Finans

Nye tal: Konkurrenterne løber fra Danske Bank

Danske Banks udlån vokser væsentligt mindre end de store konkurrenters. Det skyldes en anden forretningsmodel, påpeger banken.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør Carsten Egeriis er tilfreds med udviklingen i Danske Banks kerneforretning. Foto: Stine Bidstrup

Danske Bank kunne ikke hamle op med de andre store banker sidste år. Det viser en opgørelse over de største bankers udlånsvækst udarbejdet af Finans.

Bankudlånet voksede med 5,4 pct. i Danske Bank, mens Jyske Bank med 10,1 pct. havde den næstlaveste vækst. Jyske Banks tal er renset for det bankudlån på knap 42 mia. kr., som banken overtog med opkøbet af Handelsbanken.

Størst vækst præsterede Nykredit Bank, der gik 16,3 pct. frem. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen hæfter sig ved, at Nykredit Bank har erobret markedsandele i flere år i træk, og at de eksisterende kunder også låner mere.

»Det er jeg superglad for. Det viser, at kunderne kvitterer for vores værditilbud, og måden vi møder dem og er tilgængelige på. Vi har dygtige konkurrenter, så vi ville ikke have denne vækst, hvis vi ikke var opgaven voksen,« siger Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit. 

Ifølge Danske Bank er hovedforklaringen på dens relativt set beskedne vækst, at banken har en anden forretningsmodel end konkurrenterne, fordi den opererer i flere lande. Det påvirker bankens samlede bankudlån et år som 2022, hvor de kraftige rentestigninger betød, at mange danske kunder udskiftede realkreditlån med bankboliglån, hvilket gav en særlig høj vækst på det danske marked.

»Det er en styrke, at vi kan tilbyde både banklån og realkreditlån i Danske Bank-koncernen, da vi dermed kan give kunderne de bedst mulige samlede finansieringsforslag på tværs af bank og realkredit,« skriver Carsten Egeriis, adm. direktør i Danske Bank, i en mail til Finans.

Han peger på, at banken igennem hele 2022 havde en stærk kundeaktivitet.

»Det har ført til en pæn stigning i særligt vores danske bankudlån både på privatkunde- og erhvervskundeområdet. Samlet set er vores bankudlån i Danmark steget med 13,5 pct. i 2022,« konstaterer Carsten Egeriis.

En bankekspert peger på, at det grundlæggende er et sundhedstegn, når landets klart største bank samlet set har en forholdsvis beskeden udlånsvækst.

»Man skal helst ikke vokse ret meget mere end væksten i økonomien, når man er så stor og diversificeret som Danske Bank. Under den seneste krise - finanskrisen - voksede især nogle små banker, som ikke var veldiversificerede, rigtig meget, og det gik ikke godt,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Den årelange vækst i Nykredit Bank har ifølge koncerndirektør Tonny Thierry Andersen ikke fået kreditkvaliteten til at smuldre.

»Det følger vi meget tæt, og vi kan se, at de kunder vi får ind har en bedre kvalitet, end de kunder vi mister. Så vi er trygge ved den vækst, vi har,« siger han.

Det er ikke kun på samlet udlånsvækst, at Danske Bank lå i den lave ende sidste år. Det var også den af de store banker, der oplevede den største tilbagegang på bundlinjen. Overskuddet faldt fra 12,9 mia. kr. i 2021 til -5,1 mia. kr. sidste år. Et fald på 139 pct. Det skyldes i høj grad, at banken hensatte 14 mia. kr. til at betale for hvidvasksagen i Estland.

Renset for hvidvasksagen gik Danske Bank 31 pct. tilbage på bundlinjen og er dermed stadig den af de største banker med den dårligste udvikling.

Det er der ifølge Carsten Egeriis flere forklaringer på. Der blev nedskrevet 1,6 mia. kr. på goodwill i 2022. Derudover var der 910 mio. kr. i ekstraordinære omkostninger til sagen om ulovlig gældsinddrivelse. En sag, der også kostede en ekstraordinær nedskrivning på 650 mio. kr. De kraftigt stigende renter og faldende aktiekurser kostede også banken dyrt.

»Der har været en række engangsomkostninger forbundet med vores oprydning af historiske sager, som åbenlyst har påvirket resultaterne for 2022. Det, vi har set i løbet af året, og især siden den russiske invasion af Ukraine, har været en ændring i renten og aktiekurserne, som ikke har været set i årtier. Det har i vores tilfælde haft en betydelig negativ indvirkning på handelsindtægterne fra vores virksomhed inden for LC&I (store virksomheder og institutionelle kunder, red.) og på visse forsikringsprodukter, hvor Danica sidder med investeringsrisikoen,« konstaterer Carsten Egeriis.

Han er tilfreds med udviklingen, når han ser på bankens kerneforretning, og han understreger, at Danske Bank er på rette vej med et forventet overskud på 15-17 mia. kr. i år.

»Indtægterne fra vores kerneaktiviteter er fortsat stærke med stigende nettorenteindtægter for ottende kvartal i træk og nettogebyrindtægter, som fortsat er på et højt niveau, mens vores underliggende omkostninger fortsætter nedad,« påpeger Carsten Egeriis.

Opgørelsen omfatter de største banker, som Finanstilsynet kalder gruppe 1-banker, der har en arbejdskapital på mindst 75 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.