Banker: Politikerne er skyld i, at vi må tage større risici
Usikkerhed om fremtidig lovgivning fra politikerne betyder, at bankerne er tvunget til at tjene mange penge. Vrøvl, lyder det fra såvel politikere som Nationalbanken.
Det er politikernes skyld, at bankerne sætter så høje afkastmål, at både Finanstilsynet og nu også Nationalbanken er begyndt at få bekymrede miner.
Sådan lyder det hårde angreb fra den øverste chef i bankernes interesseorganisation, Finansrådet, efter at Danmarks Nationalbank tidligere på sommeren var ude med en kritik af, at bankerne lover deres aktionærer højere afkast end nødvendigt og dermed tager risici, der får Nationalbanken til på sigt at frygte for bankernes sundhed.
Men de høje afkast er nødvendige, fordi der for investorerne er meget usikkerhed forbundet med at placere penge i bankaktier, mener Finansrådet.
»Man må forstå, at kravet om høje afkast først og fremmest kan henføres til den usikkerhed, som fremtidige lovkrav og vilkår afstedkommer. Myndigheder kan bidrage til at reducere afkastkravene ved at fjerne den kommende regulering,« siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet, der også påpeger, at bankerne ikke lige nu ser risikable ud.
Det er først og fremmest nye krav fra den såkaldte Basel-komité, som Ulrik Nødgaard vil have politikerne til at afklare, før det giver mening at tale om, at bankerne skal slække på afkastene til aktionærerne. Han vil omvendt ikke love, at bankerne så automatisk sænker afkastkravene, hvis det sker.
»Det er en diskussion, som jeg går ud fra, at myndighederne så vil starte,« siger Ulrik Nødgaard.
Jeg tror derfor, at det ikke er realistisk for bankerne at blive ved med at give så høje afkast.
I Nationalbanken ryster man på hovedet over bankernes argumentation.
»Vores analyse viser, at investorerne ikke kræver så stort et afkast, som den målsætning flere banker har stillet op for sig selv. Analysen tager gennem aktionærernes prisfastsættelse af bankaktierne højde for den usikkerhed, der måtte være om den fremtidige regulering. Der er således ikke belæg for, at der skulle være en ekstra risikopræmie som følge af regulering,« siger vicedirektør Karsten Biltoft.
Samme melding kommer fra en aktiestrateg.
»Banksektoren er efterhånden blevet ret reguleret, og jo mere regulering, desto sværere er det at opnå et anormalt afkast, som er det, investorerne jagter. Jeg tror derfor, at det er urealistisk for bankerne at blive ved med at give så høje afkast,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.
Venstres og Socialdemokraternes erhvervsordførere - Torsten Schack Pedersen og Morten Bødskov - er uenige i, at politikerne er skyld i bankernes afkastmål.