Tilsynstæsk slagter bankernes aktiekurser
Det går hårdt ud over bankers aktier, når Finanstilsynet offentliggør en rapport med dårlige nyheder. Derfor er det vigtigt, at de offentliggøres, lyder det, men bankerne kræver et røgslør indført.
Bankaktier styrtdykker i gennemsnit 10 pct., når Finanstilsynet offentliggør rapporter med dårlige nyheder om bankerne.
I et enkelt tilfælde er aktiekursen endda faldet med hele 47 pct. Det viser den første forskning om Finanstilsynets åbne tilsynsrapporter, som så lyset for første gang i midten af 2010.
»Det er helt usædvanlige reaktioner, vi ser på børsmarkedet, når Finanstilsynet eller banken selv offentliggør en rapport med bad news. Det eneste, som kommer i nærheden af at forårsage en ligeså stor kursreaktion, er efter børsintroduktioner,« siger Johannes Raaballe, lektor ved Aarhus Universitet og mangeårig forsker i finanssektoren.
Hans forskning, som offentliggøres i Finans Invest torsdag, viser, at de børsnoterede banker har nedskrevet ekstraordinært efter 45 pct. af Finanstilsynets inspektionsbesøg. I 33 pct. af dem har bankerne efterfølgende fået ændret deres solvensbehov.
Et eksempel på den markante kursreaktion er Finanstilsynets offentliggørelse af en inspektionsrapport for Østjydsk Bank den 3. juli 2014. Investorerne reagerede skarpt på rapporten og sendte aktiekursen 47 pct. ned.
»Det viser med al tydelighed, at tilsynets rapporter indeholder information, som er kurspåvirkende, og det er derfor helt på plads set i lyset af børslovgivningen, at den når ud til offentligheden,« siger Johannes Raaballe.
Den ny viden viser jo bare, hvor vigtigt det er, at vi bevarer de offentlige rapporter.
Den øverste chef i bankernes interesseorganisation Finansrådet, Ulrik Nødgaard, sagde for halvanden måned siden til Finans, at han gerne så hemmeligholdelsen af tilsynets rapporter genindført.
Han har ikke ønsket at lade sig interviewe om emnet oven på de nye forskningsresultater, men skriver i en mail, at Finansrådets holdning står fast – at »når tilsynet i de øvrige 27 europæiske lande kan være velfungerende uden de åbne rapporter, så burde det også kunne lade sig gøre i Danmark,« lyder det.
Det ærgrer landets erhvervs- og vækstminister.
»Den ny viden viser jo bare, hvor vigtigt det er, at vi bevarer de offentlige rapporter, og jeg håber da også, at Finansrådet ændrer standpunkt,« siger Troels Lund Poulsen (V).