Trods skattestop: Prisstigninger på boligmarkedet bliver beskattet
Boligskatterne er steget i takt med ejendomspriserne, fastslår Realkreditrådet i en ny analyse, som ifølge storbanken Nordea er yderst interessant.
Det er en myte, at skattestoppet udhuler boligbeskatningen. For boligejere er blevet beskattet fuldt ud af de prisstigninger, der har været på boligmarkedet de seneste 12 år.
Det fastslår Realkreditrådet i en ny analyse, hvor de samlede boligskatter er sat i forhold til værdien af det danske boligmarked. I 2004 betalte danske boligejere 1 pct. af boligernes værdi i skatter. I 2014 udgjorde skatten 1,1 pct.
»Der er en opfattelse af, at skattestoppet har betydet, at beskatningen af boligmarkedet er blevet udhulet. Men det er en myte. Set under ét har danskernes boligskatter fulgt udviklingen i ejendomsværdierne,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
Realkreditrådet har ingen holdning til, hvor hårdt danske boligejere skal beskattes, for det er op til politikerne, og regeringen arbejder da også på et nyt system til vurdering af ejendomme.
»Vi sætter spotlight på, hvordan de faktiske forhold er, for det er forudsætningen for, at man kan træffe gode politiske beslutninger. Og når økonomer siger, at ejendomsskatterne bør følge ejendomspriserne, kan vi fastslå, at det har de også gjort,« siger Ane Arnth Jensen.
Ifølge storbanken Nordea er der tale om yderst interessante tal, som bør give stof til eftertanke.
»Selv om vi har haft skattestoppet, er boligbeskatningen ganske høj, fordi grundværdierne er blevet opskrevet markant. Økonomer snakker meget om, at man skal beskatte boliger, fordi de er immobile, men man skal passe på ikke at beskatte dem så meget, at ejerne - som er mobile - vælger at flytte,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.
Tal fra Danmarks Statistik og Realkreditrådet viser, at private boligejere betalte 11,9 mia. kr. mere i boligskatter i 2014, end da skattestoppet blev indført i 2001. En opgørelse fra EU-Kommissionen viser, at de danske boligskatter i 2012 var de fjerdehøjeste blandt en række europæiske lande.
Professor og tidligere overvismand Peter Birch Sørensen er en af de økonomer, som gentagne gange har anbefalet politikerne at hæve boligskatterne. Det gør han stadig.
»Skattestoppet betyder, at især de rigeste boligejere betaler mindre i skat, end de ellers ville have gjort, og ejendomsskatter hæmmer væksten væsentligt mindre end indkomstskat. Ejendomsskatter er ud fra en samfundsøkonomisk betragtning gode skatter,« siger han.