Global

Anklage: Østrig tøvede med at gribe ind overfor coronavirus på grund af økonomiske interesser

Et kollektivt søgsmål fra tusindvis af skiturister er rettet mod 12 østrigske instanser og personer - herunder delstaten Tyrol og en berygtet barejer.

Artiklens øverste billede
Barejeren af Kitzloch er en af de personer, der er en del af de kollektive søgsmål, ingivet af forbrugerorganisation Verbraucherschutzverein. Arkivfoto.

Det populære skisportssted Ischgl, der ligger i delstaten Tyrol er blevet udråbt som arnestedet til coronavirussens udbredelse i andre europæiske lande - herunder Danmark, hvor mindst 139 danske skiturister vendte hjem i februar og marts, smittet med corona.

Alene vendte mindst 139 danske skiturister hjem fra Østrig smittet med coronavirus i marts, meddelte Statens Serum Institut og bidrog således betragteligt til spredningen af coronavirus i Danmark.

Det omdømme kan lide et yderligere knæk. For selvom Østrig den 13. marts besluttede at lukke skisportsstederne, så var det alt for sent, mener den østrigske forbrugerorganisation Verbraucherschutzverein, VSV. Organisationen meddelte i marts, at organisationen puslede med et kollektivt søgsmål mod myndighederne i Tyrol fra flere tusinde skiturister.

Den anmeldelse blev indgivet til statsanklageren i Innsbruck den 24. marts. Sammen med anmeldelsen var der vedlagt et mangesider langt dokument, der skulle bidrage til at bevise, at østrigske myndigheder og skisportssteder undlod at gribe ind overfor coronavirussen i tide. Et dokument, som det tyske medie Focus Online er i besiddelse af.

Til TV2 siger formand for VSV Peter Kolba, at næsten 4.500 europæere er en del af anmeldelsen - herunder 63 danskere.

Anmeldelsen er rettet mod 12 personer og instanser - herunder delstaten Tyrol, Tyrols lokale regeringsleder, Günther Platter, borgmestrene i Ischgl og Sölden, et skiselskab, et selskab, der driver skilifter samt ejerne af flere afterskibarer. Herunder baren Kitzloch, hvor en bartender, der er blevet betragtet som "patient 0" arbejdede.

Ifølge VSV reagerede de ovenstående personer og myndigheder for sent på grund af »helt konkrete økonomiske interesser.« Målet var, ifølge forbrugerorganisationen, at holde skidriften i gang så længe som muligt for at genere størst muligt overskud på bekostning af skituristerne.

I anklageskriftet har VSV, ifølge Focus Online, vedlagt en kronologisk gennemgang af begivenhederne i Østrig for at underbygge deres påstand.

Heri henviser VSV blandt andet til Islands rejseadvarsel for Ischgl, udsendt den 5. marts. Island placerede skiområdet på listen over områder med høj risiko, fordi landet registrerede flere skiturister, der vendte hjem fra området, smittet med coronavirus.

Den advarsel nåede også de østrigske myndigheder. Det fortalte den østrigske forbundskansler Sebastian Kurz under et interview den 17. marts:

»Jeg er meget taknemmelig for, at jeg blev advaret af nogle udenlandske regeringschefer, uden for Europa, for to uger siden, så vi kunne reagere på det og træffe hårde foranstaltninger,« sagde han.

På den baggund vurderer VSV, at den østrigske regering allerede i begyndelsen af marts vidste, »at østrigske skiområder udgjorde en stor fare for epidemier. Det bør derfor afgøres, om de ansvarlige personer [...] videregav de relevante oplysning i god tid.«

Ifølge VSV er der grund til at formode, at årsagen til den politiske tøven var »solide økonomiske interesser.«

»Festugen i Ischgl, Sölden, på Arlberg og i Salzburg-regionen begyndte den 6. marts. Alle skilifter, hytter, barer og restauranter forblev åbne,« skriver organisationen i anmeldelsen.

Siden advarede flere lande om smittede skiturister, og en bartender på afterskistedet Kitzloch blev udpeget som en mulig smittekilde. Det udpeger VSV som endnu et muligt bevis på, at myndigheder og skisportssteder dækkede over risikoen i området. For i en beroligende meddelelse den 8. marts skrev myndighederne således: »en smitteoverførsel af coronavirus til barens gæster efter lægelig vurdering er usandsynlig.« Baren blev lukket dagen efter, mens andre fortsat holdt åben.

Senere viste sig, at 15 personer fra Kitzloch-bartenderens omgangskreds var smittet. 

Den 10. marts blev skibarerne lukket, men restauranterne og skilifterne kørte ufortrødent. Til gengæld besluttede det østrigske sundhedsministerium at nedlægge et forsamlingsforbud på mere end 500 personer i åbne rum og 100 personer i lukkede rum i skiområderne. Den 13. marts besluttede Tyrols regeringsleder Günther Platter endeligt at ende skisæsonen i Tyrol.

Otte dage efter Islands advarsel.

Borgmesteren i Ischgl, Werner Kurz  har tidligere fortalt Jyllands-Posten, at han ikke frygter klagerne fra skituristerne. Han mener ikke, at byen kunne have reageret hurtigere.

 »Vi har gjort alt menneskeligt muligt så godt som muligt ud fra det, vi vidste. Vi fulgte omgående myndighedernes retningslinjer. Det gik altså hurtigt, jeg tror ikke, der findes et land, der reagerede lige så hurtigt som Østrig,« sagde han i begyndelsen af april til Jyllands-Posten.

Ifølge Focus Online har anklagemyndigheden i Innsbruck iværksat en undersøgelse af de østrigske myndigheders håndtering af coronavirussen udbredelse i landet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.