Finans

Pensionsselskaber vil kapre udlån fra bankerne

Mens nye hårde kapitalkrav presser bankernes udlånsforretning, står pensionsselskaberne klar til at tage over.

Artiklens øverste billede
PFA's afgående topchef Henrik Heideby mener, at bankerne kommer til at miste en stor del af deres virksomhedsudlån til pensionsselskaber og andre investorer

Landets pensionsselskaber er klar til at kaste sig over bankernes udlånsforretning. Pensionsdirektørerne vil udnytte, at bankerne er ramt af stadig hårdere EU-krav og sætte sig på en langt større del af virksomhedernes lån.

En af dem er PFA’s afgående direktør, Henrik Heideby. Han tror på, at bankerne vil miste over halvdelen af deres erhvervsudlån over de næste 10 år.

»Driveren er, at bankerne skal slanke deres balancer, så de har ikke råd til det her på samme måde fremover. Deres rolle bliver anderledes,« siger PFA-direktøren, der allerede har slået hul på bylden med lån til bl.a. DSV og flere andre unavngivne danske virksomheder.

I USA henter virksomheder kun 30 pct. af deres kredit i bankerne, mens det i Europa er 70 pct., der kommer fra bankerne.

»Jeg tror på, at vi inden for 10 år vil komme til at se samme fordeling herhjemme, som vi ser i USA i dag,« siger Henrik Heideby.

Finans har kortlagt pensionsselskabernes alternative investeringer. Her fremgår det, at en række pensionsselskaber forventer at skrue op for kredit til virksomheder. Det gælder både i udlandet og i Danmark.

Ud over PFA er bl.a. pensionskassen Pensam gået foran med direkte lån til både virksomheder og byggeprojekter herhjemme. Sampension vil samme vej.

»Vi har set danske pensionsselskaber være ude og yde direkte byggefinansiering. Noget i den stil ligger heller ikke os fjernt. Det kunne også være lån til sådan noget som andre forsikringsselskaber,« siger Sampensions investeringsdirektør, Henrik Olejasz.

I Finanstilsynet forklarer vicedirektør Jan Parner, at EU-lovgivningen ser ud til at give pensionsselskaberne et forspring, når det handler om mellemlange lån med typisk 5-10 års løbetid.

»Den pris, det koster at funde nogle af de her lånetyper, er billigere for pensionsselskaber,« siger han.

I Finansrådet fastslår underdirektør Niels Storm Stenbæk, at bankerne vil forsvare deres marked.

»Vi har bestemt stadig appetit på den mellemlange finansiering. Så bliver det dem, der er bedst i stand til at vurdere risici rigtigt, der vinder,« siger han.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.