Uret tikker for bankernes sidste kriseofre
Analyse: To pressede banker kæmper mod tiden og med kunderne. Men med vidt forskellige greb.
Send flere penge, tak.
Sådan lød det for tredje gang på fem år tirsdag fra pressede Østjydsk Bank til aktionærerne.
Går den hårdt pressede ejerkreds med på legen, vil man siden 2011 have postet næsten 300 mio. kr. i en bank, aktiemarkedet værdiansætter til blot 50 mio. kr.
Denne gang kan dog være anderledes.
Meget tyder ifølge Finans' oplysninger på, at en eller to af bankens kreditorer satser på, at de fleste andre aktionærer holder op med at smide gode penge efter dårlige og lader kreditorerne bruge en garanti for størstedelen af emissionen til at tage magten over den kriseramte bank.
Den frygt behøver de ligeledes hårdt testede investorer i Danske Andelskassers Bank nok ikke brydes med lige nu.
Banken ejes primært af en række inaktive fonde og af kundekredsen og har stort set lige siden børsintroduktionen i 2011 været i problemer. Og helt til fælles med Østjydsk Bank venter der en skarp deadline rundt om hjørnet.
Begge banker overlever nemlig i vid udstrækning i dag på den polstring, som man helt tilbage i 2010 lånte af staten via Bankpakke II. Men fra nytårsaften 2017 kan man ikke længere trække på det lån, og så skal der være andre løsninger på plads.
For Østjydsk Bank er situationen dog mere akut end hos kollegarene. Banken har længe danset foruroligende tæt på Finanstilsynets såkaldte hårde krav om, hvor mange af bankens egne og aktionærernes penge, man skal have i reserve.
Kommer man i karambolage med et hårdt krav lukker banken - og det er formentlig derfor, at kreditorerne nu er i gang med en manøvre, der kan få reddet deres kastanjer ud af ilden og banken gjort i stand til et salg. Hidtil har forfatningen nemlig været så svag, at køberne er blevet skræmt bort.
Mens det for Østjydsk Bank i høj grad er lån til finanskrisens bête noire, ejendomskunderne, der er skyld i problemerne, ser det lidt anderledes ud ovre i Danske Andelskassers Bank.
Ikke at man ikke har tabt på ejendomme - men grunden til, at nedskrivningerne i banken ikke ville stoppe med at udhule bundlinjen, er i dag landbrugskunderne.
De udgør nu en fjerdedel af bankens udlån - og der er ingen planer om at skære ned på dem. I stedet arbejder adm. direktør Jan Pedersen bag kulisserne på tredje år på at finde kapital, der kan afløse statslånet. Det går mere stille for sig end i Østjydsk Bank - men uret tikker stadig.