Jobsikkerheden stiger, men vi forsikrer os mod arbejdsløshed som aldrig før
Selvom antallet af ledige er på det laveste niveau i seks år, vælger flere danskere en lønforsikring, som dækker i tilfælde af, at de bliver fyret.
Frygten for at miste over halvdelen af sin indkomst, hvis man bliver fyret, får flere og flere danskere til at købe en lønforsikring. Det sker, på trods af at arbejdsløsheden falder støt i øjeblikket.
Salgs- og marketingfolkene er en af de grupper, som især køber lønforsikringer. I første halvdel af i år er andelen af lønforsikrede medlemmer hos Business Danmark steget med 20 pct., så det i dag er 15 pct. af medlemmerne, der har en lønforsikring.
»Det handler om at sikre sig selv og sin familie økonomisk. For mange af vores medlemmer er dækningsgraden på dagpengene kun omkring 40 pct.,« siger Per Møller, formand for beskæftigelsesudvalget i Business Danmark.
Selvom Business Danmarks medlemmer køber lønforsikringer som aldrig før, er de generelt ikke bange for at blive arbejdsløse. Kun 6 pct. af fagforeningens medlemmer føler sig ikke sikre i deres job. I 2010 var tallet 17 pct.
Tendensen gælder ikke kun inden for salg og marketing. Ser man på ledigheden i Danmark generelt, er den faldet støt siden 2010, og samtidig er antallet af danskere med lønforsikringer steget. Fra 2010 til 2015 har 133 pct. flere danskere fået en lønforsikring, det viser tal fra Forsikring & Pension.
Det virker umiddelbart som et paradoks. Men ifølge Per Møller er der flere forklaringer på udviklingen.
»Under krisen er mange blevet bevidste om, at man rent faktisk kan miste sit job. Der er ingen, der er sikker i den her verden. Derudover er den lave dækningsgrad, som dagpengene giver, noget som har fået større opmærksomhed under krisen bl.a. i forbindelse med dagpengereformerne,« siger han.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen peger også på, at krisen har øget danskernes bevidsthed om, at de ikke er sikre i deres job.
»Mange opfatter lønforsikringen som en garanti mod korttidsledighed. Med forsikringen kan man holde nogenlunde samme indkomstniveau i en kort periode, indtil man finder et nyt job. For der kan stadig ske omstruktureringer i virksomhederne, selvom vi har en højkonjunktur,« siger Flemming Ibsen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.