Flere og flere indbrudstyve finder vej til danske hjem
I flere år er antallet af indbrud faldet, men den tendens ser nu til at vende. Politiet mangler ressourcer, lyder det fra flere sider.
Indbrudstyve har alt for let spil, og det skyldes i høj grad politiets utilstrækkelige indsats over for tyvene. Sådan lyder kritikken fra forsikringsbranchen, der oplever, at politiet i stigende grad sylter indbrudssagerne - en udvikling, som koster selskaberne dyrt i erstatninger og kan resultere i stigende forsikringspriser.
»Indbrud har aldrig været den højeste prioritet hos politiet, men nu oplever vi oftere, at politiet ikke efterforsker de indbrud, som vores kunder anmelder. Det er klart, at hvis man ligefrem skilter med, at risikoen for at blive taget er minimal, er det en af årsagerne til, at der er kommet flere indbrud,« siger Brian Wahl Olsen, skadedirektør i Alm. Brand.
Den opfattelse deler partier i både rød og blå blok, der mener, at politiet bør fokusere mere på at opklare indbrudene.
I tre år er antallet af indbrud i private hjem faldet støt, men den udvikling vender nu. Fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal i år er antallet af indbrud i beboelser steget med hele 11,7 pct.
Hos Tryg ser man ikke helt så stor en stigning, men selskabet får også flere anmeldelser og følger udviklingen tæt.
»Vi anerkender den arbejdsbyrde, som politiet er udsat for. Der er ingen tvivl om, at det har mange opgaver. Når det er sagt, er det tydeligt, at det ikke er indbrud, der bliver prioriteret. Det er selvfølgelig en udfordring, for politiets præventive indsats er utrolig vigtig, hvis man skal nedbringe antallet af indbrud,« siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.
Forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, mener dog ikke, at stigningen i antallet af indbrud skyldes en pludselig nedprioritering hos politiet. Indbrud har altid været lavt prioriteret hos politiet.
»Vi har vildt mange indbrud i Danmark. Vi har flere indbrud pr. indbygger end Tyskland, Norge og Sverige tilsammen. Politiet fanger stort set ikke nogen indbrudstyve, og det har de ikke gjort i nogle år,« siger Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent i Forsikring & Pension. Han henviser til, at politiets sigtelsesprocent på indbrud er under 7 pct.
Hos betjentenes fagforening, Politiforbundet, mener formand Claus Oxfeldt, at det stigende antal indbrud hænger sammen med politiets ressourcer.
»Der er ingen tvivl om, at vi har et vanvittigt presset politi. Alt, hvad der kan prioriteres i, bliver der prioriteret i. Det gælder også indbrud, hvor opklaringen bliver nedprioriteret,« siger han.
Finans ville gerne have spurgt justitsminister Søren Pind, om hans holdning til kritikken, men han ønsker ikke at stille op til interview og henviser til Rigspolitiet.
Politiinspektør ved Rigspolitiet Michael Kjeldgaard vil heller ikke interviewes, men skriver i en mail:
»Jeg minder om, at antallet af indbrud i private boliger i 1. kvartal 2015 var det laveste siden 2007. Men vi har generelt for mange indbrud i Danmark, og det er et nationalt prioriteret fokusområde for dansk politi at bekæmpe indbrudskriminalitet.«