Global

Halvdelen af israelerne kan snart gå i svømmehallen og til koncert

Israel åbner samfundet for den halvdel af befolkningen, som er vaccineret og har et vaccinepas, men der er risiko for svindel.

Israels sundhedsminister Yuli Edelstein markerede den 16. februar, at fire mio. israelere nu er vaccineret.
Foto: Alex Kolomiensky.,

Israel er markant længere med at vaccinere befolkningen end andre lande, og det giver nu mulighed for at åbne landet for op for dem, som kan fremvise et vaccinepas.

Det skriver TV 2.

Næsten halvdelen af alle israelere har fået det første stik af Pfizer/BioNtech-vaccinen, og mere end en fjerdedel har fået begge stik og er dermed færdig-vaccineret.

Og fra på søndag kan færdig-vaccinerede israelere downloade app'en "Grønt adgangskort", der giver mulighed for at benytte flere af de tilbud, som har været nedlukket i månedsvis. Kortet giver eksempelvis adgang til svømmehaller, koncerter, hoteller og fitnesscentre. Også dem, som har været smittet og antageligt er immune kan få adgangskortet.

»Sådan ser første stadie ud på vores vej tilbage til vores næsten almindelige liv,« sagde sundhedsminister Yuli Edelstein, da han præsenterede tiltaget på et pressemøde.

Men der lurer samtidig en risiko ved den nye strategi. Det er nemlig også muligt at printe et vaccinepas og gemme det som et fysisk papir, og netop denne version er nemmere at forfalske. I forskellige grupper på Facebook bliver de falske adgangskort allerede nu udbudt.

»De, der tror, at det er et spil og printer vaccinepas uden at være vaccineret, vil blive fanget, og deres gerninger kan ende med at give dem en fængselsstraf,« lød det fra sundhedsministeren.

Ifølge The Guardian får man en bøde på 5000 israelske shekels svarende til cirka 9400 danske kroner, hvis man svindler med vaccinepasset.

BRANCHENYT
Læs også