter, som tidligere har været kritisk over for Sydbank med den begrundelse, at Sydbank var for stor til at være en lokalbank, men for lille til at være med blandt de største. Den kritik fastholder han.

»Små og mellemstore banker er kendetegnet ved, at de tjener gode penge, når kerneforretningen - altså udlån og indlån - bliver hjulpet på vej af stigende renter. Men der er ikke andet, de kan tjene penge på, for resten af produkterne henter de udefra. Det er også tilfældet med Sydbank,« siger Lars Krull.

Sydbank forsvarer forretningsmodellen.

»Vi er en bank og kun en bank. Det kan være svært nok i sig selv, og det dygtiggør vi vores rådgivere i, så vi er meget kompetente til det. Alt andet køber vi os til hos specialister,« siger adm. direktør Karen Frøsig fra Sydbank.

Det seneste år har været præget af stor usikkerhed som følge af Ruslands invasion af Ukraine og stigende priser. Det har betydet stor aktivitet i Sydbank, fordi kunderne har haft brug for gode råd. Og det er netop, når der er brug for kompetent bankrådgivning, at Sydbank ifølge bankdirektøren kan distancere sig fra konkurrenterne.

»Nogle banker har haft travlt med nærmest at fremstå som it-virksomheder, men ikke os. Vi er en rådgivnings- og relationsbank, der er stor nok til at have dygtige eksperter, men lille nok til at have relationen til kunderne,« siger Karen Frøsig.

Hun er glad for, at andre nu også får øjnene op for, at Sydbank står stærkt.

»Vi har hele tiden været komfortable ved vores forretningsmodel, og lige nu går det stærkt for os, fordi vi har et stort indlånsoverskud, som vi nu kan placere i aktiver, der øger vores indtjening som følge af det højere renteniveau,« siger Karen Frøsig.

I den modsatte ende af feltet ligger konkurrenten Arbejdernes Landsbank, som ejer Vestjysk Bank. Den vestjyske banks regnskabstal blev i løbet af sidste år omfattet i arbejderbankens tal.

Ifølge bankdirektør Frank Mortensen er der primært to forklaringer på, at overskuddet i 2022 dykkede med 41 pct. i Arbejdernes Landsbank.

Dels fik arbejderbanken en ekstraordinær indtægt på 329 mio. kr. i 2021 ved at købe Vestjysk Bank, fordi banken blev købt til mindre end den indre værdi.

»Den anden årsag er, at vi blev lidt hårdere ramt end andre af forholdsvist store kurstab på vores obligationsbeholdning. Vi har mange privatkunder og har meget store indlånsoverskud, som vi bl.a. har placeret i korte realkreditobligationer, der har haft kurstab i 2022,« siger Frank Mortensen, bankdirektør i Arbejdernes Landsbank.

Kun Danske Bank forrentede sidste år egenkapitalen dårligere end Arbejdernes Landsbank. 

Det skyldes, at landets største bank hensatte 14 mia. kr. til dens hvidvasksag. Uden den ekstraordinære udgift, havde Danske Bank akkurat klaret sig bedre end arbejderbanken.

Arbejderbankens egenkapitalforrentning bliver trukket op af Vestjysk Bank, som sidste år forrentede egenkapitalen med 9,6 pct.

»Der er en fornuftig forrentning i Vestjysk Bank, men der er ingen tvivl om, at vi skal have skabt en bedre lønsomhed i Arbejdernes Landsbank. Det er der fuldt fokus på i både direktionen og bestyrelsen,« siger Frank Mortensen.

Som ejet af fagbevægelsen er der dog ingen ambitioner om at blive den bedst indtjenende bank i Danmark. For den har andre incitamenter end profitmaksimering.

»Men det ændrer ikke på, at vi gerne vil tjene flere penge. Vi er meget fokuseret på, at vi skal have en bedre kerneforretning,« siger Frank Mortensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.