Vred kunde vinder første slag: Tidligere overvismand skal granske BRFkredits bidragsforhøjelser
Det er et mindre gennembrud, at tidligere overvismand Christen Sørensen skal sætte rammerne for en ekspertundersøgelse af BRFkredits bidragsforhøjelser. Det mener den advokat, som fører retssager mod BRFkredit og Totalkredit.
Det bliver den tidligere overvismand Christen Sørensen, som skal hjælpe boligejeren Kim Paulsen i en kamp mod BRFkredit, som han har sagsøgt for at lade bidragssatsen på hans realkreditlån galopere af sted.
Østre Landsret fastslår i en kendelse, at en eller flere eksperter skal granske bidragsforhøjelsen. Men først skal Christen Sørensen finde ud af, hvad eksperterne skal undersøge.
Kim Paulsens advokat er tilfreds med Østre Landsrets kendelse.
»Vi har fået et gennembrud i sagen med rettens afgørelse om, at der skal kobles syn- og skøn på. Det holdt hårdt, men nu kan vi få undersøgt tingene,« siger partner Christian Dahlager fra Advokaterne Foldschack, Forchhammer og Dahlager.
Ifølge ham skal en eller to uvildige eksperter forholde sig til udviklingen i BRFkredits bidragssatser set i forhold til selskabets solvens og kapitalgrundlag.
»Nu får vi en vurdering af, om der er hold i de begrundelser, som kreditforeningerne angiver for at hæve priserne. Vi får den objektive gennemgang af systemet, som mange har ønsket sig,« siger Christian Dahlager.
Han fører en tilsvarende sag mod Totalkredit og vil kræve en tilsvarende granskning her. Det bliver ifølge ham en formsag at få, fordi sagerne er stort set identiske.
»Forbrugerombudsmanden er ved at undersøge Totalkredit, men det er en politisag. Politiet undersøger ikke, om der er en saglig begrundelse for bidragsforhøjelserne,« siger Christian Dahlager.
BRFkredit nedtoner betydningen af den eksterne ekspertgranskning.
»Forsvaret havde vel under alle omstændigheder indkaldt vidner til at belyse sagen, så det er fint med en bevilling af sagkyndig bistand,« siger adm. dir. Carsten Tirsbæk Madsen fra BRFkredit.
Det er ifølge en ekspert forståeligt, hvis BRFkredit er nervøs over udsigten til en uvildig granskning.
»Økonomi er ikke en eksakt videnskab, hvor udsagn på naturvidenskabelig vis endegyldigt kan bevises som værende sande eller falske. Det er derfor meget svært at forudsige, hvad der kommer ud af at lade økonomer vurdere et realkreditselskabs konkrete prisstigninger,« siger Peter Løchte Jørgensen, professor ved Aarhus Universitet.
I værste fald kan det få betydning for de internationale ratingbureauers kreditvurderinger, hvis domstolene ender med at begrænse realkreditselskabernes muligheder for at polstre sig ved at hæve priserne.
»Det er hypotetisk – det må vi se til den tid. Men det er klart, at hvis hele grundlaget for vores måde at agere på bliver underkendt, så har vi det, man kalder en ny situation,« siger Carsten Tirsbæk Madsen.
Totalkredit har ingen kommentar, men fik tidligere i år blåstemplet sine prisforhøjelser af Finanstilsynet.