Tidligere chef klar til modangreb på Velux
Hvis en tidligere Velux-chef bliver frikendt for anklager om forsøg på at sælge forretningshemmeligheder vil han kræve 3 mio. kr. i erstatning af den danske vindueskoncern.
En tidligere chef i Velux er klar til at indlede et fuldblods kontraangreb på den danske vindueskoncern, hvis han bliver frikendt i en aktuel straffesag.
Manden, der blev bortvist fra Velux i 2016 efter at han ifølge vindueskoncernen havde forsøgt at sælge forretningshemmeligheder til en konkurrent, vil kræve godt 3 mio. kr. i erstatning, hvis han frikendes for anklagerne.
Min erhvervsmæssige karriere er ruineret.
Det fremgik torsdag under afhøringer i retssagen, der kører i Helsingør Byret. Her forklarede den tiltalte eks-Velux-chef, at han i dag har et konsulentfirma, men at bortvisningen har smadret hans jobmuligheder.
»Min erhvervsmæssige karriere er ruineret,« sagde manden.
Efter at han i 2016 blev bortvist og anholdt af politiet, vil ingen virksomheder give ham fast job, forklarede manden. Og selvom der er navneforbud i sagen, kender alle i hans netværk til ham og sagen, forklarede han.
»Mine eks-kollegaer, mine medarbejdere…jeg er blevet persona non grata (uønsket person, red.). Mit netværk eksisterer ikke mere, jeg bliver ikke kontaktet af headhuntere, der er ingen post,« forklarede manden.
Hvis man laver en Google-søgning på mandens navn, dukker der en stribe artikler om spionage-sagen op, også selvom mandens navn ikke optræder.
Den tidligere Velux-chef og en medsammensvoren er tiltalt for at forsøge at sælge forretningshemmeligheder fra Velux til en af koncernens store konkurrenter, polske Fakro. Ifølge anklagemyndigheden er Fakro blevet præsenteret for en liste over dokumenter med interne data fra Velux, men det er uklart, om dokumenterne rent faktisk nåede at blive solgt. Fakro har tidligere sagt til Finans, at virksomheden aldrig har købt interne dokumenter om Velux.
En whistleblower orienterede i 2016 Velux’ ledelse, der bortviste den pågældende chef. Politiet har nu tiltalt eks-chefen og en medsammensvoren efter en paragraf i straffeloven, der kan give op til seks års fængsel. Begge nægter sig skyldige. Velux-chefen har under sin forklaring til retten sagt, at materialet var hans egne personlige forberedelser til en eventuel jobsamtale hos Fakro.
Hvis eks-chefen frikendes i sagen betyder hans løn og opsigelsesforhold i Velux, at han efter egne beregninger skal have godt 3 mio. kr. i erstatning for uberettiget bortvisning, fremgik det torsdag i retten.
Men det potentielle erstatningskrav er ikke det eneste efterspil efter den aktuelle retssag. Mens den tidligere Velux-chef stadig var ansat i Velux, indgik han en aftale med den anden tiltalte om at løse nogle opgaver. Det indebar, at Velux betalte for nogle ydelser, som efter spionage-sagens opblussen er stemplet som uberettigede. Velux kræver nu betalingerne retur i en separat retssag, som efter planen får en afgørelse næste år.
Velux ønsker hverken at kommentere retssagen eller udsigten til et potentielt erstatningskrav for uberettiget bortvisning.