Chefstrateg om bankkollaps: Det kan sprede sig som ringe i vandet
Det giver mindelser om finanskrisen, når en bank pludseligt kollapser, fortæller chefstrateg.
Amerikanske Silicon Valley Bank var for manges vedkommende nok relativt ukendt indtil i fredags.
Men pludselig er bankens navn dukket op på mange internationale medier. Med god grund, fortæller chefstrateg i Sterna Capital Partners og tidligere chefanalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj.
Han mener, at grunden til, at den relativt lille bank, pludselig er blevet talk of the town, er at det dels er meget usædvanligt, at banker pludseligt krakker, og at det dels giver flashbacks til finanskrisen i 2008, hvor lignende skete med Lehman Brothers banken.
»Det her er jo ikke en af de store kendte banker overhovedet. Men det, man jo er bekymret for, er, at kan det sprede sig som ringe i vandet,« fortæller Mikael Olai Milhøj, der indtil torsdag aldrig havde hørt om banken.
Det kan få store konsekvenser for resten af den finansielle sektor, når en bank, der på overfladen så ok ud, pludselig kollapser, fortæller han.
Det bliver nemlig svært at stole på, at banker, der ser ud til at have en sund økonomi, faktisk har det. Det går ud over den interne tillid bankerne imellem. Og hvis ikke bankerne tør låne penge ud til hinanden, bliver det svært og markant dyrere for bankerne at få likviditet, hvilket starter en negativ spiral.
Dermed kan selv en mindre banks kollaps være med til at trække tæppet væk under de helt store banker.
Samme negative frygtspiral blandt kunderne kan have forårsaget kollapset i første omgang:
»Det kan meget hurtigt gå meget galt Det kan blive en selvopfyldende profeti. Hvis der går et rygte om, at en bank er dårlig, kan det i sig selv få banken til at gå ned. Alene fordi frygten gør, at folk vil hive deres penge ud,« siger Milhøj.
Hvorvidt det kan få konsekvenser for den europæiske og dermed danske økonomi, er svært at svare på endnu, fortæller han.
Det finansielle system er nemlig så komplekst, at det kan være svært at spå om, da både markedspsykologi og reel økonomi skal spille ind:
»Det er svært for mig at sige, om det her er storm i glas vand, og om det er håndterbart, eller om det kan føre et grimmere scenarie med sig.«
Derfor ønsker han heller ikke, at male ”fanden på væggen”, men bemærker i samme ombæring, at det er med god grund, at banken pludselig er kommet på alles læber.
Det kommer nu til at vise sig, om alle de finansielle sikkerhedsforanstaltninger, der blev sat i værk i kølvandet på finanskrisen, kan være med til at gøre historien om banken til en storm i et glas vand, eller om der bliver tale om et regulært finansielt stormvejr.
Silicon Valley Bank er nu blevet overtaget af de amerikanske myndigheder.